Musorujsag
Élő Eredmények
×

Norris megúszta, de így is született egy büntetés Szocsiban

Norris megúszta, de így is született egy büntetés Szocsiban

FIA
Az utolsó körök csapása után a büntetést már megúszta Lando Norris Szocsiban. Büntetést így is osztott az FIA.

Azok után, hogy Lando Norris drámai körülmények között bukta el pályafutása első győzelmét az Orosz Nagydíjon, még egy vizsgálat is indult ellene a leintés után. A végül csak a hetedik helyen célba érő mclarenesnek azért kellett a versenybírák elé állnia, mert a hajrában a mégis megejtett kerékcseréjénél a boxutca bejáratánál átvágta a záróvonalat egy megforgás után.

Noha ez egyértelmű szabálysértés, az FIA tekintettel volt a körülményekre, így Norrist csak megrovásban részesítette. Ez az első ilyen jellegű figyelmeztetése volt Norrisnak.

„A bírák a bizonyítékok tanulmányozása során megállapították a szabálysértést. Ezt nem tekintettük rendkívüli helyzetnek, mivel nem felelt meg az FIA Nemzetközi Sportkódexének 20-as cikkelye által definiált rendkívüli helyzet fogalmának. Ugyanakkor a bírák tekintetbe vették, hogy az előző körben a 4-es rajtszámú autó vezetője elég nagy tempóval vette a 17-es kanyart, anélkül, hogy elvesztette volna az irányítást. A kérdéses körben jelentősen lassított a boxkutca bejáratánál, a tempója nagyjából a fele volt a normál ottani tempónak, de még így is elvesztette az irányítást, és keresztülcsúszott a boxbejárat és a pálya közötti felfestésen.”

„Noha a versenyző választott úgy, hogy kint marad a kemény gumin, miközben a többiek köztes gumira váltottak, és ennek köszönhetően tartotta meg a helyezését, nem tekintjük úgy, hogy a záróvonal átvágása szándékos volt vagy előre megfontolt szándékkal történt ilyen körülmények között” – indokolták, miért voltak elnézőek Norrisszal.

Lando Norris (Fotó: XPB)

 

Stroll 4 büntetőpontra az eltiltástól

Egy másik versenyző, Lance Stroll eközben már nem volt ennyire szerencsés. Az Aston Martin versenyzője ellen a hajrában Pierre Gaslyval történt ütközés miatt indult vizsgálat. A kanadait utólag 10 másodperces időbüntetéssel sújtották, amivel a 11.-ről a 12. helyre csúszott hátra. Pozícióját a csapattársa, Sebastian Vettel örökölte.

Az FIA a kicsúszása után visszatérő Stroll esetében nem nézte el, hogy autóján esőben volt slick gumi. „Rendkívül csúszós körülmények között volt régi kemény gumikon, de a bírák úgy ítélték meg, hogy ettől még az ő felelőssége volt biztosítani, hogy amikor elhagyta a pályát, utána annak megfelelően térjen vissza, hogy számol a további két autó közeledésével” – írták a bírák.

Stroll az időbüntetés mellé két büntetőpontot is kapott, ezzel 8-ra nőtt az egyenlege, és csak 4 választja el az eltiltást érő 12-től. E pontjaiból október 25-én, az austini hétvége után kettő elévül.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak