Musorujsag
Élő Eredmények
×

Honda: Még visszatérhetünk

Honda: Még visszatérhetünk

Race
A Honda jelenlegi sportigazgatója, Jamamoto Maszasi úgy érzi, a gyártó a jövőben még visszatérhet a Forma–1-be. Ami az esetleges bajnoki győzelmet illeti, a szakember újra egyértelművé tette, az nem fogja megváltoztatni a kiszállással kapcsolatos terveket.

Tavaly derül égből villámcsapásként érkezett a hír, a Honda 2021 végén ismét kivonul a királykategóriából, a folytatásban ugyanis elsősorban a környezetbarát technológiák fejlesztésére és gyártására szeretne összpontosítani. Búcsúévük egyelőre remekül alakul, hiszen a Red Bull harcban van a konstruktőri, Max Verstappen pedig az egyéni bajnoki győzelemért.

Korábban fölmerült, amennyiben felérnek a csúcsra, talán a vezetőség meggondolja magát, ezt azonban az illetékesek több alkalommal cáfolták. A sportigazgató, Jamamoto Maszasi ismét jelezte, a Red Bull, vagy Verstappen sikere már nem változtathat a terveken.

„Nehéz erre a kérdésre válaszolni, de az eredmény valószínűleg nem fogja befolyásolni a vezetőket” – nyilatkozta. „A mi szempontunkból ez a projekt az idei év végén lezárul. Ezért most csak és kizárólag ennek a bajnokságnak a megnyerésére koncentrálunk” – folytatta a szakember, kinek cége 2022-ben még szállít motorokat partnereinek, mielőtt végleg átadja azok gyártását és futtatását a Red Bullnak.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

„A következő év egy átmenet lesz számunkra, néhányan maradnak, hogy segítsék a munka átadását. A legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk, hogy mi, vagyis a marketing, a menedzsment, eltűnünk a pálya mellől. A Honda tehát eltűnik” – hangsúlyozta.

Hogy meddig az természetesen nyitott kérdés. Korábban úgy tűnt, hosszabb ideig távol kívánnak lenni, az utóbbi hónapokban viszont egyre több az utalás arra, hogy adott esetben akár a következő motoréra első évében (2026) is visszatérhetnek. Azt, hogy találkozunk még velük az F1-es pályákon Maszasi is valószínűbbnek tartja, minthogy végleg elbúcsúznak.

„Én személy szerint úgy gondolom, hogy visszatérünk. Most az a helyzet, hogy a Hondának a karbonsemlegességre kell koncentrálnia, fel kell gyorsítania ezt a projektet. De ha egyszer jól haladunk majd, szerintem lesznek olyanok a cégen belül, akik akarni fogják az F1-et” – mondta.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak