Musorujsag
Élő Eredmények
×

Horner: Verstappen olyan kihívás, amilyennel Hamilton még nem szembesült

Horner: Verstappen olyan kihívás, amilyennel Hamilton még nem szembesült

Guardian
Olyan kihívás elé állította Max Verstappen idén Lewis Hamiltont, amilyennel korábban még nem szembesült – véli Christian Horner. A Red Bull főnöke arról is beszélt, hogyan próbálják távol tartani a támadásoktól versenyzőjüket.

Nyolc hét alatt hat versenyt fog teljesíteni a Forma–1 a december közepéig hátralévő időszakban – ez intenzív bajnoki hajrát ígér Max Verstappen, Lewis Hamilton, a Red Bull és a Mercedes között. Intenzitásból persze már eddig sem volt hiány. Túl azon, hogy egymást váltogatják a bajnoki tabella élén, és alig van különbség a két résztvevő között, a pályán és apályán kívül is bőven kijutott konfliktusokból, üzengetésekből idén.

Utóbbi szempontból egyik felet sem kell félteni. A közelmúltban Verstappent érték inkább támadások, köszönhetően a Hamiltonnal történt monzai incidensnek, ami után őt büntette az FIA. Toto Wolff, de a Sky Sports szakértőjeként dolgozó korábbi világbajnok, Damon Hill is azzal vádolta a hollandot, hogy szándékosan ment neki az első sikánban Hamiltonnak, mivel vert helyzetben volt, a bajnokságban viszont akkor ő vezetett.

Christian Horner szerint övön aluli ütés volt ez a feltételezés. „Max csalódott ezen vélemények kapcsán. Mindenkinek jogában áll véleményt formálni, de kiábrándító volt, mivel egyáltalán nem ez volt a helyzet” – nyilatkozta a Guardiannek a Red Bull csapatfőnöke.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hozzátette, a két versenyző másik idei baleseténél, a silverstone-inál egyértelműen Hamilton volt a hibás, ám ő lényegében „büntetés” nélkül megúszta a történteket. „Lewis tisztában volt a kockázattal, amit vállalt, és a bírák úgy látták, az ő hibája volt. Sajnos a végkimenetel eléggé torz lett. Leírhattuk az egyik autónkat, elveszítettünk egy motort, míg ő megnyerte a versenyt, szóval gyakorlatilag nem volt büntetés, miközben az ő hibája volt. De továbblépsz. Rendben, nem a mi napunk volt, de az ilyesmi általában kiegyenlítődik egy éven belül.”

Horner kiemelte, próbálják elérni, hogy Verstappenre ne legyenek rossz hatással a pályán a kritikus megnyilatkozások.

„Emlékeztetjük Maxot, hogy csak magunkra kell fókuszálnunk, nem szabad hagyni, hogy az ellenfelek megjegyzései magukkal rántsanak. Csak azért csinálják ezt, mert nincs meg a kellő magabiztosságuk. Szóval a legjobb, ha ezt bóknak tekintjük”

– szúrt oda a Mercedesnek.

Az üzengetéseknek és beszólogatásoknak Hamilton is mestere. Idén többször is arra vezette vissza Verstappen baleseteit, hogy a holland túlságosan tapasztalatlan, éretlen, túlbuzgó, míg ő már pontosan tudja, mikor meddig lehet elmenni. A Red Bullnál ezeket is annak jelének veszik, hogy a címvédő komolyan tart tőlük.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Horner úgy véli, Hamilton idén találta magát az eddigi legnagyobb kihívása előtt. A rivalizálás kapcsán elmondta: „Óhatatlanul megfigyelhető itt egy evolúció. Lewisnak elképesztő pályafutása volt eddig, és még mindig fantasztikus formában van.”

„Még mindig a sportág egyik titánja. Az a tény viszont, hogy Max képes fej-fej melletti csatára kényszeríteni, olyan kihívást jelent Lewis számára, amilyennek még nem szembesült a pályafutása során, de a bajnoki éveiben biztosan nem.”

„Az intenzitás szempontjából nincs ehhez fogható. Nyilvánvalóan sok forog kockán számára, hiszen a rekordot jelentő nyolcadik bajnoki címe a tét. Max eközben az elsőért megy, és tudja, hogy még sok éve lesz megszerezni” – tolta át Horner a terhet Hamiltonra.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a mostani a Red Bull számára is az eddigi legnagyobb kihívás, ezért a történetük eddigi legnagyobb eredménye lenne, ha le tudnák győzni a hét éve uralkodó Mercedest.

„Ez lesz a legnagyobb eredményünk. Ha megnézzük, mennyire erős a Mercedes, és milyen mértékben domináltak, éveken keresztül senki sem tudott a közelükbe érni. Senki sem gyakorolt rájuk akkora nyomást a szezon ezen szakaszában, szóval óriási eredmény lenne, ha megcsinálnánk.”

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak