Musorujsag
Élő Eredmények

Teljesen megváltozik a katari pálya boxbejárata

Teljesen megváltozik a katari pálya boxbejárata

F1i
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Michael Masi leszögezte, az első Katari Nagydíj előtt a losaili aszfaltcsík boxbejárata okozza a legnagyobb fejtörést, és ezen a szakaszon várható a legnagyobb módosítás is.

A 2021-es menetrendbe még beugró helyszínként került be Katar, az ország azonban 2023-tól (a jövő év kimarad a labdarúgó-világbajnokság miatt) a tervek szerint tíz évig vendégül látja a királykategória mezőnyét. Noha a hírek szerint a jövőben egy helyszínváltozás is jöhet, az első versenyt még biztosan a MotoGP-ből ismert losaili pályán rendezik majd.

Annak érdekében, hogy az elsősorban motorversenyeknek otthont adó aszfaltcsík biztonságosan vendégül láthassa az F1 mezőnyét, és mindenben megfeleljen az FIA előírásainak több ponton is módosítanak rajta. A legfontosabb terület a boxutca bejárata lesz.

Michael Masi (Fotó: XPB)

„Jártam Katarban. Igazából a Magyar Nagydíj után utaztam el a helyszínre. A pályabejárás során volt vagy 46 fok” – kezdte az ausztrál szakember. „Teljesen megváltoztatják a boxutca bejáratát, szóval drámaian megváltozik az, amit a motorosok használtak. Ez a munka egyébként már majdnem be is fejeződött. Austin előtt újra odautazom. A munkálatokat már majdnem befejezték” – tette hozzá.

A további változtatásokkal kapcsolatban a szakember megjegyezte: „Számos dupla kerékvetőt telepítenek majd, mivel ez a pálya alapvetően egy motoros pálya. Továbbá lesznek hurka kerékvetők is, hogy a versenyzők ne szélesítsék ki a pályát. A gumifalakon is fejlesztünk, Tecpro is kerül a pálya mellé. A legnagyobb, nevezzük úgy, változtatás a boxutca bejárata lesz” – folytatta.

„Vannak nagy bukóterek, de nyilvánvaló, hogy a legtöbb ponton a biztonsági előírások a motorosokénak felelnek meg. A Tecpro fal például teljesen más világ, mint a MotoGP-ben megszokott. Rövid idő alatt próbálunk alkalmazkodni, ezt figyelembe kell venni” – zárta gondolatát.

A katari Losail International Circuit (Fotó: F1)
Borítókép: A katari Losail International Circuit (Fotó: F1)

További tartalmak