Musorujsag
Élő Eredmények

Az Alfa Romeo mérnöke Giovinazzi engedetlenségéről: Nem volt ideális…

Az Alfa Romeo mérnöke Giovinazzi engedetlenségéről: Nem volt ideális…

F1i
Az Alfa Romeo pályamérnöke, Xevi Pujolar nem tartja kizártnak, hogy a csapat kettős pontszerzéssel zárta volna a Török Nagydíjat, amennyiben Antonio Giovinazzi nem tagadja meg kérésüket, és a futam végén előre engedi a gyorsabb tempót diktáló márkatársat.

Az Alfa Romeo kettőse a futamot csere nélkül teljesítő, abroncsaival küzdő Esteban Ocon mögött ért célba Isztambulban Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen sorrendben. Kettejük közül a rutinos finn volt gyorsabb, ezért a csapat arra kérte az olaszt, engedje el márkatársát, ő azonban úgy döntött, inkább tartja pozícióját és fokozza a tempót.

Végül bár másodpercen belülre került, megelőzni nem tudta Ocont, így ő és csapata is pont nélkül maradt. A pályamérnök, Xevi Pujolar szerint amennyiben az olasz engedelmeskedik, könnyen előfordulhatott volna, hogy lényegesen pozitívabb eredménnyel zárnak.

„Kértük, hogy cseréljenek pozíciót, de aztán Antonio elkezdte fokozni a tempót. Ő maga döntött úgy, hogy elöl marad” – magyarázta a szakember. „Talán ebben a helyzetben, ebben a pár körben gyorsabbak lehettünk volna csapatként. Ahhoz, hogy utolérjük Ocont még egy körre lett volna szükségünk” – folytatta.

Xevi Pujolar (Fotó: XPB)

„Nem igazán érettem, miért nem cserélünk azon a ponton, mert ha mindkét autó előzött volna, a helyzettől függően vissza is cserélhettük volna a pozíciókat. Az biztos, hogy a csapat számára ez így nem volt ideális” – magyarázta.

Elmondta, ami a boxfalat illeti, ők a futam elején elsősorban a gumikopással voltak elfoglalva, függetlenül attól, melyik pilótájuk volt a gyorsabb, kisebb hangsúlyt fektettek tehát arra, hogy a futam végére dolgozzanak ki taktikát. „Az elején nem figyeltünk arra, ki az erősebb, mert többé-kevésbé mindkét autó jól ment. Irányítás alatt tartottuk a futamot. Nem tudtuk, meddig maradnak köztesek a körülmények, szóval nem fektettünk nagy hangsúlyt a cserére” – mondta.

„Azt sem akartuk, hogy Kimi túl keményen nyomja, és elkopjanak a gumik. Szóval egy kis teret akartunk hagyni magunknak, mert senki sem tudta, hogy 20-30 kört, vagy az egész távot a közteseken kell-e teljesíteni. A futam végén azonban más volt a helyzet. Igen, akkor már pozíciót akartunk cserélni” – zárta gondolatát.

Komolyabb visszhangot ugyan nem kapott az ügy, és a csapat sem tűnik különösebben bosszúsnak, Giovinazzi számára viszont talán a legrosszabbkor jött az engedetlenség, hiszen továbbra is azért hajt, hogy meggyőzze az Alfa Romeót, érdemes szerződést hosszabbítani vele.

Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)
Borítókép: Antonio Giovinazzi és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak