Musorujsag
Élő Eredmények
×

Norris szerint Hamilton két kör alatt felfalja őket

Norris szerint Hamilton két kör alatt felfalja őket

Sky Sports, Racefans
Nem érte váratlanul a McLarent a Monza és Szocsi után jött látványos visszaesés. Lando Norris ezúttal nem számít olyan csatára Lewis Hamiltonnak, mint két hete…

„Én nyolcadiknak kvalifikáltam magam” – pontosította Lando Norris a Sky Sports riporterét, amikor közölte vele, hogy vasárnap a hetedik rajthelyről indulhat a Török Nagydíjon. Noha Lewis Hamilton büntetésével egy pozíciót nyert a rajtrácson, túl nagy jelentőséget ennek nem tulajdonított. Azt is egyértelművé tette, miért.

„Valószínűleg úgysem tart sokáig. Két kör alatt meg fog előzni” – mondta Hamiltonról, majd a megjegyzésre, nem ez a helyes hozzáállás, hozzátette: „Nos, én csak realista vagyok. De persze szeretném legyőzni őket. Egyszerűen nem vagyok álmodozó.”

Úgy fest, a mezőnyben leginkább csak a Mercedesnél hiszik azt, hogy Hamiltonnak nehéz dolga lesz a 11. helyről való előrekapaszkodással. Max Verstappen mellett láthatóan Norris is arra számít, hogy a címvédő hamar áthámozza magát a riválisokon, és az élre tör.

Lando Norris (Fotó: Batchelor / XPB Images)

A McLaren versenyzője az előző két hétvégén azért másképp állt hozzá. ennek oka, hogy míg Monzában és Szocsiban igazán versenyképes volt az autója, ezúttal nem annyira az. Szombaton például nemhogy nem volt ellenfele a két bajnokesélyesnek, de egy Ferrari, egy Alpha Tauri és egy Alpine is előtte végzett, a pole-időtől pedig bő egy másodperccel elmaradt.

„Tegnap talán kicsit gyorsabbak voltunk. Az autóval nem volt könnyű, ezért az este folyamán változtattunk pár dolgon, mert azt gondoltuk, ez jót tesz az autónak, többet fogunk tudni kihozni belőle. A jelek szerint épp az ellenkezője történt: most még többet kéne kihozni belőle, mint pénteken. A nyolcadik hely volt a maximum ezúttal. Ez nem hangzik jól, és nem is jó érzés, de ezzel kell most megelégednem” – állapította meg egyébként kicsit sem elégedetten a két héttel korábbi pole-szerző.

Lando Norris (Fotó: McLaren) Lando Norris (Fotó: McLaren)

A McLaren hétvégi problémáit jól jelzi, hogy meggyűlt a bajuk a lágy gumikkal, amikből nem tudták kihozni a várt javulást a közepeshez képest. Norris szerint egyszerűen nem úgy működik most az autójuk, mint az erős pályáikon. „Szerintem értjük a dolgot. Egyszerűen a lágy gumi és az, ahogyan az autónk szereti, hogy vezetik, nem összeillő kombináció. A közepes és a kemény gumi jobb. De idén nem először van így, és a korábbi években is előfordult, szóval ez nem egy nagy meglepetés. Egyszerűen csak frusztráló, mert felteszed a lágy gumit, és azt várod, hogy most jobban nyomhatod kicsit, hogy időt nyersz, de egyszerűen ennek az ellenkezője történik.”

„Nem hinném, hogy ezen meglepődtünk volna. Az első szabadedzésen már számítottunk erre, tudtuk, hogy nehéz hétvége lehet. A Q2-ben a közepesen magabiztos voltam, de a Q3-ban nem vártam sokat, mert a lágyon sosem voltunk jók. A versenyen igyekszünk is elkerülni.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

Az elmúlt két versenyhétvégéhez képesti visszaesésük Norris szerint a pályának köszönhető. „Szerintem a pálya természetéből adódik, a kanyarok típusából. Sokkal inkább hasonlít Zandvoortra, hosszabbak a kanyarcsúcspontok, és mi szenvedünk ezekben. Számítottunk erre valamilyen szinten, nem ért minket meglepetésként, hogy kicsit küszködünk. De természetesen amikor küszködsz, sosem akarod elhinni, amíg nem látod a szemeddel.”

Norris a hetedik rajthelyével elégedett lehet. Daniel Ricciardo már a Q1-ben búcsúzott, és van rá esély, hogy a mezőny végére kerül, mert a McLaren meglépi a motorcseréjét. Az ausztrál egyetértett kollégájával, és ő is megerősítette a lágy gumis szenvedésük tényét. „Itt sok a hosszú kanyar, ami nagy terhelést jelent a gumiknak, például a nyolcas kanyarban. Valószínűleg ez nem a legfőbb erősségünk” – mondta a monzai győztes.

Borítókép: Lando Norris és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak