Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szakíthat főszponzorával a Mercedes – változhat az autójuk festése

Szakíthat főszponzorával a Mercedes – változhat az autójuk festése

Racing News 365
Sajtóhírek szerint a szezon végén szakít legfőbb támogatójával a Mercedes F1-es csapata. Az új szponzorukkal a festésük is változhat 2022-re.

Amióta a Mercedes 2010-ben megalapította Forma–1-es gyári csapatát, hűséges partnere a malajziai Petronas olajvállalat. A korábban a Sauberrel F1-be került cég a világbajnok istálló névadó főszponzora, melynek jellegzetes türkiz színe már 12 éve jelen van a Mercedes-autókon, idén éppen az első és a hátsó szárnyon, valamint a glória tetején. Könnyen lehet azonban, hogy az együttműködés idén véget ér.

A holland Racing News 365 című portál beszámolója szerint a Mercedes és a Petronas 2021-ben teljesíti az utolsó közös szezonját, a nagy F1-es megújulást hozó következő idénynek a csillagos csapat már egy új, szaúd-arábiai beszállítóval, a királykategóriát is támogató Aramcóval vághat neki. A lap mindezt egy „nagyon megbízható forrástól” tudta meg.

Az Aramco az utóbbi években a Forma–1 egyik főtámogatója lett, részben neki köszönhető többek között az idén decemberben debütáló Szaúd-arábiai Nagydíj megvalósulása is. A Mercedesszel a csapatban egyharmad résztulajdonnal rendelkező INEOS-on keresztül léphetnek kapcsolatra, miután a petrolkémiai vállalat az F1-es szerepvállalása előtt már dolgozott közös projekteken a szaúdi céggel.

Fotó: XPB

Amennyiben a Mercedes valóban szakít a Petronasszal, annak várhatóan az autójuk megszokott festésére is komoly hatása lesz, hiszen eltűnhet róla a türkiz szín, és megjelenhetnek rajta a kék és zöld Aramco matricái.

E váltás azonban jóval többről szólna a külsőségeknél és a szponzori háttér változásánál. A Petronas szorosan együttműködött a Mercedesszel a 2014-ben bevezetett hibriderőforrások fejlesztésében. Miután ebben a korszakban a teljesítmény és a hatékonyság szempontjából minden korábbinál meghatározóbb szerep jut az üzem- és kenőanyagok fejlesztésének, a partnerváltásnak e területre is hatása lenne. Az üzemanyagoknál egyébként szintén lesz változás 2022-től, hiszen az F1 jövőre áll át az E10-es benzin használatára, ami a motorok átalakítását is megköveteli.

A hírről beszámoló portál szerint a Mercedes a következő pár hónapon belül bejelentheti az új együttműködést.

 

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak