Musorujsag
Élő Eredmények

Ha lesz, a tavalyi törökországit idézheti a szocsi időmérő – Russell

Ha lesz, a tavalyi törökországit idézheti a szocsi időmérő – Russell

F1
A versenyzők és a csapatok is bizakodnak, hogy a zord időjárás ellenére lesz lehetőség megtartani az Orosz Nagydíj időmérő edzését. Valtteri Bottas és George Russell nehéz körülményekre számít.

Teljesen átalakította a Forma–1 és a betétfutamok hétvégi programját a Szocsira zúduló szombati eső. A Forma–2-esek és a Forma–3-asok futamait törölték, ahogy az F1-es harmadik szabadedzést is, és most az a kérdés, elrajtolhat-e magyar idő szerint 14 órakor az F1-esek időmérő edzése.

A rendezők most időjárási „ablakokat” figyelnek. Az előrejelzések eddig jól működtek: magyar idő szerint dél körül volt egy barátságosabb időszak, amikor alábbhagyott az eső és javultak a pályaviszonyok, majd ezt egy monszunszerű égszakadás rontotta el. Az FIA most abban bízik, hogy az időmérő edzés kezdete körül újabb javulás jön, ami lehetőséget ad majd a kvalifikációra.

Az eső alábbhagyása idején nyilatkozó Valtteri Bottas bízik benne, hogy lesz még verseny szombaton. „Szerintem rendben lesz. Meglátjuk, mennyi víz áll a pályán, és mekkora lesz a vízfelverődés. De én mindig optimista vagyok, hiszek benne, hogy mehetünk. Vannak kint emberek, akik akciót akarnak látni a pályán, és azért is el kéne indulnunk, nehogy túl sok kávét igyak, mert a mostani már az ötödik, és van egy határ…” – mondta a nagy kávérajongónak számító finn mosolyogva.

Fotó: XPB

Ő és mercedeses utódja, George Russell egyetértettek abban, hogy még ha enyhül is az idő, és lesz mód a vezetésre, nehéz dolguk lesz a sima aszfaltú Szocsiban. „Nehezebb egy utcai pályán. Általában nagyobb a vízfüggöny. De meglátjuk. 2015-ben vagy 2016-ban már volt itt egy esős szabadedzésünk. Akkor eléggé vizes volt. De mint mondtam, optimista vagyok” –tekintett előre Bottas.

 

„Jégpálya” a téli olimpia helyszínéből?

Russell a tavalyi isztambuli esős hétvégét emlegette fel, melyen szinte jégpályává alakult az aszfaltcsík. Attól tart, Szocsi is hasonló helyzetet teremthet. „Szerintem igazán nehéz lesz. Spában egészen durva az aszfalt, a gumikat könnyű volt ott bekapcsolni. Itt viszont nagyon hasonló az aszfalt simasága a törökországihoz. Nem tudom, hogy lesz-e annyira csúszós, mint ott, de könnyű nem lesz a vízen. Még ha fel is szárad, a pálya akkor is eléggé nyers lesz. Szóval meg fogja keverni a lapokat.”

A Williams versenyzője erről persze csillogó szemmel beszélt azok után, hogy a legutóbbi esős hétvégén, Spában a második helyre kvalifikálta magát, és ezzel gyakorlatilag megszerezte az első F1-es dobogóját is. Tudja, most is nagy lehetőség állhat előttük, ha lesz időmérő szombaton. „Igen, természetesen. De az esőben ez sosem magától értetődő. A versenyzők három-négy alkalommal mennek csak esőben a teljes szezon alatt. Felgyorsulni, működésre bírni a gumikat és az autót egy rövid Q1 alatt nem lesz könnyű. Meghatározó lesz. Fel kell mérned a pályaviszonyokat, ott a forgalom, követhetsz el kis hibákat, és máris kiestél a Q1-ben. Legutóbb jól alakult számunkra, amikor esett, reméljük, most is így lesz” – mondta mosolyogva.

George Russell (Fotó: XPB)

 

Beállítás, de mire?

Laurent Mekies, a Ferrari versenyigazgatója eközben mérnöki oldalról közelítette meg, miért nehéz egy ennyire bizonytalan időjárású hétvége. Szerinte a harmadik szabadedzés törlése már eleve probléma. „Az ember mindig akar némi visszajelzést a változtatásokról, amiket a pénteki edzések után elvégzett. Mi elég sokat változtattunk a beállításokon, ahogy általában szoktunk a péntek után, szóval jó lenne valami visszajelzés az időmérő és a verseny előtt. Mindenki szeretné, hogy legyen időmérő edzés. Akár ma az esőben, akár holnap szárazon. Szükségünk van rá. Még Charles-nak is, aki mindenképpen a rajtrács végéről rajtol majd” – magyarázta a francia.

Kérdés, a csapatok milyen beállításokat választanak annak tudatában, hogy az időmérőn esőben kellhet küzdeniük a jó helyezésekért, vasárnap viszont talán száraz versenyen kell megvédeniük a pozíciójukat. Mekies szerint túl messzire nem merészkedhetnek az esőhöz való alkalmazkodással. „Mindenekelőtt tudni kell, hogy szombaton lesz-e az időmérő, vagy vasárnap száraz pályán. Nem sietünk el semmi változtatást. Szocsiban eleve könnyebb kicsit megtalálni az egyensúlyt az esős és száraz beállítások között, mivel eleve nagy leszorítóerővel megyünk. Szóval csak apróságokkal játszunk.”

„A versenyzők hozzászoktak ahhoz, hogy esőből szárazra, vagy szárazról esőre váltva nem ideális autót kell vezetniük. Emiatt nem vállalunk őrült kompromisszumokat, főleg nem úgy, hogy holnapra száraz időt jósolnak.”

Fotó: XPB

 

Még a büntetett Leclerc-nek is fontos

Kiemelte, noha nem éri meg túl sokat kockáztatniuk a motorcseréje miatt a mezőny végére sorolt Charles Leclerc-rel, még a monacói számára is fontos lenne menni pár kört az esőben. „Még ha vizes is marad a pálya, akkor is menni akarsz egy keveset, mert mindig tanulsz valamit. Segíthetsz vele a csapattársadnak is. Szóval úgy vélem, fog menni. Nem maximális tempóval, de fog. Hogy túl akarunk-e jutni a Q1-en vagy a Q2-n, az pedig a helyzettől függ.”

No meg attól, lesz-e egyáltalán Q1, Q2 és időmérő edzés ma délután. Jó előjel: azóta előbukkant a nap a pálya fölött!

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak