Musorujsag
Élő Eredmények
×

O’Ward: Hazudnék, ha azt mondanám, nem érdekel az F1

O’Ward: Hazudnék, ha azt mondanám, nem érdekel az F1

Motorsport
A McLaren IndyCar-csapatában versenyző, Patricio O’Ward elismerte, hazudna, ha azt állítaná, hogy nem érdekli egy esetleges Forma–1-es váltás, egyelőre azonban arra összpontosít, hogy a lehető legjobban teljesítsen az amerikai szériában.

A mexikói versenyző részt vesz a szezonzárót követő gumiteszten, miután megnyerte a „fogadást”, amit főnökével, Zak Brownnal kötött, aki még a szezon elején ajánlotta fel, hogy kipróbálhatja az F1-es autót, amennyiben versenyt nyer az IndyCarban. O’Ward aztán alaposan túlteljesített, hiszen két futamot is nyert, valamint végig harcban volt a bajnoki győzelemért is.

A tesztre való felkészülés már most kezdetét vette: Q’Ward a múlt héten járt a McLaren főhadiszállásán, hogy részt vegyen az ilyenkor megszokott üléspróbán, valamint három napot töltött a csapat szimulátorában.

Tesztje kapcsán többször felmerült, a jövőben akár teljes munkaidős F1-es versenyzővé is válhat, amit Brown sem cáfolt, igaz kiemelte, egyelőre csak a gyakorlásra figyelnek, a folytatásban pedig továbbra is az IndyCarra. Most maga O’Ward is elmondta, jövőre is az amerikai szérián lesz a hangsúly, az F1-es váltás gondolatát viszont izgalmasnak tartja.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem (érdekel)” – kezdte. „Minden gyereknek ugyanaz az álma, ez az álom pedig az F1. Ha valami mást mondanék, hazudnék, hiszen az F1-ről van szó. Most arra koncentrálok, hogy a lehető legjobb munkát végezzem az IndyCarban. Szeretnék bajnoki címet szerezni a csapatnak, hiszen megérdemli. És szeretnék nyerni nekik egy Indy500-at.”

Patricio O’Ward (Fotó: McLaren)

„És a jövőben, ha ez természetesen mindkét félnek megfelel, természetesen elvállalnám az F1-es versenyzést. Mert ez a Forma–1! Ember, ez a csúcs! A csúcsok csúcsa a technológia szempontjából, az autók pedig itt a leggyorsabbak” – emelte ki.

A folytatással kapcsolatban többször kiemelte, bár úgy érzi, sok mindent elért már a McLaren csapatával, de még többet szeretne nyerni nekik. „Ha egyszer elérjük a céljainkat, hazudnék, ha azt mondanám, utána nem szeretnék ugyanezeket elérni Európában is. Egyértelmű, hogy az álmom a bajnoki cím az IndyCarban, és ott van az Indy500 is. Aztán, ha úgy van, a most elérhetetlennek tűnő világbajnoki cím. Az tenné teljessé ezt a kapcsolatot. Egy tökéletes világban ez az én menetrendem. Szeretnék mindent megnyerni a McLarennel” – fogalmazott.

Az F1-es csapatok közül jelenleg csak a McLaren futtat alakulatot az IndyCarban is, megnyitva ezzel a lehetőséget egy esetleges kategóriák közötti átjárás előtt. O’Ward elmondta, hálás, amiért ilyen helyzetben lehet. „Idén nagyon közel voltunk ahhoz, hogy megnyerjük az Indy500-at, és ahhoz is, hogy megnyerjük a bajnokságot. Egy karnyújtásnyira volt. Ki tudja, mi lesz a jövőben. Talán az IndyCarban maradok, vagy talán néhány év múlva az F1-be megyek? Nemcsak azért lenne, hogy megtapasztaljam, milyen. Azért jönnék, hogy nyerjek. Ahogyan azt az IndyCar esetében is hangoztattam az első évünk óta. Nem lettünk bajnokok, de harcoltunk érte, közel voltunk” – mondta.

„Ahhoz, hogy azt mondjam, ó, nagyon király, hogy ott lehetek, túl versengő vagyok. Mindenben az élen akarok lenni, mert ilyen a természetem, ilyen a természetünk. A győzelem a cél, ezért hoz mindenki olyan sok áldozatot, és dolgozik sok-sok órát. Ez szerepel az én bakancslistámon” – magyarázta a mexikói, aki természetesen a régi McLareneket is megcsodálta, köztük a 2012-es McLaren MP4-27-est, amivel Lewis Hamilton futamgyőzelmet aratott azon a futamon, amit O’Ward először láthatott élőben. „A 2012-es montreali verseny volt az első minden kategóriát nézve, amin ott voltam. Lewis nyert. Mindig nagy McLaren-rajongó voltam. Nagyon menő, hogy most náluk versenyezhetek, és valami apró részt hozzátehetek a csapat örökségéhez. Ez olyan izgalmas.”

Patricio O’Ward (Fotó: McLaren)
Borítókép: Patricio O’Ward (Fotó: McLaren)

További tartalmak