Musorujsag
Élő Eredmények

A túlélés volt a legnagyobb kihívás a Haas számára

A túlélés volt a legnagyobb kihívás a Haas számára

Insider
A csapatvezető, Günther Steiner kijelentette, a világjárvány idején életben tartani a Haast sokkal nehezebb feladat volt, mint annak idején lerakni az alapokat, a mostani volt tehát a legkomolyabb kihívás az alakulat életében.

A biztató kezdés után a Haas az utóbbi években egyre hátrébb csúszott az eredménylistán, 2021-re pedig egyértelműen a mezőny leggyengébb csapatává vált. Ezt persze részben annak is „köszönhetik”, hogy szinte teljesen elengedték az idei évet és minden energiájukkal a 2022-es szabályváltoztatásokra készülnek.

Ami a jelenlegi állapotot illeti, a csapatfőnök, Günther Steiner kijelentette, egyelőre az is öröm, és az is kisebbfajta csoda, hogy ott vannak a mezőnyben, a koronavírus-világjárvány hatásai, valamint a leállások miatt ugyanis nagyon nehezen tudtak talpon maradni.

„Nekünk ez a lehető legrosszabbkor jött” – nyilatkozta az Insidernek. „Az autónk sajnos nem volt jó, aztán jött a koronavírus, és a kereskedelmi megállapodásunk is lejárt. Komoly kihívás volt a csapatunk fenntartása, az eddigi legkomolyabb kihívás. A tavalyi év nagyobb kihívás volt, mint a csapat elindítása. Életben kellett tartani a csapatot, meg kellett találni a módját, hogy a tulajdonos megtarthassa azt. Ez volt a legnagyobb kihívás a Haas történetében.”

Günther Steiner (Fotó: XPB)

Steiner nyilatkozata során saját versenyhétvégéken betöltött szerepéről is beszélt, miután nemrég a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner hasonlította össze saját szerepét a Mercedest irányító Totot Wolfféval. A brit akkor arról beszélt, míg ő inkább a boxfalon szeret a mérnökökkel dolgozni, Wolff inkább a garázsban marad, és ott ügyködik.

Steiner elmondta, a versenystratégia kidolgozását a főmérnökre, Komacu Ajaóra bízza, míg ő inkább a nagyobb képet figyeli. „Nem mondanám, hogy gyakorlatias vagyok, de azt sem, hogy ne lennék kéznél. Nagyon jó a kapcsolatom Ajaóval, jól együtt tudunk működni. Nem avatkozom bele a munkájába. Ők versenymódba kerülnek, míg én a nagyobb képet figyelem. Elég jól értem a versenyzést, és szeretek is részt venni benne, de tudom, hogy valakinek döntéseket kell hoznia, és ez én nem lehetek” – magyarázta.

„Néha kikéri a véleményem, néha elmondom neki azokat a dolgokat, amiket a pályán látok, és biztatom, hogy ő is figyeljen, de a döntéseket nem én hozom. Én csak igyekszem támogatni őt amennyire csak tudom, és ha szükség van rám, ott vagyok, hogy segítsek. Néha pedig szükség is van rám, mert a srácok eléggé bíznak bennem. Azért vagyok ott a hétvégén, hogy támogassam őket. Ez a szerepem. Mentálisan be vagyok vonódva. Nem csak egy néző vagyok” – zárta gondolatát.

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)
Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak