Musorujsag
Élő Eredmények
×

Domenicali: A fiataloknak is tetszik a sprinthétvége

Domenicali: A fiataloknak is tetszik a sprinthétvége

F1
A Forma–1 ügyvezetője, Stefano Domenicali továbbra is kitart a sprinthétvégék ötlete mellett, melyek elmondása szerint élvezik a fiatalabb közönség támogatását is, ugyanakkor látja, hogy néhány módosításra azért szükség lesz a formátummal kapcsolatban.

Idén két sprinthétvégét már láthattunk, Brazíliában pedig sor kerül az utolsó „tesztre” is, majd hivatalosan is döntés születik a formátum jövőjéről. Megbízható források szerint azonban a vezetőség egyetért abban, hogy 2022-ben is szükség lesz a sprinthétvégékre, az azokkal kapcsolatos tervek kidolgozása pedig már folyamatban van.

Két próba alapján néhány versenyző kritizálta a sprintet, mondván az semmit sem tett hozzá a hétvégék izgalmaihoz, statisztikai szempontból pedig inkább negatív volt, hiszen átírta a pole pozíció odaítélésének módját.

Az F1 sportigazgatója az eddig látottak alapján kijelentette, a sprint fő előnye az, hogy csapatoknak kevés idejük jut a gyakorlásra, ez pedig kiszámíthatatlanabbá teszi a futamokat. Ezen felül a hozzá eljutott adatok alapján a fiatal generáció (melynek tagjait a Forma–1 rég meg szeretné nyerni) is támogatja az újítást.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

„Sportszakmai szempontból azt láttuk, hogy minél kevesebb idő jut a gyakorlásra, annál kiszámíthatatlanabbak a pályán zajló események az időmérőkön és a versenyeken” – írta az olasz szakember a Forma–1 hivatalos oldalán. „Egy kicsit kell még csiszolni a formátumon, el kell végeznünk a finomhangolást, és most ezen dolgozunk. Könnyű negatívnak lenni, vagy nem változtatni, de mi kitartunk az irány mellett, mert látjuk, mennyire lelkes a fiatal generáció.”

Domenicali az idei bajnoki küzdelemről is írt, amit már most, hat versennyel az évad vége előtt minden idők egyik legjobbjának nevezett. „Alig várom az utolsó hat futamot, ezek ugyanis hat új lehetőséget kínálnak arra, hogy valami új és elképesztő történjen az F1 egyik legnagyszerűbb szezonjában” – fogalmazott.

„Legutóbb, amikor ennyire szoros küzdelem zajlott a bajnoki győzelemért, a Ferrarinál voltam. 2010-ben és 2012-ben is az utolsó versenyen dőlt el a bajnoki cím sorsa, szóval jól tudom, milyen megélni ezt a fokú intenzitást” – zárta gondolatát a korábbi csapatvezető.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak