Musorujsag
Élő Eredmények

Miért késik a döntés az F1 utolsó 2022-es ülésének sorsáról?

Miért késik a döntés az F1 utolsó 2022-es ülésének sorsáról?

F1, F1 Nation
A korábban megjelölt határidőből már kicsúszott az Alfa Romeo, és nem is kapkodja el a döntést. Főnökük a 2022-re maradt utolsó üres ülés sorsáról és az arra pályázókról beszélt.

Egyetlen hely kiadó még a Forma–1-ben a 2022-es idényre: az Alfa Romeo második ülése. Korábban úgy tűnt, mostanra már eldöntött kérdés lesz, ki lesz Valtteri Bottas jövő évi csapattársa. Frédéric Vasseur hetekkel ezelőtt azt nyilatkozta, szeptemberben választanak második versenyzőt. Azóta az októbernek is a közepéig jutottunk, ám továbbra is csak találgatásokat hallani arról, kik lehetnek az esélyesek.

„Azt nem mondtam, hogy melyik év szeptembere lesz” – nevetett Vasseur az isztambuli pénteki sajtótájékoztatón, amikor a korábbi nyilatkozatával szembesítették. „Valójában még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meghozzuk a döntést. Több opciónk is van, és most idő kell a döntés meghozatalához. Nem kell sietnünk, nem váltjuk meg a világot a következő napokban. Hamarosan megszületik a döntés.”

Arról is kérdezték, mi miatt késik a döntésük. „Minden érintettel egyeztetünk, és nem is könnyű a választás, mivel egy új szabályciklus kezdődik, és minden szempontot figyelembe kell vennünk, és a legutóbbi két F2-es hétvégét is meg akartuk nézni Monzában és Szocsiban. Most már ismerjük a helyzetet, és a következő pár hétben meghozhatjuk a döntésünket.”

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

 

Az egyéves szerződés a vita tárgya?

A hírek szerint továbbra is a kínai Csou Kuan-jü az első számú esélyes az Alfa ülésére. Esetében a problémát az jelentheti, hogy míg ő és a 20 millió eurót hozó támogatói több évre szeretnék bebiztosítani a helyüket az F1-ben, addig az Alfa Romeo csak egyetlen átmeneti évre keresne csapattársat Valtteri Bottasnak, mivel utána már a saját nevelésű tehetségét, Théo Pourchaire-t versenyeztetné, mégpedig hosszú távon. Vagy legalábbis nyitva hagyná a tehetsége előtt az ajtót a 2023-as debütáláshoz.

Vasseur elismerte, az egyéves szerződést preferálnák.

„Az biztos, hogy Valtterivel bebiztosítottuk a cégünk jövőjét” – utalt arra, hogy Bottas több (3) évre szóló szerződést kapott. „Így vonzó lehet az egyéves szerződés, hogy ne kelljen túlságosan elköteleződnie a csapatunknak. Ez fontos részét képezi majd az egyeztetésnek. Azt mondanám, az egyéves szerződés egy jó lehetőség.”

Mindez erősíteni látszik a feltételezést, hogy Csou szerződtetése a megállapodás időtartamáról folyó vita miatt késik. Vagy nem csak emiatt? Isztambulban híre ment, hogy Michael Andretti és az Andretti Autosports bejelentkezett a Saubernél, és felvásárolná az Alfa F1-es csapatát működtető teljes cég többségi tulajdonát. A szóbeszéd szerint érkezésük akár a versenyzőválasztásra is hatással lehet, és talán emiatt is csúszik a döntés.

Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)

 

Miért nem Piastri?

A kínai versenyző mellett további lehetőségei is vannak a csapatnak, az F2-ből is. Pourchaire előléptetését a francia bajnoki címe esetén akár még előre is lehetne hozni (ebben az esetben nem futhatna még egy szezont az F2-ben a szabályok szerint), ott van a Ferrari fiatalja, Robert Shwartzman, és mostanság a bajnokság jelenlegi éllovasa, Oscar Piastri neve is felvetődött.

Az ausztrálok tehetsége kapcsán Vasseur Isztambulban egyértelművé tette, problémát jelent számukra az alpine-os kötődés. „Oscar nagyon jó munkát végez, nagyon jól teljesített és kiegyensúlyozott volt az utóbbi versenyhétvégéken. De amennyire tudom, a Renault-hoz kötődik. Vagy most már az Alpine-hoz.”

„Nem beszéltem erről az Alpine-nal, de ha valaki minden alsó kategóriában befektet egy versenyzőbe, és az már hosszú ideje a programjának tagja, nem látom az értelmét, miért engednék őt el egy másik csapathoz az F1-ben. Furcsa lenne”

– magyarázta, miért problémás Piastri helyzete.

Csou Kuan-jü és Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Kiemelte, amikor valaki fiatal versenyzőt szerződtet, az a célja, hogy lehetőség nyíljon a szerződésük hosszabb távú meghozatalára. És ebben a Piastri-féle Alpine-kötődés akadályt jelenthet. „Biztosra akarsz menni, hogy ha nem is adsz többéves szerződést neki, nem fogod mindenképpen elveszíteni a versenyződet egy év után.”

Hogy ez mennyire illik össze a korábbi megállapításával, miszerint inkább csak egy évre szerződtetnének valakit, az már más kérdés. Úgy tűnik, az Alfa egy olyan versenyzőt, akit akár egy év után felállíthat, de akit adott esetben hosszabb távon is megtarthat.

 

Webber szerint van még remény Piastrinak

Miközben a közelmúltban maga Piastri azt nyilatkozta, hogy „alapvetően semmi” esélyt nem lát a jövő évi F1-es debütálására, a menedzsmentjét irányító korábbi F1-es versenyző, Mark Webber még nem tett le végleg arról, hogy bejuttassa őt az Alfához.

Az F1 Nation podcastnak kifejtette, az Alpine szerinte kész mindent megtenni azért, hogy Piastri elégedett legyen, igaz, elismerte, hogy a franciák hosszabb távon vélhetően ragaszkodnának a tehetségükhöz. Szerinte honfitársának jók lennének az esélyei, ha az érintettek „áthámoznák magukat a sok marhaságon”, és belátnák, mekkora potenciál rejlik Piastriban.

Hozzátette, ő reménykedik, hogy egy tulajdonosváltás új helyzetet teremthet. „Az Alfa ülése mozgó célpont. Láthatjuk, hogy Andretti is itt ólálkodik, talán befektet a csapatba. Ez egy érdekes ülés, és ő megérdemli a helyet az F1-ben” – mondta Webber, majd hozzátette: „Várjuk ki a végét! Érdekes pár hónap következik, és még nincs minden rendezve, van pár svindli, amit rendezni kell, és ami akár kedvezhet is neki.”

Borítókép: Fotó: Alfa Romeo

További tartalmak