Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Így játszmázott Hamilton és Schumacher

Rosberg: Így játszmázott Hamilton és Schumacher

Motorsport-Total
Lewis Hamilton tehetségesebb, Michael Schumacher szorgalmasabb, a lélektani hadviselésben pedig eltérő utakat jártak – Nico Rosberg összevetette a két hétszeres bajnokot.

Azért küzd idén Lewis Hamilton, hogy megszerezze a nyolcadik világbajnoki címét, és ezzel Michael Schumacher mellől elmozdulva a Forma–1 egyedüli rekordere lehessen. Hogy összejön-e neki, az Max Verstappenen és a Red Bullon is múlik, korábbi csapattársa, Nico Rosberg mindenesetre nem bánná, ha sikerülne. Még úgy sem, ha ezzel a másik korábbi mercedeses csapattársát szorítaná háttérbe.

„Ilyen szempontból nem érzelgősködöm, és nem fogom azt mondani, hogy hé, Michael megérdemelné, hogy megtarthassa a rekordját. Lewis is megérdemli, és ha összejön neki, rendben van. Akkor még inkább azt fogom mondani, hogy pokolian gyors volt, emellett csak büszkébb leszek, hogy egykor azonos autóval le tudtam győzni őt” – nyilatkozta 2016 bajnoka a német Sky televíziónak.

Rosberg Schumachernek három, Hamiltonnak négy évig volt csapattársa a Mercedesnél, és bár előbbi versenyzővel a zenitjén túl, utóbbival pedig a zenitje előtt küzdött, így is képet kapott arról, mi teszi különlegessé és eredményessé őket.

„Michael egyszerűen nagyon komplett volt versenyzőként. Minden területet lefedett, és nem csak a fizikuma volt zseniális”

– mondta honfitársáról, akit igazi csapatájékosnak tartott. „Annyira, hogy az egész csapatát motiválta, és maga mögé tudta állítani. Mindenki nevét tudta, meghívta őket a házába kerékpártúrákra, hiába volt hétszeres világbajnok, aki nyolcszázmilliós bankszámlával rendelkezik.”

Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

Rosberg szerint Hamilton eközben inkább élt a tehetségéből.

„Lewis rendkívüli istenadta tehetséggel bír. A tehetség szempontjából talán neki kéne minden idők legjobbjának lennie. És erre is épít leginkább, erre az ösztönre, ami fergeteges nála.”

Az egyik nagy különbséget szerinte a munkához való hozzáállás jelentette a két bajnok között. „Nagy különbség van a szorgalom terén. Lewis utál tesztelni, míg Michael minden nap tesztelne, hiába hétszeres világbajnok. Azért is, mert tudja, hogy mindig tanulhat még valamit. Ez csak szorgalom és szenvedély… Ez komoly különbség közöttük” – állapította meg.

Emellett szerinte a lélektani hadviselés terén is nagyon más a két hétszeres bajnok. Rosberg az interjú során elmesélte a már sokszor megosztott monacói vécés történetet: Schumacher szándékosan bezárkózott az időmérő előtt, hogy idegessé tegye és kizökkentse csapattársát. Szerinte Hamilton nem ennyire direkt, amikor keresztbe akar tenni másnak. „Ez Lewisnál is megvan, de ő nem erre fókuszál egész nap.”

Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Példát ugyanakkor britnél is felhozott – alighanem a 2016-os Magyar Nagydíjról. „Az időmérőn megszereztem a pole pozíciót, de volt egy sárga zászló a körömön. Ő azonnal lelépett, hogy a versenybírókhoz menjen az időmérő edzés után, noha a csapattársa voltam.”

„És nem azt mondja, hogy »Hé, újra vetnetek kéne egy pillantást Nicóra, mert sárga zászlónál ment.« Ő ehelyett azt mondja: »Ó, csak azért jöttem, hogy tisztázzuk ezt, hogy legközelebb én is csinálhatom-e az időmérőn.« Erre persze engem is beidéztek. Én is mehettem a bírák elé, csak mert ő ott járt” – mesélte el, Hamilton milyen módon szokott keresztbe tenni a riválisoknak.

Rosberg szerint ez a körmönfontság a versenypályán is jellemző Hamiltonra.

„Ebben nagyon jó: a politizálásban a médián keresztül. Nagyon-nagyon okosan csinálja. És a pályán is, amikor szürke területre téved, de valahogy sosem igazán lesz az ő hibája, mindig az ellenfél lesz a hibás”

– magyarázta Rosberg.

A németet megkérdezték, Schumachernek vagy Hamiltonnak volt-e szívesebben a csapattársa. „Egyiküknek sem” – felelte. „Michaellel azért volt nehéz, mert akkor még nem nyertem versenyt sem, vagy csak egyet. Ő egy istenség volt, ahogy belépett a szobába. Az első stratégiai megbeszéléseinken átbeszélte a saját taktikáját, aztán az enyémet is, miközben ott ültem mellette. Lewisszal inkább csak egyszerű harcot vívtunk minden szinten, egész idő alatt” – állította ellentétbe a két csapattárs melletti helyzeteit.

Borítókép: Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak