Musorujsag
Élő Eredmények
×

Taktikázik a Mercedes: újabb motorcserés büntetés Bottasnál!

Taktikázik a Mercedes: újabb motorcserés büntetés Bottasnál!

FIA, Autosport
Sorozatban másodszor is motorcserével bünteti Valtteri Bottast a Mercedes csapata. A finn ezzel akadálya lehet Max Verstappen felzárkózásának.

Már a szombati időmérő edzés után célozgatott Toto Wolff arra, hogy fontos taktikai döntések meghozatala előtt áll a Mercedes. A csapatfőnök Valtteri Bottas hetedik helye kapcsán jegyezte meg, várjuk ki a végét, pontosan honnan is fog rajtolni a finn vasárnap. Később aztán újságírói kérdésre egy nem teljesen komoly megjegyzéssel Lewis Hamilton esetleges motorcseréjének lehetőségét is belebegtette. Ez viszont jó eséllyel csak figyelemelterelés volt.

A Mercedes vasárnapra valójában Bottas autójába épített új motoregységeket – Monza után sorozatban már másodszor. Ezzel egyfelől alighanem már további büntetések nélkül teljesítheti az idényt azok után, hogy az év elején egy motorját elveszítette egy balesetben, másfelől viszont a döntés egyfajta taktikai húzás is a csillagosok részéről.

Bottas a számítások szerint (az FIA hivatalosan még nem erősítette meg) a 17. rajthelyről indul délután, vagyis továbbra is Max Verstappen előtt lesz, és ezzel megnehezítheti a holland felzárkózását.

Toto Wolff csapatfőnök már szombaton jelezte, kihasználnák a helyzetet a bajnoki helyzetük javítására.

„Ez egy nagy lehetőség a bajnokság szempontjából. Egy nagy lehetőség arra, hogy több pontot hozzunk a Red Bullon. És igazán hiszem, hogy a győzelemért harcolhatunk, mivel a tempónk pénteken megvolt a hosszú etapokon. Szóval érdekes verseny lesz”

– mondta az osztrák.

FRISS: A Mercedes időközben megerősítette a motorcsere hírét, és taktikai okokkal indokolta azt. „Valtteri Bottas a 17. helyről rajtol az Orosz Nagydíjon, miután beépítettük az idei ötödik erőforrását. A csapat taktikai lehetőséggel élt: újabb erőforrással bővíthette Valtteri körforgásban lévő példányainak számát a szezon hátralévő részére” – írták.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Hogy mi lesz Hamiltonnal motorfronton, az továbbra is kérdés. A britnek jó eséllyel ugyancsak szüksége lesz még egy negyedik egységre a szezon hátralévő részében. A Red Bullnál azt gyanították, hogy akár már Szocsiban megkaphatja, ám Bottas büntetésével ez kérdésessé vált.

A címvédő szombaton bizonytalanul fogalmazott a saját helyzete kapcsán. „Ami a motorokat illeti, fogalmam sincs. Természetesen elvesztettem egyet, Valtterinek több is volt. És mások is voltak a Mercedesnél” – utalt arra, hogy voltak megbízhatósági problémák mostanság a csillagosok csapatainál. „Én jelenleg próbálom kímélni a motorjaimat, óvatosan bánok velük, a gázadással, a fordulatszám pörgetésével. Egyszerűen minimálisra próbálom csökkenteni a köreim számát. De ki tudja? A jövőt  nem irányíthatjuk” – mondta sejtelmesen a hétszeres világbajnok.

Bottas már a negyedik versenyző, akit új motor miatt sorolnak hátra a szocsi hétvégén. Charles Leclerc és Max Verstappen már pénteken megkapta a büntetést érő egységeit, szombaton hozzájuk csatlakozott a williamses Nicholas Latifi. Mindannyiukat a mezőny végére sorolták, közöttük a sorrendről az időmérős helyezésük dönt.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak