Musorujsag
Élő Eredmények

Nem Norris szégyene a boxutcai falnak menés

Nem Norris szégyene a boxutcai falnak menés

F1
Nincs monzai formában a McLaren Szocsiban, ráadásul zűrös napja is volt pénteken. Lando Norris örülhet, hogy nem szárad a lelkén egy kínos hiba, Daniel Ricciardo délutánját egy motorcsere tette tönkre.

Hozott pár furcsa jelenetet az Orosz Nagydíj pénteki edzésnapja. Az egyik Lando Norris nevéhez kötődött. A McLaren versenyzője az első szabadedzés végén éppen a boxutcába akart visszatérni, amikor váratlanul kitört az autója hátulja a bevezető rész jobbos kanyarjában, és orral falnak koccant. „Ööö, azt hiszem ütköztem” – mondta kissé meglepetten a brit.

Kívülről buta hibának tűnt, ám a belső kamerás felvételen hallatszott, hogy valami technikai gubanc is lehetett, mivel az autója mintha üresbe kapcsolt volna, és ezt követően forgott volna meg. Norris megerősítette, valóban műszaki oka volt a balesetének, és ez könnyített is a lelkén…

„Igen, alapvetően olyan volt” – mondta mosolyogva a felvetésre, mintha behúzta volna a kéziféket a boxba menet. „Elmondhatom, hogy nem az én hibám volt. Történt valami a motorral. Szóval nem az én hibám, nem kell szégyenkeznem a megpördülés miatt” – tisztázta, hozzátéve, az első szárnyat azért nem akarták tönkretenni az első edzésen.

A furcsa baleset után délután még pár további hibát is láthattunk Norristól, aki a napot így is a 4. legjobb idővel zárta azok után, hogy délelőtt csak 8. volt. Szerinte nem alakult olyan rosszul a McLaren napja, egyszerűen el kell fogadniuk, hogy Szocsi nem Monza. „A napunk kissé hullámzó volt. Az első edzésen eléggé küszködtünk, de a második edzésre változtattunk sok mindenen, és elég szépen javultunk, szóval inkább pozitív érzésekkel zártuk a napot, és így megyünk neki a folytatásnak.”

Lando Norris (Fotó: McLaren) Lando Norris (Fotó: McLaren)

„Most kicsit nehezebb nekünk, de van, hogy jól érzed magad az autóban, csak nem vagy annyira gyors vele. A monzai erősségeink közül pár megmutatkozik itt is, de több olyan kanyar van itt, amiben egyszerűen nem vagyunk annyira jók. Még most is egészen jónak érzem az autót, csak ez nem feltétlenül mutatkozik meg a köridőkben.”

„Az biztos, hogy nem vagyunk olyan versenyképesek, mint Monzában, de így is rendben van az érzés, mivel eléggé versenyképesek vagyunk, ha a Ferrarihoz, az Alpha Taurihoz, a közvetlen ellenfeleinkhez viszonyítunk.”

A monzai győztes, Daniel Ricciardo egyelőre versenyképesnek sem tűnt. A délelőtti 14. helye után délután csak a 17. idővel zárt, ám ebben meghatározó szerepe volt, hogy az edzés előtt motort cseréltek nála. Egy korábbi verziót szereltek az autójába, ami csak a rajt utánra lett kész.

Daniel Ricciardo motorcseréje (Fotó: Formula1/Twitter)

„Eléggé hullámzó péntek volt ez, de jobb, hogy ma alakult így, mintsem szombaton vagy vasárnap. Remélhetőleg ezt most letudtuk, és mehetünk tovább” – mondta az ausztrál.

„Nem tagadom, hogy kihatott a napunkra. És amikor kimentünk, jöttek a sárga és a piros zászlók, majd akkor próbáltunk gyorskört menni, amikor mások már sok üzemanyaggal mentek. Eléggé zűrös volt. Ez gyakorlatilag az egész második edzésemet megzavarta”

„De meglátjuk. Lehet, hogy lesz még zűrzavar a hétvégén – csak remélem, hogy mindenki számára, nemcsak nálam. Meglátjuk, mit hoz a szombat. Gyanítom, sok esernyőt…” – utalt a változó időjárásra.

A szombatra jósolt eső az autó beállítása szempontjából dilemma elé állíthatja a csapatokat, főleg úgy, hogy vasárnapra ismét száraz időt jósolnak. „Gondolkodunk” – ismerte el Norris. „Sok mindent számításba kell vennünk. Meglátjuk, hogy alakul, lesz-e időmérő holnap, és kitaláljuk, mit kezdjünk az autóval. Gondolkodunk rajta, de kivárunk a döntéssel.”

Lando Norris (Fotó: McLaren)

Ricciardo azt sem zárja ki, hogy csak vasárnap lesz az időmérő. „Van min gondolkodni. Ha eső lesz az időmérőn vagy a versenyen, egy kicsit másképp állítod be az autót. Emiatt gyanítom, megy majd az időjárás-előrejelzések figyelése este. Előfordulhat, hogy előáll a helyzet, ami 2019-ben Japánban, és vasárnap futunk időmérőt és versenyt is – ha olyan rossz lesz az idő, mint amilyennek mondják. Nem zárhatjuk ki. De meglátjuk. Jók a stratégáink és a szakembereink, ők majd kitalálják, mi legyen, és én csak hallgatni fogok rájuk.”

További tartalmak