Musorujsag
Élő Eredmények

Megúszta a büntetést Alonso

Megúszta a büntetést Alonso

FIA
Megúszta Fernando Alonso a sárga zászlós incidensét, így nem veszíti el az idei legjobb rajthelyezését Isztambulban.

Fernando Alonso fellélegezhet. Még alig ünnepelhette a 2021-es eddigi legjobb időmérős teljesítményét, az FIA máris beidézte őt a Török Nagydíj kvalifikációja után. A spanyol a szövetség szerint a Q1 első felében nem lassított kellő mértékben egy dupla sárga zászlós jelzésnél. Idén volt már precedens hasonlóra: Bahreinben Sebastian Vettel 5 rajthelyes büntetést kapott, miután nem szakította félbe a gyorskörét Nyikita Mazepin előtte történt megpördülése után.

Ezt az ítéletet és az FIA zéró toleranciáját ismerve valószínűnek tűnt, hogy 2005 és 2006 világbajnoka nem fogja megúszni az 5. rajtkockájának elvesztését, ám végül mégis megkegyelmeztek neki.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Indoklásában az FIA kiemelte, Alonso a felhozott bizonyítékok alapján. nem vétett a vonatkozó szabályok ellen. „A bizonyítékok alapján a versenyző eleget tett az előírásnak, és jelentős mértékben csökkentette a sebességét a dupla sárga zászlós jelzés kiadása után, így megfelelt a Nemzetközi Sportkódex 2.5.5.b) szabálypontjának.

„A versenyigazgató jegyzetének 7.1-es pontja alapján a versenyzők nem futhatnak jelentőséggel bíró köridőt dupla sárga zászló mellett. A bírák figyelembe vették a tényt, hogy a dupla sárga zászló abban az időpontban lépett életbe, amikor a versenyző megkezdte az első gyorskörét az edzésrészben, és a versenyző meg volt győződve arról, hogy nem ért el jelentőséggel bíró időeredményt, mivel a következő gyorskörén nagyjából 3,5 másodperccel volt gyorsabb, mint amikor a dupla sárga zászlós helyzet történt. A bírák ennek megfelelően elégedettek, a versenyző a lényeges szabályokat betartotta, nincs szükség szankcióra” – indokolt az FIA.

Alonso a helyzet kapcsán elmondta:

„Hallottam, hogy a mérnököm szól a dupla sárga zászlóról. Láttam is a dupla sárgát az első kanyarnál és a kijelzőmön is. Egyértelmű volt számomra a helyzet, és megszakítottam a köröm. De mivel az volt az első köröm az időmérőn, így is elértem egy időeredményt. Aztán a következő körömön, amit nem szakítottam félbe, három másodperccel gyorsabb voltam. Valószínűleg ez volt a kavarodás oka.”

Alonso ezzel az 5. rajthelyről indulhat a Török Nagydíjon, köszönhetően Lewis Hamilton büntetésének. A spanyol a visszatérése óta nem rajtolt ennyire jó helyről.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak