Musorujsag
Élő Eredmények

Megváltoztatta a versenyzőbíró életét a Vetteltől elvett győzelem

Megváltoztatta a versenyzőbíró életét a Vetteltől elvett győzelem

F1
Az FIA versenyzőbírójaként ténykedő korábbi ötszörös Le Mans-i győztes, Emanuele Pirro őszintén beszélt arról, miként változtatta meg szemléletmódját a 2019-es Kanadai Nagydíjon, az elsőként célba érkező Sebastian Vettelnek kiosztott büntetés.

A 2019-es szezon egyik legemlékezetesebb versenye volt a kanadai, melyen Lewis Hamilton és az akkor még a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel vívott a győzelemért. Elsőként végül a német ért célba, a győzelmet azonban riválisa szerezte meg, Vettelt ugyanis öt másodperces büntetéssel sújtották, miután egy pályaelhagyás miatt a falhoz szorította Hamiltont.

Vettel már a leintés után egyértelművé tette, nem ért egyet a büntetéssel, ennek pedig tetteivel is hangot adott: emlékezetes módon megcserélte az első és a második helyezett pozícióját jelző táblákat a parc fermében.

A sokat emlegetett kanadai hétvégén Emanuele Pirro volt az FIA versenyzőbírója, aki nemrég hosszan beszélt arról, hogyan változtatta meg szemléletmódját a büntetés utóélete, az, hogy a szerte egyértelmű döntést rengetegen kritizálták – a közösségi oldalakon is. „Eléggé kellemetlen volt, és bizonyos értelemben megváltoztatta az életemet, valamint a szemléletmódomat is. Most már teljesen máshogy viszonyulok a közösségi médiához” – kezdte.

Emanuele Pirro (Fotó: XPB)

„Jobban fáj, ha látom, hogy az emberek panaszkodnak. A közösségi média felerősíti azt az egy tulajdonságot, ami többé-kevésbé mindenkiben megvan, vagyis a panaszkodást, a frusztrációt. A közösségi média sok embernek ad eszközt arra, hogy kifejezze a frusztrációját, de sajnos nem azzal tudással, ami bizonyos dolgok elemzéséhez kell. Szóval ez nagyon kellemetlen volt” – folytatta.

„Minden sértésnél fájóbb, hogy a döntés egyébként egyszerű volt, de az emberek nem értették meg, és végső soron ezzel az egész F1, a motorsportok világának egésze veszített valamit, mert a világ nagy része rosszul látta a helyzetet. Hoztunk egy döntést, adtunk egy büntetést egy incidensért, és ez ártott az egész F1-nek, mert az emberek helytelenül érzékelték” – emlékezett vissza.

Noha megérti, hogy a közönség szerette volna az akkor nehéz időszakot élő Vettel győzelmét látni, és azt is, hogy az ítéletek néha ellentmondásosnak és akár még helytelennek is tűnnek, a bíráknak mindenképp a szabályok szerint kell dönteniük. „Összességében fájt ez az egész, mert nagyon szeretem ezt a sportot. Arra gondoltam, az Isten szerelmére, miért nem értik meg, hogy annak kell nyernie, akinek nyernie kell, és nem annak, akit ők akarnak győztesnek. Az egész világ azt akarta, hogy Sebastian nyerjen, mert nehéz időszakot élt, és csodálatos történet lett volna. De ha az ember gólt lő, és az les, akkor annak lesnek kell maradnia. Valakinek pedig döntést kell hoznia, hogy a sport továbbra is sportszerű maradjon” – fogalmazott.

Kiemelte, a történtek ellenére Vettelre kicsit sem neheztel, sőt továbbra is nagyra tartja őt, és reméli, egy nap leülhetnek, és hosszan átbeszélhetik majd a történteket. „Szóba került, hogy átbeszéljük, de végül erre nem került sor. De nagyon rendes volt, már a következő futam előtt, a paddockban sétálva vállon veregetett. Nagyon jó srác, de a pillanat hevében úgy érezte, meglopták, ami rendben is van” – jegyezte meg a négyszeres bajnok kapcsán.

Sebastian Vettel 2019-ben a Kanadai Nagydíj után (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton és Sebastian Vettel incidense (Fotó: Mercedes)

További tartalmak