Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz már alig várja, hogy átvegye a vezetést Norris barátjától!

Sainz már alig várja, hogy átvegye a vezetést Norris barátjától!

F1, Racefans
Az élre törne a Ferrarival Carlos Sainz Szocsiban, és már alig várja a csatát régi csapattársa és barátja, Lando Norris ellen.

A legjobb háromban már kétszer zárt időmérő edzést Carlos Sainz az F1-es pályafutása során, ám az első rajtsorból még sosem indulhatott. Vasárnap ez változik, hiszen az Orosz Nagydíj esős időmérő edzésén a második rajtkockát szerezte meg. Lando Norris bő fél másodperccel győzte le, ám így is elmondható, megvolt az esélye a pole pozícióra is.

„Nehéz edzés volt ez az elejétől, de a Q2 után megláttam az esélyt a slickekben” – mondta Sainz, aki gyakorlatilag a surranópályán úszott fel a második helyre, hiszen a Q2-ből még utolsóként jutott tovább, úgy, hogy Sebastian Vettel 0,052 másodperc választotta el tőle.

A pálya száradása megváltásként jött a spanyol számára, mivel a Ferrari nehezen boldogult az addig használt köztes gumin. „Nagyon élveztem. Főleg a slicken. A köztes gumin már nem annyira, küszködtünk rajta. Meg kell vizsgálnunk, mi a gond ezzel a gumival, mert most már ez a második időmérő volt, amin nem voltunk rajta versenyképesek. Amikor egy kis esély is mutatkozott arra, hogy slickre váltsak, megléptem, mert lényegében ez volt az egyetlen esélyem valami jobb eredményre a nyolcadik helynél.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Sainzék elsők között cseréltek kereket, és ezzel összejött neki az, ami például a Mercedeseknek nem. „Jó volt a taktikánk, mert úgy álltunk ki, hogy a végén két kört tudtunk menni, amivel fel tudtam melegíteni a gumikat, és egy egészen erős kört tudtam összehozni.”

„Jó kört mentem, és mögöttem nem sokan tudtak javítani, csak a jó barátom, Lando, aki nagyszerű munkát végzett. Viszont ha azt nézem, hogy én szeltem át először a célvonalat, ahhoz képest ez egy igazán klassz kör volt.”

Ez, vagyis hogy ő ment előbb, ugyanakkor kicsit bosszantotta is, hiszen tudja, a pálya állapota minden pillanattal javult utána. „Sajnos az egyik első voltam a sorban, és így nem tudtam a legtöbbet kihozni a pálya állapotából.”

Carlos Sainz és Lando Norris (Fotó: XPB)

Sainznak így is összejött az első rajtsor, ahová régi csapattársa mellé fog felállni.

„Jó móka lesz Landóval az első sorból rajtolni. Sokszor álltunk már egy sorban, de sosem az elsőben. Nem fogok hazudni, megpróbálom megelőzni őt, és ha tudok, az élre fogok állni, mert az klassz lenne”

– bocsátotta előre.

Aztán előjött belőle a „kocka” énje. „Ha kicsit racionálisabb vagyok, azt mondom, Mercedes-motoros autók vesznek körül, hosszú az út a második kanyarig, a koszosabb oldalról rajtolok – szóval elég sok tényező szól ellenem. De próbálkozni fogok, jól akarok rajtolni, és ha nem sikerül jó szélárnyékot fognom, akkor meglátjuk, meg tudnak-e előzni a kettes kanyarig. Tudom, hogy hosszú menet lesz.”

És persze azt is tudja, hogy bár a Ferrari hosszú etapjai ígéretesnek tűntek pénteken, a mögéjük került Mercedesek így is gyorsabbak náluk. „Ezen a hétvégén erősebbek voltunk kicsit. Talán a leggyengébb pontunkat a köztes gumik jelentették, de szárazon versenyképesek vagyunk. De a két Mercedes és Pérez Red Bullja is sokkal gyorsabb lesz holnap. Arra számítunk, hogy elénk kerülnek. De harcolni fogunk, és próbálok kicsit szórakozni.”

Borítókép: Carlos Sainz és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak