Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kritika Amerikából: Ma az Indycar az, ami egykor az F1 volt

Kritika Amerikából: Ma az Indycar az, ami egykor az F1 volt

Racefans
Kemény kritikát fogalmazott meg a Forma–1-gyel szemben az Indycar-csapatot működtető Bobby Rahal és az F1-be bejutni nem tudó újdonsült versenyzője.

Romain Grosjean egyetlen szezon után az egyik élcsapathoz szerződött az Indycarban, idén Kevin Magnussen is belekóstolhatott az amerikai sorozatba, a jövő héten pedig Nico Hülkenberg személyében egy másik korábbi F1-es versenyző is tesztelheti az amerikai széria egyik autóját. Mellettük ráadásként számos olyan fiatal versenyző is feltűnt a tengerentúlon, akiknek nem sikerült bekerülniük a Forma–1 körforgásába. A legújabb átigazoló az Alpine utánpótlásprogramjának dán tagja, Christian Lundgaard, aki a Forma–2-ből veszi az irányt az Indycar felé, miután az F1-ben még csak esélye sem nyílt.

Amerika gyakran mentsvára az Európában megrekedt versenyzőknek. Hogy milyen módon, arra Grosjean a legjobb példa, aki GP2-es bajnokként, többszörös F1-es dobogósként ugyan bizonyította, hogy mire képes, ám a lehetőséget sosem kapta meg a királykategóriában arra, hogy nyerjen és sikeressé váljon. Ő igazi megváltásként tekint az Indycarra, ahol egyenlőbb feltételek várták, és versenyző-központúság, amit kimondottan élvezett.

A Lundgaardot szerződtető Rahal Letterman Lenigan-istálló vezetője, Bobby Rahal szerint a helyzet beszédes.

„Ma az Indycar az, ami korábban a Forma–1 volt, sokkal inkább. Nálunk nincs politika, és sok minden nem létezik az Indycarban azon dolgok közül, amik a Forma–1-es paddockban jellemzőek”

– állapította meg.

Bobby Rahal (Fotó: XPB)

„Elég megnézni, hány nagyszerű fickó van az F2-ben, akik most frusztráltak, mert nem tudják megtenni a következő lépést, miközben már bizonyították, mire képesek. Ha most egy fiatal versenyző lennék Európában, szerintem sokkal nagyobb karrier várhatna rám az Indycarban, mint ott. Arra számítok, hogy a következő években sok európai és brazil tűnik majd fel az Indycarban, valamint több dél-amerikai” – jósolta.

Lundgaard szerint az ő és Callum Ilott példája is Rahal igazát támasztja alá. Ő úgy látja, az F1 manapság inkább elveszi, az Indycar pedig visszaadja a versenyzés szeretetét a résztvevőknek. „Az Indycar ma az, ami talán az F1 volt, mielőtt én megszülettem. Ez itt igazi versenyzés, amit csinálni akarok. Több versenyzővel is beszélgettem azok közül, akik az Indycarban voltak, és azt mondják, ha ide jövök, élvezni fogom a vezetést. Európában eleinte szintén élvezed a versenyzést, de minél tovább csinálod, annál jobban kiöli belőled, meghal az egész lelke. Nekem most ez a folytatást jelenti, ez egyszerűen más. Újra lángra lobbantott valamit bennem, és ezt szeretném folytatni” – mondta a dánok versenyzője.

Vajon akkor is így vélekedne, ha az F1 is esélyt kínált volna neki?

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak