Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ő lett a legnépszerűbb F1-es versenyző a szurkolók körében

Ő lett a legnépszerűbb F1-es versenyző a szurkolók körében

Racefans, Motorsport
Egy friss felmérés szerint új kedvence van a Forma–1-es szurkolóknak. Lewis Hamiltont váltotta az élen a versenyzők népszerűségi rangsorában. És az is kiderült, melyik a legnépszerűbb csapat.

A Forma–1 nemrég globális felmérést hirdetett meg a szurkolóinak körében. A Nielsen Sports és a Motorsport Network közreműködésével készült közvélemény-kutatáson összesen 167 302 személy vett részt, 187 országból, 15 nyelven kérdezték a véleményeket. A kérdőív számos területre kitért, köztük a versenyzők és a csapatok népszerűségére is.

Míg a négy évvel ezelőtti hasonló felmérése alapján Lewis Hamilton volt a legnépszerűbb F1-es versenyző, 2021-ben őrségváltás történt ezen a fronton: az élre Max Verstappen ugrott, a második hely Lando Norrisé, a címvédő pedig csak a lista harmadik helyezettje.

Mögöttük Daniel Ricciardo végzett a negyedik helyen, aki csapattára mögött a női szurkolók nagy kedvence. Verstappen eközben leginkább a 25 és 34 év közötti korosztályban népszerű, míg Hamilton a britek körében továbbra is megelőzi Norrist, és főként a 35 feletti korosztály kedveli őt.

A csapatok körében a legnépszerűbbnek a McLaren bizonyult. A wokingiak a Red Bullt és a Ferrarit előzték meg, a bajnok Mercedes csak a negyedik helyen zárt.

Max Verstappen és Lando Norris népszerűsége is nőtt (Fotó: XPB)

A szurkolók kedvenc pályái a legnagyobb klasszikusok, Monza, Spa, Silverstone és Monaco lettek.

A közvélemény-kutatás kapcsán a készítők kiemelték, ennél nagyobb szabású, több résztvevőt és színesebb közönséget elérő felmérést még nem végeztek el, és a válaszadók átlagéletkora is rekord alacsony volt, 32 év, a női válaszadók aránya pedig kétszerese a korábbinak.

A kérdések egy része a szurkolók sportághoz fűződő viszonyáról is érdeklődött.

A válaszadók 58%-a egyetértett azzal az állítással, hogy az F1-ben megfelelő az egyensúly a sport és a szórakoztatás között. Ez növekedést jelent, hiszen 2017-ben még csak 37% válaszolta ezt. A válaszadók 55%-a azzal is egyetértett, hogy a sorozat jelenleg jobb helyzetben van, mint öt évvel ezelőtt. 2017-ben erre csak 25% mondott igent.

Kiemelték, a szurkolók többsége (55%) egyetért az F1 azon terveivel, hogy 2030-ig fenntartható üzemanyagokat használjon, és szeretnék, hogy a sportág a technológia terén vezető szerepet játsszon.

Ami a földrajzot illeti, az F1 népszerűsége a fiatalok körében 50% körüli növekedést ért el az Egyesült Államokban, Indiában, Kínában és Mexikóban. Ott sok szurkoló még öt éve sem követi a bajnokságot.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

Stefano Domenicali, az F1 elnöke pozitív visszajelzésként értékeli a kutatás eredményét. „Kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy sportként igazán nemzetköziek vagyunk, több kontinensen és országban versenyzünk, és globális szurkolótáborral rendelkezünk. A bolygó minden szegletét elérjük az eseményeinken keresztül, a tévés közvetítésekkel, a közösségi oldalakkal, a médiatartalmakkal. Áldás ilyen platformmal rendelkezni, de felelősséget is jelent. Muszáj védenünk, amink van, növekednünk, még több szurkolót elérnünk, és biztosítanunk, hogy fennmaradjon ez az áldás, hogy még erősebbé váljunk.”

„A szavazás eredményei azt mutatják, hogy jó dolgokat csinálunk, és továbbra is arra összpontosítunk, hogy izgalmat, szórakozást biztosítsunk a pályán és azon kívül is, mert minden szurkoló ezt akarja. Nagyon izgatottak vagyunk a jövő kapcsán, és tudjuk, hogy a szurkolóink is” – nyilatkozta Domenicali.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak