Musorujsag
Élő Eredmények

Hamiltonnál is motorcserés büntetés jöhet Szocsiban?

Hamiltonnál is motorcserés büntetés jöhet Szocsiban?

Motorsport-Total, Racing News 365
Stratégiai döntéseket emlegetett a Mercedes csapatfőnöke az Orosz Nagydíj vasárnapja kapcsán, és Lewis Hamilton esetleges motorcseréjének lehetőségét sem cáfolta.

Nem a csapat várakozásai szerint alakult a Mercedes időmérő edzése Szocsiban. Az első sor kibérlése helyett Lewis Hamilton csak a 4., Valtteri Bottas csak a 7. rajtkockát szerezte meg. Toto Wolff csapatfőnök a történtek után arról beszélt, nem történt katasztrófa, mivel szerinte Hamiltonnak továbbra is minden esélye megvan a győzelemre a második sorból, és Bottast is képesnek tartja arra, hogy „könnyedén” dobogóra érjen.

A szombati napot lezáró sajtótájékoztatójukon ugyanakkor már nem voltak ennyire egyértelműek a Mercedes tervei. Wolff ugyan ott is beszélt arról, hogy a negyedik rajthely voltaképpen egészen jó a szélárnyékhatás miatt, de arra is utalásokat tett, hogy „stratégiai döntések” meghozatalára készülnek.

Wolff elsősorban Bottas pozíciójának esetleges megváltozására célozgatott, ami alapján arról kezdett találgatni a sajtó, hogy a finn újabb motort kaphat. Tekintve, hogy két hete Monzában is vállaltak vele egy motorcserés büntetést, kérdéses, van-e szükségük még egy friss egységre. Az is felmerült, hogy talán a másik autójukban, Hamiltonnál kerítenek sort egy régóta lebegtetett cserére.

Toto Wolff 2012-ben (Fotó: Moy / XPB Images)

Az erre irányuló kérdésre Wolff sejtelmes választ adott.

„Soha életemben nem hazudtam még nektek, és most sem fogok. Ezért is felelem azt erre a kérdésre, hogy jelenleg sajnos nem kommentálhatom. Ahogy a politikusok szokták mondani.”

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko már pénteken azt nyilatkozta, ők abból indulnak ki, hogy a Mercedes is cserél motort Hamiltonnál, és azt sem tartják kizártnak, hogy Max Verstappenhez hasonlóan Szocsiban teszi ezt meg. Wolff honfitársa megjegyzését gúnnyal ütötte el. „Nos, ha ő mondja! Akkor majd megnézzük, mit teszünk vasárnap…”

A holland Racing News 365 című lap szombat este érdeklődött Mercedesnél az esetleges csere lehetőségéről Hamiltonnál, ám a csapat csak annyit felelt nekik: „Várjanak és figyeljenek holnap.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Egyelőre tehát nem világos, mire készül a Mercedes, Hamilton motorcseréjének mindenesetre lenne értelme Szocsiban. Igaz, hogy a mostani elméletben a Mercedes és az ő hétvégéje, és az is tény, hogy Verstappen hátrasorolásával sok pontot hozhatnak a hollandon a bajnokságban. Ám ha a csapat valóban mindenképpen sort akar keríteni a negyedik motor bevetésére valamikor, ez a nyereség csak átmeneti lehet, hiszen ha egy Red Bull-pályára halasztják a büntetést, ott megismétlődhet ugyanaz, ami most Szocsiban, és nem feltétlenül jutnának előrébb a bajnokságban.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Ha abból indulunk ki, hogy Szocsiban a Mercedesé a legjobb autó, Hamilton még úgy is kijöhet jól a hétvégéből, ha Verstappennel együtt megy a mezőny végére, hiszen a felzárkózás a legjobb autóval könnyebb lehet, így is legyőzheti a hollandot és hozhat rajta pontokat, mégpedig úgy, hogy a folytatásban már nem kell hátrasorolással számolnia.

A Mercedes túl sokáig már nem ködösíthet, hamarosan kiderül, melyik utat választja. Csere esetén egyébként Hamilton Verstappen elől rajtolna, mivel a Red Bull-osnak a motorcserés büntetésen túl egy 3 rajthelyes hátrasorolása is van Monzából.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak