Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Piastri nyerte a főfutamot, egyre komolyabb az előnye

F2: Piastri nyerte a főfutamot, egyre komolyabb az előnye

Boxutca
Az első helyről startoló Oscar Piastri nyerte a Forma–2-esek oroszországi főversenyét. A végig magabiztosan vezető ausztrál – aki csak a kiállás után találta szembe magát egy az elsőséget veszélyeztető kihívással – ezzel tovább tudta növelni előnyét a hatodikként záró Zhouval szemben.

Röviddel a Forma–3-asok szezonzárója után az F2-esek főfutama is elstartolt Oroszágban, ahol a legkisebb kategóriához hasonlóan a középső szériában is csak két versenyt rendeztek a szombati kedvezőtlen időjárás miatt.

A viadalnak ezúttal csak tizenkilenc versenyző vágott neki, a tegnap balesetet szenvedő Felipe Drugovich ugyanis orvosi tanácsra kihagyta a viadalt (szerencsére nem találtak nála komolyabb sérülést, miután szombaton kórházba szállították, vasárnap reggel azonban a helyszíni orvosi vizsgálaton úgy döntöttek, nem engedik rajthoz állni).

A futamnak a pontversenyt tizenkilenc egységgel vezető Oscar Piastri vágott neki az első helyről, Jehan Daruvala pedig a másodikról. Az indiait Théo Pourchaire követte, a negyedik rajthely pedig Piastri fő kihívójáé, Guanyu Zhoué volt.

Piastri a rajt után is meg tudta tartani az első helyet, Pourchaire pedig feljött a másodikra, míg a harmadik helyről induló Ralp Boschung a harmadikra. Az első kör legnagyobb vesztese Zhou volt, aki a negyedikről a nyolcadik helyre csúszott vissza, miközben riválisa vezette a versenyt – sőt viszonylag gyorsan ki tudott építeni egy másodperc fölötti előnyt is.

Théo Pourchaire (Fotó: XPB)

Zhou a hatodik körben nyert vissza először egy pozíciót, miután az előtte haladó Jüri Vips lelassult (az észt egészen a mezőny végéig csúszott vissza, majd föl is adta a küzdelmet), a következő körben pedig megelőzte Jake Hughest, feljött tehát az ötödik helyre.

Kiállása előtt azonban ismét bukott egy helyet, Daniel Ticktum ugyanis leelőzte őt. A cserét követően riválisa, Piastri is elveszített egy pozíciót, az egy körrel tovább kinn maradó Pourchaire ugyanis elé került, az ausztrál azonban a melegebb gumikon gyorsan visszavette az „elsőséget” (ekkor papíron még nem ők álltak az élen, hanem a közepes keveréken induló Liam Lawson).

Miután visszavette a vezetést, és sikeresen leelőzte a keményen gumin induló és az első etapot hosszan elnyújtó ellenfeleket, Piastri ismét kiépített egy megnyugtatóbb előnyt Pourchaire-rel szemben: a francia lemaradása két másodperc volt.

Jehan Daruvala és Robert Shwartzman (Fotó: XPB)

Mögöttük a verseny utolsó harmadában az utolsó dobogós helyezésért is kialakult egy párharc Boschung és Daruvala között, aki a svájci hibája után a huszonkettedik körben át is tudta venni a „bronzérmet” riválisától. Boschung egy körrel később a negyedik pozíciót is elbukta; a hazai közönség előtt versenyző Robert Shwartzman is megelőzte őt, a széria veteránjának tehát ezúttal sem jött össze az első dobogós helyezés.

Sőt, még pontot sem szerzett, három körrel a verseny vége előtt ugyanis autója megállt egy technikai probléma miatt.

Az élen eközben már nem történt változás, Piastri magabiztosan tartotta az első, Pourchaire a második, Daruvala pedig a harmadik helyet – ők állhattak végül dobogóra az oroszországi főfutam végén. Piastri pedig győzelmével még tovább tudta növelni előnyét bajnoki riválisával szemben.

Negyedikként Shwwartzman ért célba, az ötödik helyet Boschung kiesése után Ticktum szerezte meg, Zhou pedig végül hatodik lett. Pontot a kemény gumin indulók közül legjobban záró Lawson, valamint Richard Verschoor, Christian Lundgaard és David Beckmann szerzett még.

Az F2-es bajnokság most ismét hosszabb pihenőre vonul, a következő fordulót ugyanis december első hétvégéjén rendezik majd Szaúd-Arábiában.

Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak