Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Verstappen jobban kezeli a nyomást Hamiltonnál

Alonso: Verstappen jobban kezeli a nyomást Hamiltonnál

GP Fans, Motorsport-Total
Fernando Alonso szerint van egy nagy előnye Max Verstappennek Lewis Hamiltonnal szemben a bajnoki párharcukban. Éppen az, amit a brit ellenfele hátrányának gondol…

Hét verseny még hátravan az idei F1-es bajnokságból, ám az események Törökország után igencsak fel fognak gyorsulni, hiszen 10 hét múlva lezárul a szezon Abu-Dzabiban. Lewis Hamilton jelenleg két ponttal vezet Max Verstappen előtt, a nyomás pedig egyre nagyobb lesz, ahogy egyre kevesebb a megszerezhető pont.

Isztambulban csütörtökön mindkét esélyest a nyomás kérdéséről faggatták. Hamilton állítja, az évek során már hozzászokott a bajnoksággal járó állandó teherhez, és érzése szerint ezt jól is kezeli. „Nem azon múlik, hogy figyelmen kívül hagyod-e, mivel ettől még ott van. Egyszerűen tudni kell, milyen lesz. Csak annyit tehetsz, hogy a lehető legjobban felkészülsz, és száz százalékot nyújtasz, aztán jön, ami jön. Szóval nem aggódom az efféle dolgok miatt.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Nagyon-nagyon szerencsés voltam a múltban, sok csúcspontom és mélypontom volt, de sokat fejlődtem ezalatt. Szóval egyszerűen nem foglalkoztat, hogy mi lesz, ha ez és ez vár rám. Csak próbálok a mostra készülni, és mindent megtenni a srácokkal a gyárban, valamint Bonóval és a csapattal” – fejtegette a címvédő.

Hozzátette, emellett fontosnak tartja élvezni is a versengést. „Ez egy elképesztő szezon volt eddig, nagyon izgalmas a szurkolók szempontjából, és jó két csapatot fej-fej mellett látni. Természetesen nyerni akarok, de megtanultam, hogy az életben semminek sem mehetsz elébe.”

Verstappen eközben állítja, nem is érez magán nyomást, mivel az életét nem változtatja meg, bajnok lesz-e idén vagy sem.

„Eleve mindig a legjobbamat nyújtom, és a csapat is. Hogy első vagy második leszek-e év végén? Nyilván a győzelem a cél, de ha második leszek, akkor is nagyszerű szezonom volt. Nincs miért stresszelni, és nem erőltetheted a dolgokat. Az ember úgyis a legjobb akar lenni.”

Fernando Alonso és Max Verstappen (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Alonso: Verstappen más

Hamilton két hete azt fejtegette, hogy a nyomás Verstappenen a nagyobb, mert ő küzd az első bajnoki címéért, míg neki már bőven van rutinja ebben. Szerinte a holland rámenőssége és hibái is azt sugallják, hogy feszült. A Red Bull főnöke, Christian Horner ezzel szemben úgy véli, Verstappen még csak nem is érez nyomást magán.

A témában a bajnoki csatákat szintén megélő Fernando Alonsót és Sebastian Vettelt is kérdezték. A spanyol szerint Verstappen előnye az, amit Hamilton a hátrányának hisz. „Mintha ő jobban kezelné a nyomást, mint mások” – mondta a Red Bull-osról. „Mind mások vagyunk, de úgy tűnik, számára ez nem nagy dolog, minden hétvégét egyesével vesz, versenyről versenyre halad. Szerintem az övé a jó hozzáállás ezeknél a hátralévő versenyeknél.”

Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: FIA Pool Image)

Vettel eközben magából kiindulva úgy véli, aki bajnokesélyes, az érzi a nyomást. „Nem beszélhetek mindenki nevében, de hogy foglalkozol-e vele? Ha sokat foglalkozol vele, akkor nehéz mindig higgadtnak és kontrolláltnak maradnod. És hogy hasznos-e, ha higgadt és kontrollált maradsz? Általában talán igen. De az idő majd eldönti.”

Verstappen kijelentése kapcsán hozzátette: „Hogy megváltoztatja-e az életét? Nem tudom. Neki kell tudnia, hogy változtatna-e az életén vagy sem. Ha a nagyobb képet nézzük, talán igaza lehet. Még fiatal, sok ideje van még. És nem hinném, hogy túl sokat kéne bizonyítania. De nem gondolnám, hogy mindig higadt lehetsz, különösen ha érdekel. Nálam ez lenne. Talán ő más.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak