Musorujsag
Élő Eredmények

Túl fontos a Mercedesnek Bottas ahhoz, hogy kizárja őt a munkából

Túl fontos a Mercedesnek Bottas ahhoz, hogy kizárja őt a munkából

GP Fans, F1
Hiába dőlt már el, hogy a jövőben nem ő versenyez náluk, a Mercedes továbbra sem zárja ki Valtteri Bottast a csapat ügyeiből, ehhez túl fontos segítség számukra az idei bajnokságban.

Hat verseny és két hónap maradt hátra Valtteri Bottas mercedeses pályafutásából. A 2017-ben a váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére érkezett finn öt év és öt konstruktőri bajnoki cím után kénytelen lesz átadni a helyét George Russellnek. Pályafutását 2022-től az Alfa Romeónál folytatja.

Amikor egy versenyző év végi távozása már a szezon közepén (vagy még hamarabb) biztossá válik, gyakran előfordul, hogy az érintett idegenné válik a csapaton belül, kizárják a fontos megbeszélésekből, a fejlesztési munkából, és súlytalanná válik az is, hogyan teljesít vagy milyen formában van. Jó példa volt erre tavaly Sebastian Vettel a Ferrarinál.

Bottas esetében ez másképp van. Őt egyfelől felszabadította, hogy tisztázódott a jövője. „Nos, mindig megvolt az önbizalmam, de jó nyerni, mert emlékeztet rá, hogy képes vagy versenyeket nyerni. Elég rég volt már. De Monza után már eléggé nyugodt voltam, csak a vezetésre fókuszálhatok, és ez segít” – utalt a Monzát megelőző bejelentésre.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Másfelől a Mercedes sem kezdett ellenfélként viszonyulni hozzá, továbbra is szerves része a csapatuknak, együtt dolgoznak a címvédésért. „Valtteri pontosan ugyanolyan tagja a csapatnak, mint bármelyikünk, és teljes mértékben mindenbe bevonjuk őt” – erősítette meg Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke.

„Mindkét bajnoki cím sokat jelent számunkra, és Valtterinek igazi kulcsszerepe van, az egyéni bajnokságban éppúgy, mint a konstruktőriben. Ezért nem lenne értelme visszatartani tőle bármiféle információt.”

„Valtteri már régóta velünk van, tudja, hogyan működik a csapatunk. Tudja, miként viszonyulunk mérnöki szempontból az autóhoz. Szóval semmi értelme nem lenne, ha teljességgel kizárnánk őt ebből.”

Bottas az isztambuli győzelme után megerősítette, semmi sem változott a bejelentés óta. „A csapattal minden rendben, semmi sem változott igazán. Minden a megszokott. Jó a hangulat, nagyon motiváltak vagyunk, és mint mindig, keményen dolgozunk. Minden megbeszélésen részt veszek, amin az elmúlt öt évben. Hogy ezeken kívül vannak-e egyéb megbeszélések, arról nem tudok…” – nevetett.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Arra azért nem vennénk mérget, hogy a 2022-es autó fejlesztésében is aktívan közreműködik még. A Mercedes hozzáállása mindenesetre nem meglepő. Egyfelől Bottas valóban fontos játékos a bajnokságok szempontjából, másfelől jelenlegi csapata aligha tekinti komoly 2022-es ellenfélnek az évek óta a mezőny utolsó harmadában vergődő Alfa Romeót. Ha Bottas a Red Bullhoz tartana, talán kicsit más lenne a helyzete…

A közelmúltat tekintve egyébként nem most látunk olyat először, hogy egy csapat a távozása ellenére sem „rekeszti ki” versenyzőjét, még ha nem is ez a gyakoribb út. Tavaly Daniel Ricciardo és Carlos Sainz is már a szezonkezdés előtt bejelentette, hogy év végén csapatot vált, ám erre a Renault és a McLaren is nagyszerűen reagált. Mivel számukra a hosszú távú fejlődés volt a cél, úgy dolgoztak a távozóval, mint előtte, és mindketten szép sikereket értek el.  A titkolózás mindkét fronton csak a szezon végén volt jellemző, főként a következő autó fejlesztése kapcsán.

Bottas kétségkívül jó formát mutatott a távozásának bejelentése óta. Monzában domináns hétvégéje volt, és csak a motorcserés büntetése fosztotta meg a győzelem lehetőségétől, az isztambuli sikerét pedig pályafutása egyik legjobb versenyén aratta. Hogy vár-e még rá további győzelem a Mercedesnél, az várhatóan Lewis Hamilton helyzetétől is függ. Toto Wolff csapatfőnök mindenesetre nem tartja kizártnak. „Talán nem ez volt az utolsó győzelme idén. És kulcsszerepet játszhat a konstruktőri bajnokságban, de Lewis támogatásában is. Most Valtteri teljesítményének köszönhető, hogy Max nyolc ponttal kevesebbet szerzett” – mutatott rá az osztrák.

További tartalmak