Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem lesz olyan jó vezetni az F1 2022-es autóit – Norris

Nem lesz olyan jó vezetni az F1 2022-es autóit – Norris

Motorsport
Már Lando Norrisnak is volt szerencséje kipróbálni a McLaren 2022-es autóját a szimulátorban – a vezethetősége nem olyan jó, mint a jelenlegi autóké.

Teljesen új autókkal vág neki a Forma–1 mezőnye a következő szezonnak. A sorozat történetében most először egy központi mérnökcsapat kiterjedt kutatómunkája révén alkották meg az új technikai szabályokat, melyek elsődleges célját az előzések és a csaták elősegítése jelentette. Az új autógeneráció aerodinamikáját és egész koncepcióját e cél elérése motiválta, és hogy 2009-cel ellentétben most ne lőjenek mellé, a szabályalkotók igen beszűkítették a csapatok mozgásterét.

Az istállók többsége már a bajnoki helyzetétől függetlenül nagyrészt a 2022-es projektjén dolgozik a gyárban, az autójuk alapkoncepciója valószínűleg már készen áll, és most a teljesítményt hozó részletek fejlesztése zajlik.

Fotó: XPB

Lando Norris a Motorsportnak nyilatkozva elárulta, ő már vezette a szimulátorban a McLaren új gépét (annak jelenlegi állása szerint), és megerősítette Charles Leclerc korábbi azon véleményét, miszerint az új masinák teljesen más élményt és érzést fognak nyújtani a versenyzőknek, mint amihez szoktak.

„Nagyon más vezetni azt az autót. Bizonyos szempontból nem olyan klassz, mint a mostanit. De remélhetőleg ez a többi csapatnál is így lesz, és a következő szezon téli tesztjeit egy új autóval kezdhetjük”

– mondta a brit.

A szocsi pole-szerző arról is beszélt, hogy az új autójukat még csak részleteiben sem láthatta, mivel csapata nem tart a gyártás fázisában. „Az egyetlen autó, amit eddig láthattunk, a silverstone-i volt” – utalt az F1 által legyártott teljes méretű modellre, amit a Brit Nagydíj hétvégéjén mutattak be. „A mi autónk a gyárban még nem is autó. Inkább csak vázlat és némi papír. Szerintem hónapokig még nem is fogjuk látni, talán csak a következő év elején. Pár tervrajzunk van róla, de minden héten valami változik, valami mindig új, annyi minden más ezen az autón. Minden héten változtatnak valamin, hogy gyorsabbá tegyék” – mesélte.

Fotó: XBP

Norris csupán pár percre lakik a McLaren wokingi gyárától, bevallottan sok időt tölt ott, így alighanem képben van a dolgok állásáról. Fernando Alonso szerint ez és a folyamatos szimulátoros munka meghatározó lehet a csapatok 2022-es sikerességében.

„Sok múlik majd azon, hogyan teljesít az autó a szimulátorban, majd a téli teszteken. Remélhetőleg három-négy verseny után már kellően kiismerjük az autót és a szabályokat ahhoz, hogy az autó teljesítménye határozza meg az eredményeket, ahogyan most is”

– magyarázta az Alpine kétszeres bajnok versenyzője.

Azt is érdekes lesz látni, hogy a versenyzők milyen gyorsan tudnak alkalmazkodni a megváltozott vezethetőséghez, illetve hogy az autók eltérő karaktere változtat-e a versenyzők jelenlegi helyzetén, és előtérbe hoz-e olyan tulajdonságokat, amik manapság nem számítanak annyira.

Alonso szerint az átállás nem lesz olyan nehéz, mint amekkora maga a változás. „Az alkalmazkodás szerintem nem jelent majd nagy különbséget. Csak keményen kell dolgozni, keményebben, mint bármelyik télen korábban, és muszáj lesz egy kicsit több időt töltenünk a szimulátorban a csapattal” – bocsátotta előre.

Borítókép: Grafika az F1 2022-es autókoncepciójáról, McLaren-festéssel (Grafika: McLaren)

További tartalmak