Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bocsánatot kért Mazepin Hamiltontól, hogy veszélybe sodorta

Bocsánatot kért Mazepin Hamiltontól, hogy veszélybe sodorta

Autosport
Bocsánatot kért Nyikita Mazepin Lewis Hamiltontól, amiért majdnem baleset lett a lekörözéséből.

A 11. rajthelyről kellett felzárkóznia Lewis Hamiltonnak a Török Nagydíjon, és érezhetően tartotta magát a szombati fogadalmához: a bajnokságra gondolva óvatos volt, nem ment bele túl nagy kockázatot jelentő manőverekbe, de közben agresszíven tört előre. Miközben az előzéseivel nem is volt gond, egy hajmeresztő jelenetnek így is a részesévé vált: egy lekörözés során.

Nyikita Mazepinen próbálta volna áthámozni magát a hosszú egyenesben, melynek a közepén lévő jobbos törésben a Haas újonca azonban egyszerűen rácsukta az ajtót. Nem múlt sokon, hogy nem vágta vele orrba a címvédőt…

Az FIA versenyigazgatója Michael Masi is látta a jelenetet, ám végül úgy ítélte, meg nem szükséges azt a versenybíróság elé tárnia, ügy nem lett belőle.

Mazepin nem híres arról, hogy előzékeny a kék zászlók idején, ám ezúttal elismerte, hogy hibázott. „Mindenekelőtt: rendkívül sajnálom, ami Lewisszal történt! Panaszkodtam a csapatnak, hogy alig látok valamit a visszapillantóban, és szóltam, hogy komoly iránymutatásra lesz szükségem a rádión keresztül, hol van a többi autó, mert a vízpermettől vakon vezettem. És a török pályán nem a legtisztább a vízpermet” – tárta fel az orosz, miért vágott be váratlanul Hamilton elé.

„Amikor olyan sok autó előz meg vagy köröz le, mégpedig nem is egyszer, hanem kétszer, ez egy igazi katasztrófa. Örülök, hogy sikerült félreállnom, de fogok beszélni Lewisszal, és bocsánatot fogok kérni tőle”

– ígérte Mazepin.

Nyikita Mazepin és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Hogy az esőben milyen gond manapság a láthatóság, azt Spa óta jól ismerjük. A törökországi piszkos vízfüggönyre pedig nem csak Mazepin panaszkodott vasárnap. „A rajtrácsra vezető körökön alapvetően semmit sem láttam. Eléggé meg is ijesztett, hogy ennyire rossz, és még az első kör is az volt. De akkor találtam egy rést, és onnantól jól kezeltem” – mesélte Lando Norris, aki rámutatott, az isztambuli pályán a vízzel a kosz és a törmelék is felverődött.

„A víz megül a felületen, és nem szárad fel, folyamatosan ott van a víz. Borzalmas, és a többi pályához képest sokkal tovább maradt rossz. Mintha olajos lenne a víz, kicsit homályosabb, és a víz mellett más dolgok is a sisakrostélyodra kerülnek” – tette hozzá a McLaren versenyzője.

Cunoda Juki ugyancsak panaszkodott. Elmondása szerint ő azért is pördült meg a versenyen, mert előtte azt gondolta, a visszapillantójában egy ellenfelet lát, és jobban nyomni kezdte. „Azért pördültem meg, mert próbáltam gyorsabban menni. Nem volt tiszta a tükröm, nem láttam benne semmit, mert annyira koszos volt. Nem láttam, azt gondoltam, közvetlenül mögöttem van egy autó, és muszáj volt nyomnom, majd megpördültem. Ez tönkre is tette a versenyemet, amiért nagy kár. Pontot szerezhettünk volna” – kesergett a 14. helyen célba érő japán.

Borítókép: Lewis Hamilton és Nyikita Mazepin esete (Fotó:: F1)

További tartalmak