Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már nem frusztrálja Ricciardót a bajnoki cím hiánya

Már nem frusztrálja Ricciardót a bajnoki cím hiánya

Beyond The Grid
Már nem frusztrálja Daniel Ricciardót, hogy esélye sem volt még világbajnokká válni az F1-ben, és akkor sem fogja kudarcnak érezni a McLarenhez szerződését, ha velük sem ér fel a sportág csúcsára.

Amikor 2014-ben a Red Bullhoz került, Daniel Ricciardót elkezdték a jövő egyik nagy reménységeként emlegetni. A következő években aztán gondoskodott róla, hogy mindenki elhiggye: ha megkapná hozzá a megfelelő autót, a bajnoki címekért küzdhetne, világbajnokká is válhatna.

Időközben Ricciardo már a 11. F1-es szezonját teljesíti, betöltötte a 32-t, ám „csak” nyolcszoros futamgyőztesnek vallhatja magát, a vágyott nagy lehetőségre pedig továbbra is csak vár. A Red Bullhoz a legrosszabb ütemben érkezett, és rossz ütemben is távozott. A Sebastian Vettellel elért nagy sikerek utáni, és az idén látott felemelkedés előtti hullámvölgy jutott neki. 2019-re aztán átszerződött a Renault-hoz, 2021-re pedig a McLarenhez, ám e három év alatt csak egy győzelem jutott neki, idén Monzában.

Ricciardo évekkel ezelőtt még türelmetlenül és nyugtalanul beszélt arról, hogy attól fél, kicsúszik az időből. Ez akár benne is lehet a pakliban, ám mint azt az F1 Beyond The Grid című podcastjának elárulta, annak gondolata, hogy még nem volt világbajnok, már nem gyötri úgy, mint korábban.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren) Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

„Volt időszak, amikor egy kicsit keserű voltam. Úgy voltam vele: mostanra már bajnoknak kéne lennem, szívás, miért nem vagyok az, miért vagyok rosszkor rossz helyen? Talán felnőttem, érettebb lettem, de többé már nem így gondolkodom.”

„Még mindig azért vagyok itt, mert hiszem, hogy bajnok lehetek, és bajnok is akarok lenni. De bármi is fog történni, én megbékélek vele. Amíg képes vagyok úgy kimenni a pályára, hogy mindent beleadtam, addig meglesz a teljesség érzése”

– magyarázta a McLaren versenyzője.

Ricciardo év elején úgy fogalmazott egy interjúban, hogy a McLarent tekinti az utolsó nagy esélyének a bajnokká válásra. Tekintve, hogy a csapat milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és hogy lassan minden összeáll náluk, talán okkal reménykedhet ebben. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy Ricciardo sosem éri el a célját. Ő már erre a lehetőségre is felkészült, és állítja, nem ez fogja meghatározni, hogy siker vagy kudarc volt-e az újabb csapatváltása.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren) Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

„Ha mondjuk öt évig a McLarennél leszek, és nem szerzem meg a bajnoki címet, akkor sem szeretnék hibaként tekinteni erre az öt évre. Ha így lenne, akkor az életem öt évét csak úgy lehúznám a vécén. És öt év az életből sok idő.”

„Ilyen téren szemléletet váltottam. Ne értsenek félre, nem váltam puhányabbá, nem vagyok kevésbé motivált és elszánt, csak élvezni akarom a sportágban töltött időmet. A célom, hogy világbajnok legyek. Ezért kelek fel minden reggel, szeretném megvalósítani. De nem szeretném, hogy ez határozza meg a boldogságomat.”

„Már tíz éve itt vagyok. Még nem lettem bajnok, és nincs rá garancia, hogy leszek. De nem szeretnék mindent egy lapra feltenni, hogy életem végéig nyomorúságos legyek attól, hogy nem sikerült. A monzai győzelemnél nem kellett több ahhoz, hogy boldog legyek 2021-ben. És ez azt is bizonyította, hogy nem csak egy bajnoki cím adhat nagyon sokat” – fejtegette Ricciardo.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak