Musorujsag
Élő Eredmények
×

F3: Doohan nyerte a szezonzárót, a Trident legyőzte a Premát!

F3: Doohan nyerte a szezonzárót, a Trident legyőzte a Premát!

Boxutca
Jack Doohan nyerte a Forma–3-asok szezonzáróját, és mivel csapattársa, Clément Novalak harmadikként ért célba, a Trident le tudta győzni a szériát évek óta uraló Premát megszerezve ezzel a 2021-es csapatbajnoki címet.

A kedvezőtlen szombati körülmények miatt kétfutamosra rövidített oroszországi Forma–3-as hétvége második futamával ért véget a 2021-es szezon, melynek „bajnokavatóját” már pénteken, az első verseny alakalmával megtartották, miután Dennis Hauger bebiztosítatta győzelmét.

Az tehát már pénteken eldőlt, hogy a norvég emelheti magasba a bajnoki serleget, az viszont még kérdéses volt, hogy munkaadója, a Prema vagy kihívójának, Jack Doohannek az alakulata, a Trident lesz a csapatbajnok.

Ami az esélyeket illeti, a Prema komoly, harmincegy pontos előnnyel érkezett, a Trident viszont jobb pozícióból várta a startot, az első helyről ugyanis Doohan, a másodikról pedig a csapattárs, Clement Novalak indult.

A második sorból Johnathan Hoggard és Frederik Vesti várta a startot, a harmadikból pedig Juan Maunuel Correa és Lorenzo Colombo.

A friss bajnok, Hauger a kilencedik helyről vágott neki az évad utolsó versenyének. A rajt után a norvég két pozíciót máris nyert, miközben az élen változatlan maradt a Doohan, Novalak, Hoggard sorrend. A tragikus 2019-es spái F2-es baleset után idén visszatérő Correa pedig – aki elhatározta, hogy dobogóval zárja az évet – feljött a negyedik helyre.

Clément Novalak (Fotó: XPB)

Correa azonban nem tudta tartani ezt a pozíciót: Vesti már a második körben visszavette tőle a negyedik helyet, a negyedikben pedig honfitársa, Logan Sargeant is elment mellette. A hosszú célegyenesben Hauger is megpróbálta lehagyni az amerikait, manővere után azonban lesodródott a pályáról, és ahelyett, hogy nyert volna, bukott egy pozíciót.

Az ötödik körben az élmezőnyben is láthattunk egy manővert: Vesti vette át a harmadik helyet Hoggardtól és eredet a két Trident nyomába, előnye azonban már ekkor tetemes volt. Az akciót tehát továbbra is az üldözők szállították, akik folyamatosan csatáztak a pontszerző helyekért.

Ennek a csatának lett végül „károsultja” az új bajnok is: Oliver Rasmussen a küzdelem hevében ütközött Haugerrel, aki ennek következtében kicsúszott és visszaesett a mezőny végére. Ez tehát ismét „segítség” volt a Tridentnek, az egyik Prema ugyanis kiesett a pontzónából, ahogy egyedül Arthur Leclerc „képviselte” a címvédő istállót.

Ami a riválist illeti, a Trident magabiztosan haladt a kettős győzelem felé, a nyolcadik körben viszont Novalak megpróbálta leelőzni csapattársát, amire a vezetőség azonnal csapatrádiós üzenetekkel reagált: arra kérte a két pilótát, ne harcoljon egymással, azzal ugyanis értékes pontokat kockáztatnak.

Dennis Hauger (Fotó: XPB)

Doohant később arra is megkérték, amennyiben Novalak gyorsabb nála, engedje el a csapattársat, az ausztrál azonban tartotta az első helyet. A Trident számára ekkor már az is fejfájást okozott, hogy Vesti egyre közelebb került a vezető kettőshöz.

Az élen álló kettős az utasítás ellenére a tizenhetedik körben újra összecsapott: Novalak át is vette a vezetést csapattársától, az ausztrál azonban visszaelőzte őt. Mint később kiderült, ehhez annak is köze lehetett, hogy autóján nem működött a DRS, amit a tizennyolcadik körben Vesti is kihasznált. A Trident tehát elveszítette a kettős vezetést, a csapatbajnoki címhez azonban az első és a harmadik hely is elég volt, a lehiggadó középmezőnyben ugyanis az egyik pontszerző helyen álló Prema-versenyző, Arthur Leclerc csak hetedik volt, a másik, Olli Cladwell pedig csak tizedik volt.

Ez a felállás az utolsó két körben már nem változott, Doohan győzelmével és Novalak harmadik helyével tehát a Trident megszerezte a csapatbajnoki címet, legyőzve az előző években domináns Prema-istállót – ahol 2021-ben azért nem maradtak siker nélkül, az egyéni győztest ugyanis ők adták a szériának.

A Doohan, Vesti, Novalak triót Sargeant követte a célban, majd Jak Crawford, Hoggard és Leclerc jött. A pontzónában Victor Martins, Ayumu Iwasa és Caldwell zárt még az év utolsó F3-as versenyén. Tóth László egy huszonkettedik hellyel tett pontot első Forma–3-as évadjának végére.

Borítókép: Jack Doohan (Fotó: XPBI

További tartalmak