Musorujsag
Élő Eredmények
×

14 éve lett bajnok Räikkönen – ladás és repülőfeltartós bulizás követte…

14 éve lett bajnok Räikkönen – ladás és repülőfeltartós bulizás követte…

Racefans
Napra pontosan 14 éve koronázták a Forma–1 világbajnokává Kimi Räikkönent. Az idén visszavonuló finn sikerénél már csak az azt követő bulizás volt nagyobb. Egy Ladában kötött ki, majd miatta késett órákat a repülő…

Fiatalon a kemény bulizásairól vált híressé Kimi Räikkönen a Forma–1-ben. A gorillajelmezes és jachtos jelenetektől a lotusos idők heteken át tartó részegségig sok történet ismert a „Jégember” vadabb időszakaiból. A finn a 2007-es bajnoki ünneplésnek is megadta a módját. Miután napra pontosan 14 évvel ezelőtt megnyerte a Brazil Nagydíjat, és ezzel szinte esélytelenként legyőzte a McLaren két versenyzőjét, Fernando Alonsót és Lewis Hamiltont, Räikkönen megvalósította legfőbb F1-es célját: világbajnokká vált.

Sikerét együtt ünnepelte vele első csapatának, a Saubernek a csapatmenedzsere, aki a McLarenhez szerződése után is baráti kapcsolatban maradt Räikkönennel. Beat Zehnder még szeptemberben mesélt a Racefansnek arról, hogyan rúgott ki a hámból az év végén visszavonuló versenyző.

„Volt némi bulizás, aztán befejeztük. Én elhagytam a szobáját két órakor – mivel a szobájába ment iszogatni –, és közöltem vele: »Kimi, muszáj csomagolnom, és megyek a reptérre. Ne késd le a gépet, pajtás!«” – mesélte Zehnder.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A repülőjük csak másnap indult, ám hiába a csapatmenedzser intelmei, Räikkönen természetesen sehol sem volt az indulás előtti utolsó órában. Háromnegyed órával a felszállás előtt aztán bejelentkezett Zehdnernél telefonon, és arra kérte, tartsa fel a gépet…

„Megkérdeztem: »Merre vagy?« Azt felelte: »Fogalmam sincs. A sofőrrel vagyok, de fogalmam sincs meddig tart eljutni a reptérre.«”

Zehnder valahogy rávette a légitársaságot, hogy ne szálljon fel időben a gép. „Nagyon későn érkezett. De mindent leszerveztünk neki, a csomagok jelölését, átsegítették a vámon is. Aztán végre megérkezett”

Räikkönen a gép személyzete számára meglehetősen idegesítően viselkedett, miután miatta feltartották a járatot: egy idő után arról érdeklődött az egyik stewardessnél, meddig kell még várniuk a felszállási engedélyre… Miután közölték vele, hogy még ötven perc, mire megnyílik egy idősáv erre, a Ferrari versenyzője úgy döntött, itt a lehetőség folytatni a bulit…

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

„Azt mondta: Menjünk az üzleti osztályra, és igyunk valamit. A hölgy nagyon mérges volt ránk: »Nem, itt kell maradniuk, itt kell maradniuk!«”

– emlékezett a történtekre Zehnder.

Mindez azonban csak egy részlete volt Räikkönen mámoros bajnoki ünneplésének, és a repülőfeltartós történet tökéletesen beleillett az akkor éjjeli események sorába. A finn Turun Sanomat újságírójának, Heikki Kultának szintén vannak élményei a 2007-es Sao Pauló-i ünneplésről.

Az újságíró a versenyzőről írt könyvében azt írta, Räikkönen a Ferrari által szervezett bajnoki parti után mérnökével, Chris Dyerrel egy éjszakai klubban mulatott hajnali ötig, és onnan próbáltak visszajutni a hoteljükbe, taxival. „Kiminek nem volt elég türelme akkor, ezért felvetette, hogy vigyünk el egy rozsdás robogót, ami elhagyatottnak tűnt. Én inkább azt javasoltam, hogy mégis várjunk a taxira. És végül jött is egy szabad autó” – írta Kulta, hozzátéve, hogy a taxijuk egy Lada volt, akárcsak Räikkönen első autója.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

„Kimi ekkor még találkozott egy korábbi mclarenes szerelőjével, akit Elvisként mutatott be (Marc Priestley beceneve, a szerk.). Természetesen őt is hívta a taxihoz. Szóval hárman bepréseltük magunkat a Lada hátsó ülésére. A szerelő ült baloldalt, Kimi középen, én jobbra. A viseltes ülésből kiállt a rugó, áthasította a huzatot, és éppen Kimi hátsójába állt. Ez volt az igazi bajnoki menet a hotelig!” – idézte fel a mókás történetet.

Ezek után csoda-e, hogy miatta kellett feltartani egy repülőt…

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak