Musorujsag
Élő Eredmények

A váratlan kiesés után büntetés várhat Ricciardóra

A váratlan kiesés után büntetés várhat Ricciardóra

F1, Sky Sports, GP Fans
Kínos eredményt hozott Daniel Ricciardo számára a Török Nagydíj időmérő edzése. A McLaren ezt kihasználva letudná az elkerülhetetlennek tűnő motorcseréjét.

Miközben Mick Schumacher egy Haasszal tudott a Q2-be jutni az isztambuli időmérő edzésen, a Q1-nek volt egy futamgyőztes áldozata: Daniel Ricciardo. Az ausztrál 0,3 másodperccel maradt el az újonc német 14. helyet érő időeredményétől a kvalifikáció első felvonásában, és bár a McLaren Lando Norrisszal sem bizonyult kiemelkedően versenyképesnek (a brit a 7. helyen zárt), a korai búcsú meglepetés volt.

A kiesésben közrejátszott, hogy Ricciardo egyszerűen rossz ütemben futotta a gyorskörét a még nedves, de egyre gyorsuló pályán, és túl korán érte el a legjobb idejét. Ennek ellenére nem hibáztatta csapatát. „A pálya végig javult, és ilyenkor az ember az utolsóként akarja futni a körét. Ebben talán lett volna némi ingyen időnyereség. Az ilyesmit viszont nem lehet tervezni. Elég sokszor van sárga az első kanyarban, meg kell szakítanod a kört, és máris ritmuson kívül kerülsz. A változó körülményekkel jár az ilyesmi. Ma nem boldogultunk vele” – nyilatkozta Ricciardo.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Hozzátette ugyanakkor, hogy ő sem nyújtotta a legjobbját. „Nyilván nem akartam ilyen korán búcsúzni. Őszintén szólva csak szenvedtem a lágy gumival. Az első meneten javult a köridő, még vizes volt a pálya, és viszonylag jól ment akkor. Aztán ahogy javult a pálya, föltettük a második szett lágyat, majd változtattunk pár dolgon, de nem kaptam meg azt a tapadást és érzést, amit kerestem. Tegnap is szenvedtem egy kicsit a lágyon. Nincsenek kifogások, egyszerűen nem voltam elég gyors.”

„Egyszerűen jobban ki kell ismernünk a gumikat. Ma ez nehezen ment, ennyi. Amikor a pálya így javul, mindig számít az időzítés. Amikor átszeltem a célvonalat, talán nyolcadik voltam, végül tizenhatodik lettem. Mindig segít, ha te vagy az utolsó a pályán, de a sárga zászlók kizökkentettek. Nem akarok ujjal mutogatni. Egyszerűen nem voltam elég jó a lágyon.”

Ricciardo Carlos Sainz motorcserés büntetésével egy pozíciót ugyan nyer a rajtrácson, ám mivel a helyzete így sem a legjobb, jó esély van rá, hogy csatlakozik a spanyolhoz a mezőny végén. A Mercedes partnercsapatai mindig azzal számolnak, hogy szükségük lesz egy negyedik erőforrásra a szezon befejezéséhez. a McLaren eredetileg nem tervezett cserét Isztambulban, ám Ricciardo helyzete most kézenfekvő lehetőség.

„Ezt az este folyamán meg fogjuk vizsgálni a mercedeses kollégákkal, és meglátjuk, hogy változtatunk-e a holnapi terveinken. Eddig nem terveztünk cserét ezen a hétvégén” – mondta Andreas Seidl csapatfőnök.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Nem kizárt, hogy nem Ricciardo lesz az egyetlen, aki csatlakozik Sainzhoz. Az Aston Martin főnöke már pénteken előrevetítette, hogy az időmérő edzés eredményétől függően mérlegelni fogják a motorcserét a két versenyzőjüknél. Más kérdés, hogy Lance Stroll a 8., Sebastian Vettel a 10. helyről várhatja a versenyt, és e pozíciókat nem biztos, hogy fel akarják majd adni. Mellettük várhatóan George Russellnek is kell majd egy negyedik motor valamikor.

Ami a folytatást illeti, Ricciardo kissé óvatos a felzárkózás kapcsán. „Próbálom majd élvezni, és lesz egy tervünk a visszatérésre. Meglátjuk. Nem tudom, hogy mennyire könnyű vagy nehéz előzni. Nem mondom, hogy könnyű, de még így is lehetséges. Próbálok nyomást gyakorolni holnap. Vagyunk páran a közvetlen ellenfeleinkkel a mezőny végén, szóval remélem, jó versenyt futunk” – tekintett előre a monzai győztes.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak