Musorujsag
Élő Eredmények
×

Lehet-e újra esélye a McLarennek a „más ligában” lévő Mercedes ellen?

Lehet-e újra esélye a McLarennek a „más ligában” lévő Mercedes ellen?

Sky Sports, F1-Insider
Monza után Szocsiban is sikerült meglepetést okoznia a McLarennek. Lando Norris pole-szerzését már csak egy újabb győzelemmel fejelhetnék meg. De van-e rá reális esélyük?

Kicsit sem alakult szokványosan az Orosz Nagydíj rajtfelállása. Max Verstappent egy motorcsere, Lewis Hamiltont (és Valtteri Bottast) a boxutca fala és a száradó pálya vette ki a legjobb pozíciókért folyó küzdelemből, így a top 3-ba egy McLaren, egy Ferrari és egy Williams került. Lando Norris pole pozíciója kétségkívül meglepetés, de a csapata formáját látva talán nem akkora, mint amennyire szokatlan az élmezőny mostani összetétele.

„Az ember csak egyszer szerez először pole pozíciót, szóval ez most egy nagy nap Lando számára. Különösen ilyen körülmények között volt lenyűgöző. Egész évben bizonyította, hogy mire képes, és hogy mennyire eggyé vált már az autóval és a csapattal” – dicsérte meg Norrist főnöke, Andreas Seidl.

Lando Norris (Fotó: XPB)

A siker mindent elmond Norris és a McLaren jelenéről. Lendületben vannak, a monzai kettős győzelmük után a csapatmorál jobb nem is lehetne, mindenkit motivál a kézzel fogható fejlődés, és ez magabiztosságban, bátor és helyes stratégiai döntésekben mutatkozik meg.

Kérdés, tudnak-e profitálni ebből vasárnap is. A dobogós helyezés mindenképpen benne lehet a versenyükben. Vagy akár az újabb győzelem is? Elvégre Monzában az autójuk híres végsebességének köszönhetően összejött, alapvetően lassabb autóval is.

Seidl óvatosságra int.

„Normál körülmények között a Mercedes itt külön ligát képvisel, ezt pénteken is láthattuk. Emiatt nagyon nehéz lesz magunk mögött tartani Lewist. Másfelől láthattuk nemrég, hogy mit érhetünk el, ha a mezőny elejéről indulhatunk. Erős a csapatunk, a stratégia, a boxkiállások terén is, és van két jó versenyzünk. Szóval nem aggódok”

– mondta a német.

Továbbra is fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy csapata még nem érte el a vágyott szintet, és nem tekinthető igazi élcsapatnak. „A tényekre kell alapoznunk: ha a köridőket nézzük, a Mercedes és a Red Bull ellen is hiányzik még valamennyi. A jó hír viszont, hogy tavalyhoz képest meg tudtuk felezni a hátrányunkat. Ez azt mutatja, hogy a csapatunk nagyszerű munkát végez. És a pole pozíció megmutatja, hogy már most olyan helyzetben vagyunk, hogy ki tudjuk használni a kínálkozó lehetőségeket. Monzában ugyanígy volt.”

Lando Norris (Fotó: McLaren)

Leírni már csak emiatt sem szabad őket a délutáni verseny előtt. A fő céljukat viszont továbbra is a realitás mentén határozzák meg. „Egyszerűen szeretnénk jó helyzetben lenni, a dobogóért harcolni, hogy sok pontot szerezhessünk a Ferrarihoz képest. Minden eredmény kell ahhoz, hogy a végén előttük végezzünk” – utalt a konstruktőri bajnokság harmadik helyéért zajló küzdelmükre.

Ebből a szempontból egyébként jobban állnak, hiszen bár Carlos Sainz osztozik az első soron Norrisszal, Charles Leclerc a motorcseréje miatt a mezőny végéről rajtol, míg Daniel Ricciardo az ötödik rajtkockából.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak