Musorujsag
Élő Eredmények

Valóra vált a kis Norris nagy álma – de a legrosszabb helyen?

Valóra vált a kis Norris nagy álma – de a legrosszabb helyen?

F1
Egy gyerekkori videó megosztásával ünnepelte újabb F1-es mérföldkövét Lando Norris. Minden idők ötödik legfiatalabb pole-szerzője lett, de a helyszínnek nem örült.

„Erről álmodtam kisgyerekkorom óta, és most megvalósult” – mondta széles mosollyal Lando Norris az Orosz Nagydíj időmérő edzésén aratott szombati győzelme után. Monzában a pályafutása eddigi legjobb helyezését ünnepelte két hete (második volt), most újabb mérföldkőhöz érkezett, amit a kezdetek felidézésével ünnepelt meg. Közösségi oldalán az alábbi videót osztotta meg kicsi önmagáról.

„Az első pole pozíció. Hihetetlen érzés. Erről álmodtam kisgyerekként. Boldog vagyok” – írta.

A videó valójában nem is készült annyira régen. Norris az új generáció azon csoportjába tartozik, akik szemtelenül fiatalon és nagyon gyorsan emelkedtek a csúcskategóriáig. A 22-t még mindig nem betöltő brit minden idők ötödik legfiatalabb pole-szerzője lett szombaton. Érdekesség, hogy a ranglista első hat tagja kivétel nélkül ott van a jelenlegi mezőnyben.

A legfiatalabb F1-es pole-szerzők:

  1. Sebastian Vettel – 21 éves 72 napos (Olasz Nagydíj, 2008)
  2. Charles Leclerc – 21 éves 165 napos (Bahreini Nagydíj, 2019)
  3. Fernando Alonso – 21 éves 236 napos (Maláj Nagydíj, 2003)
  4. Max Verstappen – 21 éves 507 napos (Magyar Nagydíj, 2019)
  5. Lando Norris – 21 éves 316 napos (Orosz Nagydíj, 2021)
  6. Lance Stroll – 22 éves 16 napos (Török Nagydíj, 2020)

Norris az idén igencsak versenyképes McLarennel már többször is a közelébe került a pole-szerzésnek 2021-ben. Ausztriában sem volt messze, de a legjobb esélye talán a spái esős időmérőn volt, ahol valósággal szárnyalt, amíg a Q3 elején össze nem törte az autóját. Elismerte, a mostani siker egyfajta elégtétel számára.

„Nem tudom, hogy ez kárpótol-e Spáért, bizonyos szempontból igen. Az biztos, hogy most már jobban érzem magam, mert ez az érzés hiányzott akkor. Most már megvan, és tudom, milyen pole pozíciót szerezni. Elképesztő! Nem gyakran vannak ilyen körülmények, de ha igen, élvezem. És a múltban is élveztem, már gokartosként is. Mindig szerettem a köztes állapotot, amikor kockáztatnod kell a lágy gumikkal.”

Lando Norris (Fotó: Formula1/Twitter) Lando Norris (Fotó: Formula1/Twitter)

„Igen, ez most nagyon hasonló Spához. Ott a második és harmadik szabadedzésen is teszteltem a slickeket, még akkor is, ha nagyon vizes volt ehhez a pálya. Ennek a tanulsága segített abban, hogy tudjam, hogy kell vezetni ilyen körülmények között, hogy tudjam, mire számíthatok, hogyan viselkedik az autó. És most, hogy jött a lehetőség, élni tudtam vele, aminek nagyon örülök.”

Az örömét csak egyetlen dolog rontotta el, de azt is inkább mosolyogva jegyezte meg. „Valószínűleg az egyetlen hely, ahol az ember nem vágyik a pole-ba, az itteni, mert olyan hosszú út vezet az első kanyarig” – utalt arra, hogy az élen jó eséllyel szélárnyék nélkül marad, miközben ellenfelei kihasználhatják az ő szélárnyékát az első féktávig zajló gyorsulási versenyben.

További tartalmak