Musorujsag
Élő Eredmények
×

Button: Alonso nem létező hibákra hivatkozva adott fel versenyeket

Button: Alonso nem létező hibákra hivatkozva adott fel versenyeket

Nico Rosberg/Youtube
Nem létező hibákat jelentett, és szándékosan feladott versenyeket Fernando Alonso a mclarenes éveiben akkori csapattársa, Jenson Button szerint.

Hét szezonon keresztül versenyzett Jenson Button a McLarennel, és ez idő alatt két világbajnok csapattársa is volt. 2010 és 2012 között Lewis Hamilton, 2015-ben és 2016-ban Fernando Alonso volt a közvetlen ellenfele. A brit számára mindkét időszak nagy kihívást jelentett, ám a csapat helyzetében lényeges különbség volt, hogy míg Hamiltonnal a győzelmekért és bajnoki címekért küzdhettek, addig Alonsóval csak a gyengélkedés jutott nekik a megbízhatatlan és erőtlen Honda-motorral.

Nico Rosberg a podcastjának vendégeként arra kérte Buttont, hasonlítsa össze a két korábbi csapattársát. „Csak az alapján tudom összehasonlítani őket, amit a csapattársukként láttam, a mostani énjüket nem.”

„A komplettebb versenyző Fernando volt, mert ő megtalált minden módot arra, hogy gyorsabb legyen nálad. Lewis nagyon egyenes versenyző volt: rendkívül gyors volt. A teszteken három-négy tizeddel is lassabb volt. Nem hinném, hogy direkt csinálta, de amikor eljött az időmérő, mindig ott volt, mindig megtalálta az időt”

– magyarázta a 2009-es bajnok.

Kiemelte, Alonso nagy trükköző volt, és mivel a mclarenes években nem volt valami nagy a tét számukra, ezt ő még élvezni is tudta. „Fernando sokkal többet játszmázott. És a pályafutásom azon szakaszában én álltam elébe ennek. Nem harcoltunk semmi másért, annyira lassúak voltunk, így egymással játszmáztunk, sokat. De ezekről nem árulnék el túl sokat” – mondta mosolyogva.

Jenson Button és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Rosberget persze furdalta a kíváncsiság, és rávette volt ellenfelét, hogy valamit mégis osszon meg. Button annyit elárult, hogy Alonso gyakran titkolózott, és azt is felfedte, hogy nem voltak alaptalanok az abban az időben hallott találgatások, miszerint a spanyol időnként úgy adott fel versenyeket, hogy nem is volt valódi műszaki problémája…

„Visszatartott dolgokat. A tempóját is visszafogta, információkat is elhallgatott arról, milyen beállításokkal megy. De jól megértettük egymást, tiszteltük egymást, és tudtuk, hogy ha nem teszünk meg valamit, a másik meg fogja tenni. Nagyon tiszteltem Fernandót emiatt. És Fernando még akkor is hozta az eredményt, amikor egy hétvégén nem volt gyors. Ha nem találta a neki kedvező egyensúlyt, ő akkor is megtalálta a módját, hogyan hozza ki a legtöbbet az autóból. Például korábban állt ki. Amikor előtte voltál, ő más taktikával próbálkozott, és sokszor ez működött.”

„Aztán voltak helyzetek, amikor mögöttem volt, és azt mondta: »Ó, gond van az autóval, gond van az autóval!« És feladta a versenyt. Nem szereztünk pontokat, szóval lehetett spórolni az autóval a következő versenyre. De azt mondta: »Probléma van, probléma van!« »Nem, Fernando, nincs probléma. Vezess tovább!«”

– nevetett.

Jenson Button és Lewis Hamilton (Fotó: XPB Images)

Button elismerte, furcsa időszak volt ez, de neki tetszett. „Élveztem a Fernando csapattársaként töltött időt. Rendkívüli tehetség, sok tekintetben. Elment Le Mans-ba, a Dakarra, Daytonába – fantasztikus. Ezek nagyon más sorozatok, és nagyon erős volt, bárhol is versenyzett.”

Végül hozzátette: „Mindkét csapattársam ellen nagyszerű volt, mert tudtad róluk, hogy a legjobbak, és ha legyőzted őket, az sokkal nagyobb elégedettséggel töltött el.”

Borítókép: Jenson Button és Fernando Alonso (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak