Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso: Schumacher tanított meg rá, hogy sosem szabad feladni

Alonso: Schumacher tanított meg rá, hogy sosem szabad feladni

F1-Insider
Fernando Alonso Mick Schumacherben az apját látja, büszke rá, hogy Michael Schumacher legyőzőjeként emlegetik, és elárulta, mi az, amit a hétszeres bajnoktól tanult meg az F1-ben.

Ő volt az akkori „Max Verstappen”: fiatal feltörekvő tehetségként tört az akkor uralkodó hétszeres bajnok babérjaira. Fernando Alonsónak 2005-ben sikerült is véget vetni Michael Schumacher hosszú F1-es uralkodásának. Noha 2005-ben nem is Schumacher volt a valódi bajnoki ellenfele, hanem Kimi Räikkönen, így is úgy emlegetik, mint aki egymást követő két évben győzte le azonos technikai háttérrel a németek legendáját, és erre büszkén tekint.

„Nagyon különleges volt, mivel a Renault-val egyre erősebbek lettünk. 2003-ban is jók voltunk már, 2004-ben még jobbak, 2005-ben pedig készen álltunk. Akkor voltam huszonnégy éves, és le tudtam győzni a sportág legendáját. Korábban jött, mint vártam, és rendkívül büszke voltam rá” – mesélte az F1-Insidernek adott interjúban Alonso.

Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

Ugyanakkor elismerte, bizonyos szempontból talán még nem is állt készen arra, hogy a sportág trónjára üljön. „Nem volt könnyű kezelni. Az egész életem egy csapásra megváltozott, és ezzel nagyon nehéz volt boldogulni. Ilyen korban nem tudod kezelni ezt a sok érzést, ami előtör belőled. És ezt minden hétvégén tapasztalod.”

Alonso arról is beszélt, mit tanult Schumachertől a párharcaik során.

„Mindenekelőtt egy dolgot: sosem szabad feladni! Egy példa erre. Akkoriban gyakran előfordult, hogy bizonyos pályákon vagy mi kerültünk nagy előnybe a Michelin-gumikkal, vagy a Ferrari és Michael a Bridgestone-gumikkal. És hiába szereztem meg a pole pozíciót, ő akkor is második vagy harmadik lett, és sosem hatodik.”

„Tudta, ha már nem nyerhet, akkor a második hely a maximum, azzal lehet elégedett, és ennek megfelelően viszonyult a versenyéhez is. Csak a bajnokságra gondolt, és számomra fiatalon ez rendkívül tanulságos volt” – magyarázta.

A küzdelmük nem nélkülözte a feszült pillanatokat és konfliktusokat sem. Alonso a 2006-os monacói Rasscasse-ügy után az F1 legsportszerűtlenebb bajnokának nevezte ellenfelét. A viszonyuk szerinte ennél viszont jobb volt, és Schumacher mindig megadta neki a tiszteletet. „Mindig kedves volt velem, nagyon tiszteltük egymást. 2006-ban nagyon elérzékenyült az utolsó versenye után – vagyis az akkor még utolsónak hitt F1-es versenye után –, ennek ellenére rámutatott, hogy tiszta szívből élveznem kell a bajnoki címemet. Mindig azt mondta: »Élvezd, és szórakozz jól!«”

Fernando Alonso és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

Alonso idén újra az F1-es mezőny tagja, ahogy egy Schumacher is. Bevallotta, Mick Schumacherre nézve nem tud nem gondolni a korábbi nagy ellenfelére. „Különleges őt a Forma–1-ben látni. A nevét ugyanúgy rövidítik az eredményjelzőn, és ez megható.”

„Nagyon kedvelem őt, a hozzáállását, az F1-en belüli fellépését. Nagyon emlékeztet az apjára, a testbeszédével, a mimikájával, szinte mindennel.”

„Kívánom neki, hogy hamarosan versenyképes autót kapjon. Utána az ő útját követheti” – vélekedett a spanyol.

Borítókép: Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak