Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Haas főnöke segítséget keres, Schumacher szerint feleslegesen

A Haas főnöke segítséget keres, Schumacher szerint feleslegesen

Autosport
Nem hozta könnyű helyzetbe magát a Haas azzal, hogy két újoncot alkalmazott 2021-ben. A felállás jövőre sem változik, de a hátrányukat egy új igazolással kompenzálnák. Mick Schumacher és Nyikita Mazepin vegyes érzésekkel fogadta a hírt…

A Haas az Orosz Nagydíj előtt jelentette be, hogy Mick Schumacher és Nyikita Mazepin 2022-ben is a versenyzője marad. Az amerikaiak úgy érezték, az idei szezon tökéletes helyzetet kínál arra, hogy tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítsanak két újoncnak, amiből hosszabb távon profitálhatnak. Jövőre már fogják látni ennek hasznát, ám a felállásuk egyik hátulütőjétől az idei tanulóévvel sem szabadulhatnak: Schumacher és Mazepin nem rendelkezik igazi tapasztalattal a fejlesztés terén, hiszen csapatuk idén nem is igazán végzett fejlesztőmunkát.

Günther Steiner csapatfőnök Szocsiban elárulta, e problémát jövőre egy rutinos tesztversenyző alkalmazásával orvosolnák. „Nincs meg a viszonyítási pontunk, ez hiányzik. Ez egy tapasztalt versenyző lehetne. Még nem tudom pontosan, hogy hogy oldjuk meg, de több lehetőségünk is van rá. Már beszéltünk erről egy kicsit, de nem igazán tettünk még semmit. Most látni akarom, hogyan boldogulnak. Az adatokból sok minden látszik, látható, hogy mekkora a fejlődés, sok információt szerezhetünk, és ha majd odáig jutunk, fogunk megoldást keresni, ha szükséges” – mondta a jövő évi új autó fejlesztése kapcsán.

Günter Steiner (Fotó: Andy Hone / LAT Images)

A rutinos versenyző alkalmazásával a Haas két problémába is ütközhet. Egyfelől az F1 jövőre kötelezővé teszi, hogy a csapatok egy szezonban meghatározott számú pénteki szabadedzésen fiatal versenyzőket ültessenek autóba. Rutinos újoncok márpedig nem nagyon léteznek… Másfelől ha találnak is egy tapasztaltabb embert, ő segíteni igazán azzal tudna, ha időnként tesztelhetne, ezzel viszont Schumachertől és Mazepintől vennék el a gyakorlási lehetőséget.

„Mindig nehéz a tartalékversenyzőkkel, mert félre kell állítanunk miattuk a versenyzőinket. Valamikor szerintem erre sort kell kerítenünk. Meg fogjuk ezt beszélni a mérnökökkel, hogy lássuk, mi a legjobb a csapatnak. Még nem döntöttünk. Sokféle ötletünk van, de még nem döntöttünk” – magyarázta Steiner.

 

Schumacher nem kér a segítségből

Versenyzői felemásan fogadták az ötletét. Nyikita Mazepin nyitottnak mutatkozott rá, mivel úgy véli, minden segítség jól jön a Haasnak. „Ezt a kérdést sosem tették fel nekem, és nem hinném, hogy a versenyzők választása lenne, nem hinném, hogy ez helyes lenne. De ha megkérdeznének, azt mondanám, a jelenlegi helyzetünkben minden segítség jól jön. Én nyitott vagyok a minden megoldásra, de Günther a főnök, neki kell meghoznia ezeket a döntéseket, nem nekem. Ehhez én még túl fiatal vagyok” – mondta az orosz.

Mick Schumacher ezzel szemben nem ért egyet azzal, hogy rászorulnak egy rutinos versenyző segítségére.

„Hogy őszinte legyek, szerintem egészen jól ki tudjuk hozni a legjobbat az autóból. Nem hinném, hogy szükség lenne erre. Főleg úgy, hogy a tartalékok nem vezethetnek túl sokat.”

„Nem tudhatjuk, milyen lenne, de szerintem olyan jól dolgozunk, amennyire csak lehet, és bizonyos időmérő edzések megmutatták már, hogy képesek vagyunk kihozni a maximumot az autóból” – mondta Steiner elképzeléséről a német.

Mick Schumacher a holland szurkolók előtt (Fotó: Haas F1 team/Twitter)

Schumacher nyilván érzi magát elég jónak ahhoz, hogy ő is elegendő segítséget biztosítson a Haas számára. Honfitársa, Sebastian Vettel szerint már újoncként is remek munkát végez ilyen szempontból, és rutintalansága ellenére is sikerült előrébb vinnie a csapatot. „Nagyon nehéz ezzel az autóval. Mindenki tudja, hogy ez a mezőny leggyengébb autója. De ő így is higgadt maradt, kiegyensúlyozott, és ott a motiváció is. Gyakran beszélgetünk, és úgy vélem, az egész csapatot motiválja, még akkor is, amikor gyenge rajthelyekről indulnak, és ez nem könnyű” – méltatta barátját a négyszeres világbajnok.

 

Még nincs döntés

A csapatfőnök eközben hangsúlyozta, még nem eldöntött kérdés a tapasztalt versenyző alkalmazása, és van az a helyzet, amiben talán nem is lesz szükségük rá a 2022-es új autó fejlesztéséhez. „Reméljük, hogy nem lesz szükségünk erre, mert nem jó, amikor valakit beültetsz csak azért, hogy viszonyítási pont legyen, miközben az állandó versenyzőknek kevesebb idejük lesz vezetni. Ez nehéz döntés. Remélem, az autónk lesz elég stabil, és mindent ki tudnak majd hozni belőle. Minél jobb az autó, annál könnyebb lesz nekik fejleszteni. A stabil autóval gyorsabb vagy, mert magabiztosabb vagy a volánjánál.”

A Haas jelenleg Pietro Fittipaldit foglalkoztatja tartalékversenyzőként, akinek viszont csak két versenyhétvégés F1-es tapasztalata van. Tavaly a sérült Romain Grosjeant helyettesítette. Hogy keresnek-e valaki mást, arról Steiner csak a szezon utánra ígér döntést. „Vannak érvek és ellenérvek is. Mérlegelünk, és meglátjuk, mire jutunk. A lehetőség adott, de döntést még nem hoztunk.”

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak