Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton százados – „A valódi eredményét csak évek múlva fogjuk fel”

Hamilton százados – „A valódi eredményét csak évek múlva fogjuk fel”

F1, Sky Sports
Lewis Hamilton lett a Forma–1 történetének első százszoros futamgyőztese. Silverstone óta várta már, hogy elérje ezt a mérföldkövet, és volt olyan pont, amikor azt sem tudta, meglesz-e.

Jó ideje nem az volt a kérdés, hogy meglesz-e, inkább csak az, hogy mikor. Lewis Hamilton az elmúlt évek dominanciájával már 2020-ban elérhető közelségbe került a 100 győzelemhez, és amikor idén Silverstone-ban hazai közönsége előtt szerezte meg a 99.-et, már bármelyik hétvége elhozhatta volna a centenáriumot.

A várakozás végül hosszabb lett, mint a brit szerette volna: Szocsiban jött össze a 100., nem is akármilyen körülmények között, egy őrült esős hajrát hozó versenyen. „Ez egy varázslatos pillanat. Csak álmodozhattam arról, hogy még mindig itt leszek ilyenkor, és meglesz a lehetőségem arra, hogy ennyi versenyt nyerjek ilyen fergeteges tehetségek ellen a pályafutásom vége felé. Büszke vagyok arra, amit a Mercedesszel elértünk, és nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Ez egy különleges pillanat mindenki számára, aki a részese. Az enyém a leghihetetlenebb csapat.”

Fotó: Mercedes

„Hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott. A szüleimnek, apámnak. Múlt este üzenetet váltottunk, illetve felhívott, és biztosított a támogatásáról” – mondta Hamilton.

Hozzátette, nehéz idény a mostani, és voltak bizonytalan pillanatai.

„Vannak pillanatok, amikor azt sem tudod, megtörténik-e. Sokáig tartott, az biztos, és nem tudtam, mikor jön el.”

Hogy Oroszországban összejött, azt most a győzelmet meghozó kerékcseréről döntő csapatának köszönheti. És köszöni is. „Hálás vagyok a csapatomnak, nélkülük nem sikerült volna! Jó volt a stratégia, a kerékcserék, és általában véve: sosem adják fel, ebben a hihetetlen szoros bajnoki csatában sem. Hálás vagyok nekik, hogy folyamatosan nyomják. Elég sokáig tartott megszerezni, de az ellenfeleink láthatóan hihetetlenül gyorsak.”

Elégtétel számára, hogy a hibákat hozó szombati időmérője után így állt talpra. „Nyomtam, vadásztam. A tegnapit nagyon jóvá akartam tenni. Teljes gőzzel mentem! Amikor az első kanyar előtt vissza kellett vennem, nagyon sokat vesztettem. De sikerült visszakapaszkodnom, és boldog vagyok, hogy hazahoztam ezt.”

Hamiltont megkérdezték, a legutóbbi silverstone-i sikere óta gondolt-e a 100.-ra, illetve az azóta elhúzódó nyeretlenségre. „Nem, Silverstone nagyon különleges volt számomra a hazai közönség előtt, és az volt az első hosszú idő óta. De nem gondoltam rá. A nyári szünet alatt nem sokat gondolkodom a versenyzésen, olyankor más dolgokkal foglalkozom. Az utolsó dolog, amivel foglalkozni akarok olyankor, a versenyzés!”

„De a visszatérés után természetesen bíztam benne, hogy jó eredményt érek el, hogy sok pontot szerzek. Aztán ők (ti. a Red Bull) lőttek ki jól a rajtgépből, minden versenyt megnyertek, legutóbb pedig nehéz versenyünk volt. Szóval nem tudtam, hogy mikor történik meg. Tudtam, hogy nehéz lesz a mi tempónkkal. Jó a tempónk, de nem kivételes, szóval dolgoznunk kell még rajta, és remélhetőleg sikerül többet kihoznunk belőle a következő versenyeken.”

Főnöke, Toto Wolff különleges érzésnek nevezte, hogy a sportág meghatározó személyiségével egy csapatban dolgozhatnak. Hamilton rekordjainak jelentőségét viszont szerinte nem most fogjuk megérteni.

„Most a száz győzelemről beszélünk, ami a hír lesz a következő huszonnégy órában, de szerintem az igazi eredményt csak évek múlva fogjuk fel. Ő tartja a rekordokat a legfontosabb statisztikákban, a legtöbb pole, dobogó és futamgyőzelem is az övé. Ez elképesztő. Olyan örökség, amit senki sem vehet el tőle.”

Hozzátette: „Az ember ráeszmél, hogy része egy utazásnak, amilyet még senki sem vitt véghez a Forma–1-ben. És ez túlmutat a megnyert versenyeken és bajnokságon, ott van mögötte az emberi tényező, ami különleges.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak