Musorujsag
Élő Eredmények

Mazepin: Az F1 csak munka, nem érdekel, mit gondolnak rólam

Mazepin: Az F1 csak munka, nem érdekel, mit gondolnak rólam

Bild am Sonntag
Teljesen hidegen hagyja Nyikita Mazepint, milyen véleménnyel vannak róla a Forma–1-ben; stílusát másképp jellemezné, mint kollégái, és elárulta, egy nap egy nagy vállalat vezetője akar lenni.

A Forma–1-nek mindig megvoltak az ügyeletes rosszfiúi. Ki a pályán kívül, ki a pályán mutatott magatartásával hozta magát ebbe a szerepbe, Juan Pablo Montoyától Pastor Maldonadón át Kevin Magnussenig sokféle karaktert láthattunk már rosszfiúként. Idén egy újonc, Nyikita Mazepin vette át a stafétát, aki a felsorolt versenyzők mindegyikével mutat némi hasonlóságot. Ahogy régen Montoya tette, a pályán kívül sosem fél beszólni senkinek; sok furcsa hibát vétett (különösen az év elején), mint Maldonado; és a versenyzőtársai körében a blokkolós manővereivel hasonlóan szerény népszerűségnek örvend, mint Magnussen.

Panasz az elmúlt hetekben is érkezett rá a kollégák részéről, csapattársával, Mick Schumacherrel többször is összetűzésbe került, Szocsiban pedig egy fekete–fehér zászlós jelzést intést kapott Cunoda Juki durva blokkolásáért. Őt viszont hidegen hagyja, mit gondolnak róla a paddockban.

„Én a Haasnak és Günthernek (Steiner csapatfőnök) dolgozom. Sok barátom van a paddockon kívül, itt csak dolgozni vagyok, és azért, hogy a leggyorsabban vezessek. Mindig első akarok lenni”

– mondta a Bild am Sonntagnak nyilatkozó orosz.

Nyikita Mazepin (Fotó: Haas) Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

A német lap a beceneveiről is kérdezte. „Tudom, mire akar kilyukadni!” – felelte. „A családom vagy Nyiknek, vagy Maznak hív, utóbbi a rövidítésem a közvetítéseknél. De közben az F1-ben is lett becenevem. Az egyik a Mazespin, mert év elején többször is megpördültem. Viszont lehet, hogy hamarosan jön majd egy új név: a Mazewin!” – vonta össze nevét az angol „győzelem” szóval.

Ami a stílusát illeti, kicsit másképp jellemezte magát, mint az ellenfelei. „Jól érzem, meddig lehet elmenni az autóval.”

„Egyes versenyzők egyszerűen hagyják megelőzni magukat, mert csak az autó tempóját tudják lehívni, és nem tudnak elmenni a határig. Én ezt sosem tenném. Minden esélyt kihasználok, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el. Természetesen anélkül, hogy szabályt sértenék”

– magyarázta.

Mazepint sokan egyszerű fizetős versenyzőnek tekintik, mivel úgy került az F1-be, hogy az édesapja által irányított Uralkali cég névadó szponzora lett az őt foglalkoztató Haasnak. Szerinte a két dolgot azonban érdemes különválasztani. „Azért kaptam meg a helyet, mert versenyző vagyok, és a csapat úgy látja, erősítés vagyok nekik. A szponzorációnak pedig az az oka, hogy a cég a Forma–1-ben új üzleti lehetőségeket látott meg. Az egyetlen orosz versenyző vagyok, természetes, hogy egy orosz cég be akar fektetni a csapatba, ahol a honfitársuk versenyez” – mondta Mazepin.

Nyikita és Dmitrij Mazepin (Fotó: Moy / XPB Images)

Hozzátette, jelen állás szerint akkor is kitartana a Haasnál, ha az ezzel már többször is próbálkozó apja saját F1-es csapatot indítana. „Ez érdekes lehetőség lenne számára. És mindent arannyá változtatott eddig, amihez nyúlt. De én lojális vagyok a Haashoz, szóval ha venne egy csapatot, izgalmas lenne látni, hogyan küzdenénk egymással, és ki nyerne.”

Az orosz végül arról is beszélt, hogy az F1-es mezőnyből egyedüliként a versenyzéssel párhuzamosan egyetemre jár, mivel más területeken képzeli el a hosszú távú jövőjét. „Apám sosem hagyta, hogy befejezzem az iskolát. Éppen most zártam le az alapképzésem, és most kezdem majd a mesterképzést. Az életem csak az F1 után fog igazán elkezdődni, és hiszem, hogy egy nap majd egy nagy cég vezetőjeként fognak ismerni” – tekintett a jövőbe.

Borítókép: Nyikita Mazepin (Fotó: Andy Hone / LAT Images)

További tartalmak