Musorujsag
Élő Eredmények

Lerövidíthetik az F1 nagydíjhétvégéket a rekordhosszú 2022-es idényben

Lerövidíthetik az F1 nagydíjhétvégéket a rekordhosszú 2022-es idényben

F1
A versenyhétvégék programjának lerövidítéséről egyeztettek a Forma–1-es csapatok a a rekordhosszú 2022-es naptár kapcsán.

Eggyel több nagydíjat akar lebonyolítani a Forma–1 2022-ben, mint idén, de közel egy hónappal kevesebb idő alatt. Stefano Domenicaliék célkitűzése felvet pár problémát. Mindenekelőtt a csapatok dolgozóinak túlterhelésének kérdését. Az eddig kiszivárgott előzetes naptártervek szerint (amit pénteken talán már közzétesz az FIA a világtanács ülése után) jó esély van rá, hogy a következő idényben akár 7 dupla hétvége és 2 tripla hétvége szerepeljen, ami nemcsak a dolgozók otthonról távol töltött ideje miatt lehet problémás, de logisztikai szempontból is kihívásokat jelenthet.

Az F1 tudatában van ennek, és úgy fest, már keresi is a megoldást, hogyan enyhíthetne kicsit a program erőltetettségén. Az F1-bizottság szerdai ülésén napirendi pont volt a nagydíjhétvégék programjának lerövidítése, amiről az FIA Motorsport Világtanács várhatóan pénteken fog újra egyeztetni.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Török Nagydíjon elárulta, már a hétvége előtt tárgyaltak a programrövidítés lehetőségéről.

„Valójában csütörtökön kezdtünk egyeztetni a megbeszélésünkön a lerövidített hétvégék lehetőségéről. Arról beszéltünk, hogy egyes személyek érkezhetnének később. Bármi segíthet abban, hogy a triplahétvégék ne legyenek annyira megterhelőek az embereink számára. A háromnapos hétvége egy kis segítség lenne”

– mondta a Haas csapatfőnöke.

Hozzátette azonban: a program túlzsúfoltságának előnye is lesz. „Két triplahétvégénk van, és nem hinném, hogy ne tudnánk boldogulni ezzel. A másik végén ott van, hogy ezzel korábban befejezzük a szezont, és ez jó, mert nem kell szinte karácsonyig elhúznunk a szezont, mint idén. Mindennek van ára. De szerintem két triplahétvégével el tudunk boldogulni. A háromnapos rövidített hétvége mindenesetre segíthet egy kicsit.”

Frédéric Vasseur, Günther Steiner és Jost Capito (Fotó: XPB)

Ami az adventi időszakig nyújtott szezont illeti, az F1 egyébként elsősorban nem a terhek enyhítése céljából fejezné be már november 20-án a 2022-es szezonját, hanem azért, hogy ne ütközzön a katari foci-világbajnoksággal, amit november 21-e és december 18-a között rendeznek.

Az F1-es hétvégék jelenleg négy napból állnak, hivatalosan a csütörtökkel indulnak, mely a csapatok számára a gépátvétel napja, a versenyzők számára pedig a sajtónap. A szerelők és mérnökök a gyakorlatban viszont már korábban a helyszínre érkeznek, sokszor a „hétvégéjük” egy teljes hétig is elhúzódik.

A háromnapos programot enyhítésnek látja Jost Capito is. „A triplahétvégék elég nehezek a csapatok számára. A srácok négy hétig távol vannak otthonról. Ez mindig megterhelő. Szóval bármi, ami rövidíthet ezen, segítség lehet. De az van, ami” – mondta a Williams csapatfőnöke.

A csapatoktól kiszivárgott információk alapján biztosnak tűnik, hogy az év második felében két triplahétvége is lesz. Először a nyári szünetről visszatérve követheti egymást Belgium, Hollandia és Olaszország, aztán egy hétvége szünet után Oroszország, Japán és Szingapúr rendezhet egymás után versenyeket.

Fotó: XPB

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke rámutatott, elkerülhetetlenek a triplázások, szerinte azonban ezt rosszként beállítani túlzás lenne, hiszen a Forma–1 erősödését jelzi, hogy ennyien akarnak versenyt rendezni.

„Realistának kell lennünk, és be kell látnunk: nem várhatjuk el, hogy a bevételek növelése érdekében több versenyt rendezzünk kevesebb idő alatt anélkül, hogy triplahétvégéket tartanánk. Ez lehetetlenség. Rövidítenünk kell a hétvégéket, háromnapos eseményekre.”

„Emellett viszont szerintem örülnünk is kell az F1 sikerének. Előreléptünk, egyre nagyobb az igény az F1-re, és ezt pozitívnak kell látnunk. Nem panaszkodhatunk amiatt, hogy túl sok a versenyünk, a több futam egy pozitív üzenet és jel, hogy a jó irányba tartunk. Nyilván meg kell találnunk a megoldásokat, amik mindenkinek megfelelnek, de én ezt pozitív üzenetnek tekintem” – mutatott rá a másik nézőpontra a francia.

Borítókép: Fotó: McLaren

További tartalmak