Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso vádolt, az FIA elmagyarázta, miért „kivételeztek” Räikkönennel

Alonso vádolt, az FIA elmagyarázta, miért „kivételeztek” Räikkönennel

The Race, Motorsport
Ismét kiakadt az FIA-ra Fernando Alonso annak következetlensége miatt. Nem értette, miért kivételeztek Kimi Räikkönennel a pályaelhagyása után. A versenyigazgató is szórt kért.

Kisebbfajta háborút vív az igazságosságért Fernando Alonso idén az FIA-val. Már az év korábbi versenyei után is gyakran panaszkodott, hogy nem megfelelően ítéli meg a szövetség a pályaelhagyásos eseteket, majd amikor Isztambulban az ő szándékos szocsi pályalevágása volt a téma, azt is megállapította, hogy nem minden versenyzőre vonatkoznak ugyanazok a szabályok, és még a nemzetiségük is meghatározza, hogy egy-egy eset mennyire válik vita tárgyává.

A vasárnapi Amerikai Nagydíjon kijutott a pályaelhagyós esetekből, melyek középpontjában éppen Alonso állt. A spanyol mindkét oldalon volt. Előbb Kimi Räikkönent tessékelte a bukótérbe az első kanyarban, majd miután a finn az ütközésük ellenére is visszajött elé, követelte az FIA-tól, hogy utasítsák a pozíció visszaadására ellenfelét. Később Antonio Giovinazzit ő előzte a bukótérben, és vissza kellett adnia a helyezést, majd miután az olaszt is kiszorította az első kanyarban, már az Alfa versenyzőjét utasították a félreállásra.

Alonso a leintés után dühösen állapította meg, hogy következetlenek az ítéletek, ami szerinte rossz fényt vetett a Forma–1-re a meghódítani vágyott Egyesült Államokban.

Kimi Räikkönen és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso szerint a többi eset alapján nem helytálló kifogás, hogy lekényszerítette a pályáról Räikkönent. „Ez az ő döntésük, el kell fogadnunk azt. Nem tudom, látták-e az egész versenyt, de ugyanez történt az első körben Lando Norrisékkal, aki a tizenkettes kanyarban belül előzte Sainzot. Sainz letért a pályáról, visszavette a pozícióját, és rendben volt. Aztán a verseny hajrájában, amikor másodszor megelőztem Giovinazzit, a tizenkettes kanyarnál belül fékeztem. Akkor is lekényszerítettem a pályáról, és vissza kellett adnia a pozícióját.”

„Szóval bizonyos szempontból mindig lekényszeríted a másikat a pályáról, amikor belülről fékezed ki. Elszánod magad az előzésre, és ők kívül vannak, eldönthetik, hogy visszavesznek-e, vagy a gázon maradnak a pályán kívül. Ezt tette Sainz, Giovinazzi, ezt tettem én is. Nekünk vissza kellett adnunk a pozíciónkat, mert teljes gázzal mentünk a pályán kívül. De Kiminek  nem kellett. Ezért mondom, hogy nincs meg  a következetesség”

– magyarázta Alonso.

Hozzátette, az FIA ítéleteinek következetességével szerinte nagyobb bajok vannak mostanság, mint a pályafutása korábbi szakaszában, és jelezte, nem érzi úgy, hogy egyenlően kezelnék sok versenyzőtársával. „Attól is függ, hogy ki csinálja. Szocsiban én elvétettem az első kanyart, és Törökországban csütörtökön ez volt a fő téma. Itt vagy három autó hagyta el a pályát az első kanyarban önszántából, szóval kíváncsian várom, Mexikóban ez lesz-e a fő téma. Vagy rendben lesz, mert Fernando nem hagyta el a pályát…” – utalt ismét a kettős mércére.

 

Amiért Räikkönennek elnézték

A történtekre a nap végén Michael Masi versenyigazgató is reagált, aki elismerte, muszáj lesz elbeszélgetnie a versenyzőkkel Mexikóban a Räikkönen-eset kapcsán, mivel az valóban határeset volt.

„Megértem a frusztrációját” – utalt Alonsóra. „A közte és Kimi között történtek kapcsán hozott döntés mindenképpen határeset volt. És a következő versenyzői eligazításon fogunk is beszélni erről az összes versenyzővel, mert – mondjuk úgy – a történetnek két oldala volt.”

„Nyilvánvalóan ott volt az előzés, másfelől lehet azt mondani, hogy letolta őt a pályáról, ami az előzéshez kapcsolódott. Szóval a következő megbeszélésen erről beszélnünk kell”

– bocsátotta előre.

ernando Alonso és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

Kiemelte, Räikkönen az utóbbi oldal, vagyis a leterelés miatt úszta meg, hogy vissza kelljen adnia a pozícióját. „Fején találták a szöget, ezért is volt határeset a döntés. Nyilvánvalóan két oldala volt ennek, és ezért is voltunk úgy vele, hogy ennyiben hagyjuk. De az biztos, hogy beszélni fogunk róla a versenyzőkkel.”

Masi hozzátette, az Alonso által követelt gyors döntésre nem volt módjuk, mert alaposabban meg kellett vizsgálniuk az esetet.

 

Alonso tagadja, hogy dühében szélesített

Miután Alonso Szocsiban nyilvánvalóan tudatosan vágta le az első kanyart, mintegy rájátszva az FIA – szerinte – gyengeségére, felmerült a kérdés, volt-e tudatosság abban, hogy a Räikkönen-eset után ő is a pályán kívül, egy óriási elfékezést bemutatva előzte meg Giovinazzit.

A spanyol tagadta, hogy dacból, vagy leckéztetés céljából tette, amit tett. „Amikor megelőztem Antoniót, későn fékeztem a tizenkettes kanyarnál, és elvétettem a kanyart a kijáratánál. Szóval amikor mondta a csapat, hogy vissza kell adnom a pozíciót, megértettem, ez volt a helyes, logikusnak is tűnt, mivel későn fékeztem. Ha fal lett volna ott, akkor nem fékezek ilyen későn. Szóval előnyre tettem szert a pályaelhagyással, és ezért kellett visszaadnom a helyemet, ezért le is lassítottam.”

„Sajnos három másodperccel előtte voltam már akkor, szóval sok időt vesztettem. De megértettem a döntést. Aztán Giovinazzi ugyanezt tette később.”

„De ami az eredeti témát illeti, Kimivel furcsa volt. Mindenesetre nem, nem próbáltam bizonygatni semmit, csak próbáltam pozíciót javítani. A tizedik hely volt a cél, és megpróbáltam. És mindent tiszteletben tartunk, amit az FIA mond”

– zárta le a témát.

ernando Alonso és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

A szándékosság gyanúja egyébként Masiban sem merült fel a Giovinazzi elleni első előzésnél. „Nem, egyáltalán nem. Nem hallottam Fernando rádiózását, de nyilvánvaló, hogy letért a pályáról, és ezért azt mondtam a csapatnak, hogy adják vissza a pozíciót, amit meg is tettek. Aztán ugyanez történt pár körrel később Antinióval. Jeleztem az Alfa Romeónak, hogy adják vissza a helyezést.”

Masi végül Alonso azon vádjára is reagált, miszerint ha vele történik valami, arra nagyobb figyelem irányul az FIA részéről, mint más versenyzők esetében. „Furcsa, ahogyan az incidensek jönnek, de én minden egyes esetet ugyanúgy kezelek, mindet megnézem, függetlenül attól, hogy ki benne az érintett” – szögezte le.

Borítókép: Fernando Alonso és Kimi Räikkönen csatája az Amerikai Nagydíj 16. körében (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak