Musorujsag
Élő Eredmények

„Mint egy rinocérosz, ez nem vall Vettelre” – Webber

„Mint egy rinocérosz, ez nem vall Vettelre” – Webber

F1 Nation
Korábbi csapattársa szerint nem Sebastian Vettelre vall, hogy annyira rosszul olvassa a körülményeket egy versenyen, mint a balul elsült isztambuli slick gumis kockáztatásakor.

Vállalta a felelősséget Sebastian Vettel a múlt vasárnapi Török Nagydíjon elkövetett taktikai baklövésért, ami neki és az Aston Martinnak is a pontszerzésébe került. A német a mezőny nagy részével egy időben állt ki kerékcserére, ám minden kollégájával ellentétben neki nem egy új szett köztes esőgumi került az autójára, hanem egy közepes keverékű száraz pályás garnitúra. Ez az ő külön kérése volt, miután úgy érezte, hogy az egész verseny alatt vizes pálya már van annyira száraz, hogy megkockáztassák a váltást.

Az eredmény ismert: Vettel pár kanyar után kicsúszott, képtelen volt működésre bírni a gumikat, több további kicsúszásával pedig a korábbi 10. helyét elveszítve a mezőny végén találta magát, és végül csak a két Haast megelőzve ért célba a 18. helyen.

Az Aston Martin csapatfőnöke elismerte, meg sem fordult a fejükben, hogy megkérdőjelezzék egy négyszeres világbajnok helyzetértékelését: azért adtak neki slick gumit, mert elhitték neki, hogy működhet. A Red Bullnál öt szezonon át csapattársaként versenyző Mark Webber szerint nem vall Vettelre, hogy ennyire meggondolatlanul kockázatot vállalt.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Ez nem jellemző rá. Sosem volt az első, aki meglépi ezt. Általában tisztázni akarja az ilyesmit a boxfallal, és hagyja, hogy valaki más játssza el a kísérleti nyulat” – hitetlenkedett az ausztrál az F1 Nation podcastnak nyilatkozva.

„Ő viszont ebben a helyzetben inkább volt rinocérosz… Hihetetlen, hogy mivel próbálkozott. A pálya teljesen vizes volt, és már a harmadik kanyarban megpördült. Komolyan fogalmam sincs, hogy mit gondolt!”

Figyelembe véve az idényét már leíró Aston Martin helyzetét, és tudva, hogy Vettelt igazán csak a jó helyezések érdeklik, bizonyos szempontból még érthető is a kockázatvállalási kedve. Webber ennek kapcsán megjegyezte: „Sebastiannak két-négy pont nem sokat jelent. A csapatnak számított volna.”

Az ausztrál szerint Vettel nyilvánvalóan nagyot akart húzni, de ő nem látta ennek a logikáját. „Ha a pályán tud maradni, és még ha gyors is lett volna, az előzéshez akkor is le kellett volna térnie a vizes részre, mivel a száraz ív annyira keskeny volt. Szóval ez egy igencsak merész döntés volt, az eredménye pedig tizenöt másodperc alatt világossá vált. Már akkor tudta, hogy nem döntött jól. De legalább megpróbálta” – kommentálta Vettel választását Webber.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak