Musorujsag
Élő Eredmények
×

Négy versenyzőt mozgósít Hamilton feltartóztatásáért a Red Bull

Négy versenyzőt mozgósít Hamilton feltartóztatásáért a Red Bull

GP Fans, Sky Sports
Lesznek hátvédei Max Verstappennek a Török Nagydíjon Lewis Hamilton ellen, a kérdés csak az, mennyire lesznek hatékonyak. Sergio Pérez és Pierre Gasly fogadkozik, Helmut Marko nyíltan kimondta, mi lesz a taktikájuk.

Megvannak a járulékos előnyei annak, ha egy márka egy helyett két F1-es csapatot működtet. Túl azon, hogy egyszerre négy ülést kínálhat a saját versenyzőinek, autói néha kicsit be is segíthetnek egymásnak. Hogy hogyan, az két hete Szocsiban is kiderült, ahol a Red Bull testvércsapatánál versenyző Pierre Gasly előbb mindenféle ellenállás nélkül engedte el a mezőny végéről rajtolt Max Verstappent, majd olyan sokáig feltartotta a szintén hátulról előretörni próbáló Valtteri Bottast, hogy teljesen tönkretette a finn versenyét. Ha nem jött volna az eső a hajrában, Bottas valószínűleg a pontzónán kívül ért volna célba.

Vasárnap Isztambulban a felzárkózó szerepében az időmérőt megnyerő, de a 10 rajthelyes büntetése miatt csak a 11. helyről rajtoló Lewis Hamilton lesz, aki előtt a rajtrácson a Red Bull mind a négy autója ott áll majd. A legközelebb Cunoda Juki, aki a 9. rajtkockába sorol be, éppen Hamilton elé – a top 10-ből egyedüliként lágy gumin. Előrébb a 6. helyen a másik Red Bull, Sergio Pérez, a 4-en pedig Pierre Gasly foglal helyet.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A Red Bullt pontokkal mostanság nemigen segítő Pérez fogadkozik: nem könnyítené meg Hamilton életét. „Nagyon remélem, hogy Lewis nem kap el! Szeretnék már a verseny elején javítani, hogy tarthassam a lépést az élen állókkal. Ez jó lenne holnap” – mondta a mexikói. A kérdésre, mit tesz, ha Hamilton mégis feltűnik a visszapillantójában, elmondta:

„Ugyanúgy fogom kezelni Lewist, mint bármelyik másik versenyzőt a pályán. Minden tőlem telhetőt megteszek, önmagamért, és nem könnyítem meg senki dolgát.”

Miközben tőle elvárják, hogy segítse Verstappent, Gaslytól legfeljebb közvetetten remél hasonlót a Red Bull. A franciát megkérdezték, vasárnap a világ legszélesebb Alpha Taurijává alakítja-e az autóját. „Nos, minden hétvégén ezzel próbálkozom. Szocsiban Bottast harminc körön át tartottam magam mögött. Próbálom majd a saját versenyemet futni, és védekezni, amennyire csak tudok.”

„Lewis büntetést kapott, mi a negyedik helyről rajtolunk, és tudjuk, hogy a versenyen vissza fog kapaszkodni. Remélem, hogy Max meg fogja tudni előzni Bottast a rajtnál, és növelni tudja az előnyét” – tekintett előre Gasly.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A helyzetről Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét is kérdezték. Pérez kapcsán kiemelte, a mexikói azért végzett csak a 7. helyen az időmérőn, mert nem boldogult a Q3-as lágy gumiján, amelynél komoly alulkormányzás lépett fel. Szerinte egyértelműen több van Pérezben, és reményei szerint a versenyen ezt bizonyítja is. „A legjobb útja a Mercedes legyőzésének, hogy előttük érünk célba. De a saját versenyünkre fogunk fókuszálni, és szeretnénk a lehető legtöbb pontot szerezni a két versenyzőnkkel. Reméljük, hogy a versenyen közelebb tudunk kerülni hozzájuk, mint egy körön. Nagyon gyorsak egy körön, de hogy ez egy teljes versenyen is fenntartható-e, az majd elválik” – mondta diplomatikusan.

Gasly kapcsán hozzátette: „Nagyszerű munkát végez. Remélhetőleg sok pontot fog szerezni. És ha legalább egy Mercedest maga mögött tudna tartani egész délután, annak nagyon tudnánk örülni” – mosolygott.

Alpha Tauri-s kollégája, Franz Tost amondó, Hamiltonnak nem lesz könnyű áthámoznia magát a mezőnyön.

„Természetesen keményen nyomja majd, de nem könnyű előzni itt, mivel amikor az előtted haladónak megvan a tempója, nagyon zavaros levegőben mész, és óvatosnak kell lenned, nehogy tönkretedd az első gumikat. Emiatt nem mehetsz túl közel a másikhoz, főleg a jobb első gumikra kell figyelni, mert azok különösen szemcsésedhetnek”

– mutatott rá az osztrák.

Hozzátette: „De természetesen gyors autója van. Meglátjuk, milyen aerodinamikai beállításokkal megy, mivel egy kicsit nagyobb leszorítóerővel rendelkeznek. Ilyenkor nem könnyű előzni. Mindenesetre tudjuk, hogy Hamilton nagyon tapasztalt és gyors versenyző, és az autója is igazán jó, szóval gyanítom, izgalmas verseny lesz.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Helmut Marko Red Bull-tanácsadó eközben a német Sport1-nek nyíltan kijelentette, bevetik az Alpha Tauri versenyzőit Hamilton feltartóztatásáért.

„A Mercedes is használja a partnercsapatait. Természetesen mi is be fogjuk vetni taktikai szempontból az Alpha Tauri-versenyzőket. De sportszerűek leszünk”

– bocsátotta előre.

Hozzátette, számukra az is fontos lesz, hogy a két Mercedes között maradjanak Verstappennel. „Máskülönben helyet fognak cserélni egymással.”

Verstappennek emellett „házon kívül” is lehetnek segítői. Charles Leclerc Ferrarija nagyon gyors ezen a hétvégén, és a monacói elismerte az időmérő után, hogy a kisebb leszorítóerőt választották a jobb egyenesbeli tempóért (más kérdés, hogy ő akár Verstappenre is veszélyt jelenthet…). A Gasly mögül rajtoló Fernando Alonso eközben már Magyarországon is bizonyította, képes szálka lenni Hamilton körme alatt, és a Verstappen elleni szocsi csatáival azt is megmutatta, hogy nem különösebben érdekli a bajnoki párharc, ha pozíciót nyerhet vagy védhet.

A spanyol már fel is készült a védekezésre. „Pérez mögöttem van, csak a hatodik helyről indul. Lewis a tizenegyedikről, de előre fog jönni a verseny valamely pontján. Szóval sajnos a valós pozíciónkat csak a futam későbbi szakaszán kapjuk meg” – mondta a spanyol.

Borítókép: Grafika: Honda

További tartalmak