Musorujsag
Élő Eredmények

Egyetlen év után távozhat az Alpine észrevehetetlen kulcsembere?

Egyetlen év után távozhat az Alpine észrevehetetlen kulcsembere?

Moto.it
Egyetlen szezon után távozhat az Alpine csapatától az év elején még kulcsfontosságú „igazolásnak” tartott versenyigazgató. Davide Brivio a pletykák szerint visszatérhet a MotoGP-be.

A téli holtszezon egyik nagy meglepetése volt, hogy a Renault-ból Alpine-ná vedlő enstone-i F1-es csapat a főnöke, Cyril Abiteboul váratlan távozása után bejelentette a MotoGP-ben a Suzukit világbajnokká tevő Davide Brivio szerződtetését. A kétkerekűek világában nagy elismerésnek örvendő szakembernek már az érkezése körül is voltak furcsaságok. Hetek óta nyílt titok volt tudniillik, hogy jön, ám az Alpine arról még egy valamirevaló közleményt sem adott ki, csak a közösségi oldalán erősítette meg pár sorban a hírt, Brivio pontos pozícióját viszont akkor még nem nevezte meg.

Később a csapat bemutatójakor aztán tisztázták, hogy egy triumvirátus veszi át az irányítást. A piramis tetején a teljes Alpine márka ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi áll, az F1-es csapat ügyvezető igazgatója a korábbi technikai igazgató, Marcin Budkowski lett, míg Briviót versenyigazgatónak nevezték ki.

Könnyen lehet, hogy ez a struktúra rövid életű volt. Az olasz Moto.it című portál arról számolt be, hogy a Brivio elvesztését mostanra sem kiheverő, a sikerkovácsa utódját pedig nem találó Suzuki 2022-ben visszafogadhatja korábbi vezetőjét.

A lap szerint Brivio rájött, hogy nem neki való feladat, amit az Alpine-tól kapott, nehézségei vannak az F1-es közegbe való beilleszkedéssel, és az is a MotoGP-be való visszatérése melletti érv, hogy az Alpine miatt Angliába kellett költöznie Olaszországból.

Davide Brivio (Fotó: XPB)

Bár mindez egyelőre csak egy pletyka, nem lenne meglepő, ha Brivio egyetlen szezon után búcsúzna a csapattól és az F1-től. Az olasz már eddig is észrevehetetlen volt az Alpine-nál, év elején adott pár interjút, ám a nyilvánosság előtt inkább Rossi és Budkowski képviseli a gárdát. Emellett a szerepe és feladatköre körül is vannak kérdőjelek. Az év elején bejelentett struktúrát már akkoriban sokan találták zavarosnak a szaksajtóban, ráadásul az év nagy részének eltelte után elmondható, nem is teljesen az valósult meg a gyakorlatban, amit kezdetben vázolt az istálló.

A csapatbemutatón az Alpine arról beszélt, hogy Budkowski főleg a szervezeti dolgokból veszi ki a részét, és a jövőben elsősorban a gyárban fog dolgozni, felügyeli és összehangolja a karosszéria és a motorrészleg munkáját. Ehhez képest rendszeresen ott ül a csapat boxfalán, míg Brivio az, akit nem gyakran látni a hétvégéken, holott hivatalosan a versenyen lévő csapat irányításával bízták meg. Utóbbi szerepkör ráadásul a sportigazgató Alan Permane hatáskörének is tűnik, így az is kérdés, nincs-e túl sok átfedés a feladatok között, illetve van-e szükség egyáltalán három személyre az istálló élén.

Laurent Rossi (Fotó: XPB)

Laurent Rossi augusztusban védelmébe vette a csak kevesek által értett és átlátott struktúrájukat. „Korábban egy csapatfőnökünk volt, akinek a feladata volt felügyelni a pályán és a gyárban zajló munkát. A valóság az, hogy ez a kettő kemény feladat egyszerre. A felelősségi körök világosak. Természetesen amikor három személy van az élen, bizonyos gondoknál, vannak átfedések, de eddig ez nagyon jól működött” – magyarázta a francia.

„Alan Permane a sportigazgató, aki jól tudja a dolgát. Továbbra is ő az, aki mindent irányít a boxfalról. Ott a stratégánk, Mathieu Dubois, aki szintén vezényel, és ők ketten hozzák a döntéseket. Technikai oldalon ott van Marcin, a pályán pedig ott van Davide, aki kicsit a felsővezetés döntéseiben is besegít, ha szükséges. A valóság az, hogy ez eddig nagyon jól működött. Én pedig ezt az egészet felügyelem, és megosztom az időmet a működéssel és a technikai fejlesztéssel kapcsolatos területek között, ha szükséges, de alapvetően az üzleti oldallal foglalkozom” – részletezte a struktúrájukat Rossi.

Borítókép: Davide Brivio (jobbra) és Alan Permane sportigazgató (Fotó: XPB)

További tartalmak