Musorujsag
Élő Eredmények
×

Elemzés és visszatérés a gyerekkorba – így állt fel a padlóról Norris

Elemzés és visszatérés a gyerekkorba – így állt fel a padlóról Norris

F1
Alapos elemzés, majd visszatérés a gyerekkorhoz és a kezdetekhez – Lando Norris így dolgozta fel a szocsi csalódást, mely szerinte őt és a McLarent is csak megerősítette.

Csupán pár kör választotta el Lando Norrist attól Szocsiban, hogy pályafutása első F1-es pole pozíciója után az első futamgyőzelmét is megszerezze. Aztán jött az eső, majd a rossz döntés, hogy nem állnak ki köztes esőgumikért. Az Orosz Nagydíj így hozta végül a sajátja helyett a 100. győzelmét arató Lewis Hamilton pályafutásának mérföldkövét.

A hatalmas csalódás után Norris és a McLaren a futam utáni napokat az alapos elemzésekkel és a hosszú megbeszélésekkel töltötte. „Elég mozgalmas volt az azóta eltelt idő számomra. Azzal kezdtük, hogy a teljes szocsi hétvégét kiértékeltük. Sok időt töltöttem a csapattal, mindent kielemeztünk, hogy rájöjjünk, mit csináltunk rosszul, hogyan hoztuk meg a rossz döntést, és mit kell jobban csinálnunk legközelebb. Röviden: sokat elemeztünk, és szerintem már jobb helyzetben vagyunk a folytatást illetően” – mesélte Norris Isztambulban.

A tanulságok kapcsán ugyan magabiztos, azonban hozzátette, mindenre így sem lehet felkészülni. „Nincs garancia rá, hogy ha újra előáll egy ilyen helyzet, akkor nem történik meg. Reméljük, hogy jobb lesz, jó döntést hozunk.”

„A kikerülhetetlen tanulság az volt, hogy ki kellett volna állnunk, látnunk kellett volna, hogy több eső érkezik. De nem csak ennyi, több dolog van, amit jobban csinálhattunk, csinálhattam volna. Az emberek azt viszont nem látják, hogyan alakult ki ez az egész a színfalak mögött.”

Lando Norris (Fotó: McLaren)

„Még mindig tanulunk. Az év ezen késői szakaszában is. És én is, három év után. Vannak helyzetek, amikre nem készültünk fel, amikkel még nem találkoztunk. Van, hogy muszáj megtapasztalnod ezeket. Persze az ilyesmit sosem akarod, hogy megtörténjen, de van, hogy ez jó, mert fontos ahhoz, hogy később nagyobb dolgokért harcolhass. Az elmúlt hetekben sokat tanultunk, és erősebbek, felkészültebbek vagyunk, mint valaha.”

A történteknek emellett egy érzelmi oldala is volt. Norris Szocsiban még a könnyeivel küszködött, ma már újra mosolyog. A két futam között egy kis múltidézés is segített neki, ami a saját gokartcsapatának megalapításához kötődött.

„Ami a saját csalódottságomon való túllépést illeti, elmentem gokartozni, visszatértem oda, ahol az egész elkezdődött, és ez jó volt, mert sok emlék jött elő a versenyzésről. Gyerekként éppen ezt élvezed a legjobban, a gokartos időszakot. Szóval ezeket csináltam, ez elterelte a gondolataimat, és most újult erővel tértem vissza, a lehető legfelkészültebben.”

Hozzátette, a gokartos gyerekekkel való találkozás arra is ráébresztette, milyen messzire jutott már. „Igen. Hihetetlen. Az ember néha magától értetődőnek tekinti az éppen aktuális helyzetét, de amikor elmész gokartozni, és látod a gyerekeket körözni, rájössz, hogy az te vagy. Te voltál az, aki akkor figyelted az F1-es versenyzőket. Például Sebet (Vettel), vagy Michaelt (Schumacher). Michael akkoriban ott volt Mickkel. Gyerekként nagy dolog ennek részesének lenni, az ő gokartjukban ülni, és most én vagyok abban a helyzetben, aki visszaadhat valamit, segíthet a gyerekeknek, és ez különleges. Ilyenkor jössz rá, mennyire kivételes helyzetben vagy.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

Másfél hét távlatából Norris elismeri, a kicsi rossz mellett nagyon sok jó is volt az oroszországi hétvégéjükben, amire építhetnek. „Valóbaján nagyon sok pozitívuma volt a hétvégének. Még így is megszereztem az első F1-es pole pozíciómat, vezettem a versenyt, majdnem a rajttól a célig. És a hétvége nagy részében jól vezettem, az első edzéstől a vasárnap versenyig, amíg én vezettem. Sok jó dolog volt tehát az én szempontomból, de a csapatéból is. Csak a nap vége kicsit árnyékot vetett mindenre.”

Hogy kap-e még idén akkora esélyt, mint Szocsiban, azt Norris nem tudta megmondani. Kiemelte, előzetesen Oroszországban sem számítottak ilyesmire. „Ahogyan véget ért az oroszországi futam, azok után most csak vissza akarok ülni az autóba. Nincs garancia rá, hogy újra esélyünk lesz, új újra pole pozíciót szerzek, vagy hogy dobogóra lesz esélyünk. De sok pontot szerezhetünk, és ez a célunk ezen a hétvégén.”

A kérdésre, a történtek után hasonló helyzetben konzervatívabbak lesznek-e a McLarennel, a brit elmondta: „Nem, az ilyesmit nem lehet előre látni. Gyorsan kell reagálni, sok dolgot kell tudni a jó döntés meghozatalához. Az időjárás egyik körről a másikra is nagyon sokat változhat. Szóval nem tudok igent vagy nemet mondani erre, nincs garancia semmire. Csak reméljük, hogy legközelebb jobb munkát végzünk.”

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak