Musorujsag
Élő Eredmények
×

A műtétek után visszatérő Newey egyből kiszúrta a Red Bull gondjait

A műtétek után visszatérő Newey egyből kiszúrta a Red Bull gondjait

Autosport, AS-Web
Bár tagadja, hogy a nyáron súlyos balesetet szenvedő Adrian Newey kényszerpihenője miatt estek vissza, a Red Bull tanácsadója elismerte, tervezőjük visszatérése egyből nagy segítség volt.

Nem tudott egyről a kettőre jutni a Red Bull az autójának beállításaival Isztambulban azok után, hogy a pénteki edzésnapon a vártnál jóval nagyobb tapadással szembesültek a tavaly óta letisztított aszfalton. Szombatra aztán valamelyest javítottak a beállításaikon, ám annyira versenyképessé nem váltak, mint remélték.

Nem ez volt az első eset, amikor hasonló nehézségekbe ütköztek egy hétvégén. A Magyar Nagydíjon is ugyanilyen váratlan meglepetés érte őket: az RB16B-nek nem találták az egyensúlyát, és akkor sem tudták elérni a Mercedes szintjét.

Helmut Marko tanácsadó nemrég elárulta, főtervezőjük, Adrian Newey a közelmúltban hosszabb kihagyásra kényszerült, miután volt egy komolyabb kerékpáros balesete a nyári szünet alatt. A német Sky televíziónak ugyan leszögezte, hogy szakemberük hiányának nem volt rossz hatása a teljesítményükre, azt mégis elismerte, hogy amint Newey visszatért, könnyebbé vált a problémák megoldása. A tervező hosszabb szünet után a Török Nagydíjra kísérte el először a csapatát.

„Jó helyzetben vagyunk, ami a mérnökgárdánk mélységét illeti, de Newey természetesen kulcsfigura. Eleinte nemigen tudtuk, hogy mennyire súlyosak a sérülései, és több műtétje is volt. De most már visszatért. Nem állítom, hogy teljesen fitt, de itt van, hogy elvégezze a feladatát, és egyből felismerte, milyen nehézségeink voltak az autó beállításával”

– mesélte a tanácsadó.

Neweyra a folytatásban is nagy szükségük lesz. Az autójuk bizonyos hátsó szárnytípussal, bizonyos leszorítóerő-szint mellett az utóbbi hónapok tendenciája alapján nem muzsikál olyan jól, mint kéne, a versenyzőknek többet kell küzdeni a volánnál. A Red Bull most arra törekszik, hogy a folytatásban jobban felkészüljenek az egyes pályákból, és jobb beállításokkal indítsák a hétvégéiket.

Christian Horner, Helmut Marko, Adrian Newey és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Közben motorpartnerük, a Honda is keresi a lehetőségeket arra, hogyan reagálhatnának a Mercedes mostanság tapasztalt motorfölényére. Sportigazgatójuk, Jamamoto Maszasi fontosnak tartaná, hogy még Austin után is Verstappen álljon a tabella élén, mivel azt követően két nekik kedvező pálya következhet a tengerszint feletti nagy magasság miatt. A hátralévő helyszínek alapján három versenyen reálisnak tartja a győzelmüket.

„Még van hátra hat verseny, melyek közül az elsőt Austinban futjuk. Szeretnénk Maxszal éllovasként érkezni Mexikóba és Brazíliába” – utalt arra a szakember, hogy a nagyobb turbóval ellátott motorjuk e két helyszínen erős lehet.

„Ezt követően jön majd Katar, Szaúd-Arábia és Abu-Dzabi. Abu-Dzabiba szeretnénk a legjobb csapatként érkezni. Ott tavaly pole-t szereztünk. Katart és Szaúd-Arábiát nem ismerjük. Mexikóban, Brazíliában és Abu-Dzabiban viszont jó versenyeink lehetnek, és remélem, hogy jó eredményeket érünk el ott” – latolgatta az esélyeiket Jamamoto a japán AS-Web oldalnak.

Borítókép: Adrian Newey (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak