Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sportszerűtlenségért figyelmeztették Mazepint, de az FIA nem aggódik

Sportszerűtlenségért figyelmeztették Mazepint, de az FIA nem aggódik

Motorsport-Magazin, The Race
Ismét bemutatott egy megkérdőjelezhető védekező manővert Nyikita Mazepin, amiért ezúttal „meg is intette” őt az FIA. A versenyigazgató mégsem aggódik az orosz stílusa miatt.

Amióta Michael Masi az FIA versenyigazgatója, visszatért a Forma–1-ben a sárga lapok megfelelőjének számító fekete–fehér zászló használata. Ez a jelzés figyelmezteti a versenyzőket, ha valami sportszerűtlenséget követtek el. Önmagában még nem von maga után büntetést, csak jelzi, a következő hasonló vétség  után vizsgálat jön.

A jelzést így sem mutatják fel túl gyakran, ám Nyikita Mazepin az Orosz Nagydíjon kapott egyet. A hazai pályán küzdő újonc vasárnap egy erős rajttal egészen a 13. helyig lépett előre, és a tőle megszokott agresszív stílusban próbálta védeni e pozícióját.

Cunoda Juki a reméltnél hosszabb időre akadt fenn korábbi F2-es ellenfelén. A kerékcserék után a 12-es kanyarnál próbálta megelőzni Mazepint, aki viszont nem hagyta magát. A 13-as kanyar felé vezető padlógázos törésben egyre jobban balra húzott, és miután Cunoda ott próbálta előzni őt, nem maradt helye a Haas és a fal között, így muszáj volt fékeznie. „Mi a ****?!” – kiabálta Cunoda a csapatrádión.

Nyikita Mazepin és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

Mazepintől nem ritka az efféle blokkolás. Zandvoortban a saját csapattársára, Mick Schumacherre csapta rá az ajtót, és küzdelmük során össze is ért a két autó. Akkor nem lett következménye az esetnek, most érkezett a fekete–fehér zászlós figyelmeztetés.

„A tizenkettes kanyarban haladtak, Juki DRS-sel próbált előzni, és Nyikita manővere későn jött. Már sokszor beszéltünk erről, és ahogy korábban, úgy most is fekete–fehér zászlós figyelmeztetést adtunk a sportszerűtlen viselkedésért, mert az ilyet nem toleráljuk”

– magyarázta Michael Masi.

Mazepin nem teljesen értette az FIA problémáját. „Nem igazán tudom, miért kaptam a figyelmeztetést. Csak egyszer mozdultam, és a pálya egyszerűen ilyen” – utalt arra, hogy a 12-es kanyarban teljes gázzal mennek, de nem tekinthető egyenesnek. „Meg fogom még nézni a felvételeket, csak utána foglalok állást.”

Az orosz a futam során Nicholas Latifivel is vívott, aki ugyancsak időt vesztett mögötte.

„Mindig nagyon későn mozdul, de nem történt olyasmi, ami miatt érdemes volt rádióznom. Viszont Nyikitának ez a stílusa, ő így vezet. Szerintem nem lépte át a határt, de mindig az utolsó pillanatra hagyja a manőverét, ami nem a legjobb. Ő ilyen”

– kommentálta Mazepin stílusát a williamses.

Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

Noha a kollégák részéről már sok panasz érkezett hasonló manőverek miatt Mazepinre, Masi szerint hiba lenne megbélyegezni a Haas-versenyzőt, és ő nem is érzi szükségét az elbeszélgetésnek. „Mi csak az eseteket vizsgáljuk. Hogy valakinek milyen a stílusa… nos, talán húsz eltérő stílus van a mezőnyben. Talán az  utóbbi években neki volt pár látogatása a bíráknál, de szerintem ha megnézzük, más versenyzők is vannak így ezzel, talán még több esetük is volt. Szóval nem gondolnám, hogy ez kellemetlenség lenne, vagy bármi miatt aggódni kéne. Egyszerűen külön-külön értékeljük az incidenseket.”

„Amennyiben megér egy vizsgálatot, akkor a bírák nyilván vizsgálni fogják, megnézik a bizonyítékokat, és ha szükséges, büntetnek” – magyarázta Masi.

Borítókép: Nyikita Mazepin és Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

További tartalmak