Musorujsag
Élő Eredmények

Eljött a szárnysegédek pillanata Hamilton és Verstappen csatájában?

Eljött a szárnysegédek pillanata Hamilton és Verstappen csatájában?

Sky Sports, Mercedes, Racing News 365
Kulcsszerep várhat Isztambulban a Mercedes és a Red Bull „szárnysegédjeire”. Utóbbi csapatnak égető szüksége lenne rá, hogy Sergio Pérez összekapja magát.

A hajrájába fordult a 2021-es F1-es bajnokság, és ahogy fogynak a versenyek, úgy válhat egyre meghatározóbbá minden apró részlet. Míg az egyéni tabellán mindössze 2 pont a különbség Lewis Hamilton és Max Verstappen között, a konstruktőröknél 33-mal vezet a Mercedes a Red Bull előtt. Közös pont, hogy mindkét hadszíntéren fontos szerep juthat a csapatok második versenyzőjének.

Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

Hogy a Red Bull hátrányba került az utóbbi versenyeken, az elsősorban Sergio Pérez elmaradó eredményeinek köszönhető. Christian Horner csapatfőnököt meg is kérdezték, mennyire fontos nekik a csapatbajnokság az egyénihez viszonyítva. „Az ember tudathasadásos helyzetben van, mivel a pénzt a konstruktőri bajnoki cím hozza, szóval ez az, amiért Stefano (Domenicali) fizet a csapatunk tagjainak. Az egyéni címért eközben egy pennyt sem kapunk. Viszont az egyéni cím bír nagyobb presztízzsel. Szóval az értékük egyforma” – mondta a Sky Sportsnak.

„A Red Bull szempontjából, ha választanunk kéne a kettő közül, az egyénit választanánk, mert az bír a nagyobb presztízzsel. De közben szeretnénk az első számú garázst jövőre. Ez a célunk, és Sergiónak kulcsszerepe lesz ebben. Balszerencséje van mostanság, de ez változni fog. Szóval mindkét bajnoki címért mindent meg fogunk tenni.”

Pérez formája nem aggasztja túlzottan, mivel úgy érzi, elsősorban nem a teljesítményén, inkább a balszerencséjén múlt, hogy alig szerzett pontot Silverstone óta. „Ez az a szakasza a bajnokságnak, ahol a tapasztalat számítani fog. Nehéz menet van mögötte. Tizenhat pontot szerzett az elmúlt hat versenyen, ami a balszerencse és a véletlenek műve. De Monzában dobogón kellett volna állnia, és dobogós lehetett volna Szocsiban is. Ez fordulni fog. Jó pályák jönnek a szempontjából, és kulcsszerepe lesz a konstruktőri bajnokságban. És neki és Valtterinek is juthat szerep az egyéni bajnokság szempontjából is. Sergio tudja, mi a fő cél a hátralévő hét versenyen, és az egyik, hogy a lehető legelőrébb kell lennie.”

Fotó: Red Bull

Hozzátette: „Égető szükségünk van rá a hátralévő versenyeken.”

Mégpedig minél hamarabb, már Isztambulban is. A Török Nagydíj sajátos helyzetet teremtett, melyben mind Pérezre, mind Bottasnak komoly szerep hárulhat, hiszen Lewis Hamilton 10 rajthelyes büntetést kap a motorcseréje miatt, így akár mindkét „szárnysegédnek” lehetősége adódhat arra, hogy feltartsa az ellenfél bajnokesélyesét vasárnap.

Péreznek ehhez nem kell pole-t szereznie az időmérőn, elég, ha csak Hamiltonnál jobb helyről indul. Bottasszal a Mercedes célja viszont egyértelműen a győzelem szombaton, és ha úgy adódik, vasárnap is. „Valtteri nagyon jól kezdte a hétvégét, és úgy fest, Verstappen előtt van. Mindent meg fogunk tenni, hogy Max előtt is tudjuk tartani őt, mert szép lökést adna a bajnoki címért folyó csatában, ha Valtteri lenne az élen szombaton és vasárnap” – ismerte el Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke.

Borítókép: Valtteri Bottas és Sergio Perez a Magyar Nagydíjon (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak