Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel még védelmébe is vette a nekikoccanó Strollt

Vettel még védelmébe is vette a nekikoccanó Strollt

Motorsport-Total, F1, Sky Sports
Monza után újabb koccanást hozott Szocsi Sebastian Vettel és Lance Stroll között, ám igazán az elszalasztott lehetőség miatt bosszankodhattak az Aston Martinnál.

Pont nélkül távozott az Aston Martin az Orosz Nagydíj helyszínéről, pedig a hétvége alakulását nagyban befolyásolta a Sebastian Vettelék által már pénteken kívánt eső. Míg a németnek már a balul elsült időmérő edzés meghatározta a helyzetét, a Q3-ba jutó csapattársa, Lance Stroll a vasárnapi rajtnál a negyedik helyre lőtte magát, és voltak szakaszai a versenynek, amikor talán még a dobogóra is volt némi reménye.

Hogy végül csak a 11. és 12. hely lett belőle, az a hajrában mindent a feje tetejére állító esőnek, a balszerencsének és a versenyzők rossz döntéseinek köszönhető. „Nagy kár ezért, mert az időjárás változása egy nagy esélyünkbe, egy jó eredménybe és sok pontunkba került” – állapította meg Stroll.

Lance Stroll (Fotó: XPB)

A kanadai csak a 49., csapattársa pedig az 50. körben hajtott csak ki köztes esőgumikért, ami megpecsételte a sorsukat. „Az én döntésem volt, hogy kint maradok. Próbáltam végigmenni, Szóval rajtam múlt” – ismerte el Stroll. Ugyanezt Vettel is elmondhatta magáról. Az eső pechjükre pont akkor kezdett igazán szakadni, amikor közölték csapatukkal, hogy megpróbálnak kint maradni. És pont a pálya első szakaszán, a célegyenes végén érte őket, miközben a pálya utolsó szakasza még viszonylag száraz volt előtte.

A kiállásig Stroll útja volt a kalandosabb, hiszen többször is elhagyta a pályát. Vettel így érte őt utol, majd előzte meg (9. hely) az egyik jobbos külső ívén. Erre viszont egy koccanás kíséretében került sor: Stroll belülről kifelé húzott, és nem vette észre kollégáját, aki így az ő autója és a betonfal közé szorult. Monza után tehát újra összeütközött a két csapattárs.

„Gyanítom, hogy ez egy félreértés volt” – mondta higgadtan Vettel a futam után a balesetről. „Nem vagyok benne biztos, de szerintem nem látott, és talán nem is számított rám. Sajnos megtörtént, és sajnos egyikünk sem szerzett pontot”

„A pálya nagyon csúszóssá vált, én láttam a rést, de ahogy bementem, egyre szűkebbé vált. Azt gondoltam, hagy nekem helyet kívül. Ilyen viszonyok mellett viszont nyilván a vezetés élvezi az elsőbbséget, nem a visszapillantó figyelése”

– mentette fel kollégáját a négyszeres bajnok.

Stroll megerősítette: „Nagyon csúszós volt, próbáltam a pályán maradni, és nem láttam, hogy Sebastian mellettem van.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A baleset során Stroll első szárnyának baloldali véglapja megsérült és az aszfaltot karcolta. Ennek sokáig nem volt tudatában, a csapata a következő körben figyelmeztette rá. Mérnöke előbb a boxba hívta, ám mivel az utolsó kanyarokban elég száraznak érezte a pályát, Stroll nem kanyarodott be. Ezek után megegyeztek abban, hogy megpróbálnak végigmenni, de a következő pillanatban Stroll újra kicsúszott, majd a pályára visszatérve a következő kanyarnál belecsúszott Pierre Gaslyba, és megforgatta az Alpha Taurit. Ezután döntöttek a köztes gumik mellett.

Strollt az ütközés miatt 10 másodperccel büntették utólag, így végül övé lett a 12., Vettelé a 11. hely. „Lance vállalta a felelősséget. Egyszerűen belehajtott Pierre-be, hogy egyszerűen fogalmazzak” – mondta Michael Masi versenyigazgató a büntetés kapcsán. „Itt nem volt ’ha’ vagy ’de’”.

Vettel csak kollégája után kapott köztes esőgumit. Mérnöke többször is javasolta neki a cserét a megelőző két körben, a német folyamatosan a keze pilótafülkéből való kidugásával ellenőrizte, mennyire esik az eső. A 49. kör végén azt mondta, úgy érzi, alábbhagyott, javult a pálya. Aztán a célegyenes végén már ennek ellenkezőjét tapasztalta. Akkor már késő volt. A boxba vezető 50. körén gyorsabban kerülgették ki a köztes gumin lévő ellenfelek, mint ahogyan a mérnöke jelezni tudta neki az érkezésüket…

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Még nem volt olyan a pálya, hogy váltsunk, szóval kint maradtunk. Rövid ideig úgy tűnt, hogy javul is a helyzet. Aztán maradtunk még egy körre, de egyértelműen több lett a víz. Nagyon meglepett. Ezzel vége is volt a versenyünknek” – kesergett Vettel.

„Ennek inkább volt köze a szerencséhez, mintsem a tapasztalathoz. Akár el is állhatott volna, és akkor nehézségeink lettek volna az esőgumin. Fordítva történt. Másképp kellett volna reagálnunk, de közben az is igaz, hogy ma a kockázatvállalás volt a kifizetődő, csak éppen a fordított irányban”

– próbálta vigasztalni magukat.

A csapata az előrejelzés kapcsán egyébként bizonytalan volt. Vettelnek először azt mondta a mérnöke, hogy nem erősödik az eső. Később Strollnak már azt jelezték, hogy nagyobb eső várható, de a döntést mindkét esetben a versenyzőre bízták. „Nehéz volt felmérni a helyzetet. Tudtuk, hogy jön az eső, és jött is, csak nem olyan hevesen. Emiatt a pályán maradtunk. Egy körrel tovább, mint kellett volna. De utólag már mindig könnyű. Természetesen nem mondhatom, hogy ugyanígy csinálnánk még egyszer, hiszen hibáztunk. De abban a pillanatban ez tűnt helyesnek. Aztán az eső erősödött, és nekünk annyi volt” – összegzett Vettel.

Borítókép: Lance Stroll és Sebastian Vettel ütközése (Fotó: F1)

További tartalmak