Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton büszke Vettelre, hogy ő is társadalmi ügyek szószólója lett

Hamilton büszke Vettelre, hogy ő is társadalmi ügyek szószólója lett

Motorsport-Total, GP Fans
„Büszkévé” teszi Lewis Hamiltont Sebastian Vettel utóbbi időben tapasztalt változása. A címvédő örül annak, hogy kollégája is mellé állt, és társadalmi ügyek szószólója lett.

Évekkel ezelőtt még egymástól teljesen eltérő személyiségként emlegettük Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt. Előbbi versenyző szereti és keresi a rivaldafényt, utóbbi elzárja a magánéletét a nyilvánosság elől. Az utóbbi időben a két bajnok viszont közelebb került egymáshoz, és nemcsak a pályán látott korábbi rivalizálásuk miatt. Hamilton és Vettel mostanság társadalmi ügyek szószólói, akik az F1-es hétvégék nyilvánosságát előszeretettel használják fel arra, hogy számukra fontos ügyeket népszerűsítsenek.

Míg Hamilton elsősorban a rasszizmus elleni és a sokszínűség melletti küzdelem élharcosa lett, Vettel főként a környezetvédelem fontosságát hirdeti, ám már több esetben fogalmazott meg határozott véleményt a melegek jogairól is az LMBTQ-mozgalom támogatójaként.

Hamilton örül, hogy Vettel is erre az útra lépett, és mint azt Isztambulban kifejtette, „büszke” is kollégájára emiatt.

„Hihetetlenül büszke vagyok Sebastianra, hogy ezt teszi” – mondta a hétszeres bajnok. „Felfedezett magának dolgokat, amikhez szenvedéllyel viszonyul, és amikről nem fél beszélni.”

„Ő az idősebb generáció tagja, és úgy vélem, elérjük azt a kort, amikor empatikusabbá válunk. Neki már családja van, és a gyerekei, valamint a bolygó jövőjéről beszél, arról, mit kell tennünk azért, hogy felkészítsük őket a jövőre. Próbál egyfajta jelzőfény lenni az őt támogató gyerekek számára.”

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Hamilton azt is elárulta, hogy szoktak beszélni Vettellel az efféle témákról és arról, mit kéne tenniük, ám közös projekteket nem terveznek. „Gyakran beszélünk ezekről a kérdésekről. Nincsenek közös terveink a jövőre vonatkozóan, de meg szoktuk beszélni a dolgokat, és támogatjuk egymást” – magyarázta a Mercedes-versenyzője.

 

Amiért Vettel szemléletet váltott

Vettelt nemrég arról kérdezték, mi indította be nála a szemmel látható változást, és mi sarkallta arra, hogy ne csak F1-es versenyzőként lépjen az F1-es színpadra. „Nem volt semmilyen trauma vagy hasonló. Nem, nem volt konkrét dolog, ami változást idézett elő.”

„Nem is tudom. Az életben eljön az a pont, amikor nagyon fontossá válik számunkra bizonyos dolgok megértése és megváltoztatása, és ilyenkor nemcsak beszélni kell ezekről, hanem cselekedni is”

– magyarázta a négyszeres bajnok.

„Nincs választásunk, nincs alternatívánk, és ahhoz, hogy az életünk a jövőben is fennmaradjon a bolygón, szerintem muszáj törődnünk a bolygónkkal. Ez az egyik. Ami pedig az emberi jogokat, az egyenlő bánásmódot és az emberekhez való viszonyulást illeti, az ilyesmire az ember fiatalon talán nem olyan érzékeny. Nem állítom, hogy nem látja ezt, de ahogy felnőttebb és érettebb leszel, egyre több dolgot látsz, és sokkal inkább tudatában leszel annak, mi minden történik a világban.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Az Aston Martin versenyzője úgy véli, az F1 sok mindent rosszul csinált a múltban, és túl lassan reagált a változásokra. Kifejtette, ő örömmel áll ki az általa fontosnak érzett ügyekért. „Ezek közül nyilván sok csak a személyes véleményem, és látom, hogy nem mindenki ért vele egyet. És igen, szívesen kiállok a véleményem mellett, és éppilyen szívesen hallgatom meg másokét, hogy tanulhassak belőle. Vannak viszont bizonyos dolgok, amiket helyesnek tartunk, valamint amiket helytelennek.”

Kiemelte, már másképp látja az F1 helyét a világban, és ennek köszönhető, hogy a szerepét is másnak érzi. „Az F1-ben minden az eredmény körül forog, hogy pozíciókat, pontokat veszítünk, és elszáll az esélyünk rá, hogy év végén bajnokok legyünk. De számít ez? A való világban az embereknek fáj, hogy magunkkal törődünk, nem velük. Ennek az egésznek komoly hatása van az életükre, nemcsak az eredményekre, a pontokra és bajnokságokra, hanem az emberek életére is, és az ő jövőbeli esélyeikre. Nem tudom, talán ez egyfajta igazságérzet, és mert az igazságtalan nem helyes, én kész vagyok kiállni.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak