Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: A Red Bull bátor volt, megérdemelte a győzelmet

Mercedes: A Red Bull bátor volt, megérdemelte a győzelmet

Sky Sports, Autosport
A bátor döntéseiért győzelmet érdemelt a Red Bull Toto Wolff szerint. Elmagyarázta, miért volt tehetetlen a Mercedes ellenük, és alapos elemzéseket ígért, mert nem vasárnap bukták el a győzelmet.

Az utolsó körig feszült és izgalmas csatát hozott az Amerikai Nagydíj a Red Bull és a Mercedes között. Max Verstappen hiába fogyott ki a gumikból, a nagy gumielőnye és tempókülönbség ellenére is sikerült maga mögött tartania a célig Lewis Hamiltont, és ezzel megduplázta, 12 pontra növelte a bajnoki előnyét.

A Red Bull taktikai győzelmet aratott a Mercedes felett. Verstappennek az első és a második kerékcseréjét is meglepően korán hajtották végre. Előbbivel a holland elévágással került az őt lerajtoló Hamilton elé, utóbbival pedig meggátolták a címvédőt, hogy ő próbálkozzon elévágással, miután a kiállást követő 6,5 másodperces hátrányát 3 másodperc alá faragta.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

„Érdekes taktikai játék zajlott, és nagy versenyzést láttunk. Szimatot fogtunk, de nem volt elég” – állapította meg Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. „Egy szuperagresszív első kiállást választottak. És bevált. Mi is megléptük ezt Bahreinben az év elején, és akkor nyertünk. De aztán a második alkalommal fedezték magukat, és azt gondoltuk, ez talán elég lesz a végén ahhoz, hogy elkapjuk őket, de nem. Megérdemelték a győzelmet.”

Wolff szerint a Red Bull bátorsága kalapemelést érdemel. „A taktikai különbségek láthatóak. Az egyik csapat kényszerből ment rá az elévágásra, és egy nagyon bátor döntés volt, mert még nagyon korán volt hozzá. Aztán a második alkalommal újra. Ez volt az előnyük.”

Lewis Hamilton és Max Verstapen (Fotó: XPB)

Felmerült, talán a Mercedes is lehetett volna a támadó, és elébe mehetett volna Verstappenék elévágási kísérletének, amikor Hamilton még az élen állt az első etapon. „Fontolgattuk az elévágás lehetőségét, de a tizedik kör még nagyon korainak tűnt erre. Egyszerűen túl lassúak voltunk a közepes gumin, és nem hittük, hogy a kemény bírna annyit” – magyarázta Wolff.

A vereségük fő okát szerinte az jelentette, hogy nem tudtak élni a lehetőséggel, hogy a rajtnál az élre álltak, és nem tudtak előnyt kiépíteni Verstappennel szemben. „Csak azért voltunk lépéshátrányban, mert az autónk nem volt elég gyors az első etapon a közepes gumin. Nem lett volna lehetőségünk a korai kiállásra a közepeseken, mert az adataink azt mutatták, hogy azzal nem fejezhetnénk be a versenyt.”

Lewis Hamilton, Max Verstappen és Seergio Perez (Fotó: Price / XPB Images)

Pénteken úszott el, nem vasárnap?

Kiemelte, Hamiltonon nem múlt semmi. „Lewis elképesztően vezetett, működésre bírta a kemény gumit, higgadt volt, noha volt hat és fél másodperc hátrányunk, a második kiállásnál pedig nyolc és fél másodperc hátrányunk Maxszal szemben. De ledolgozta, növelte a tempót, és egy ponton jelentős különbség alakult ki. Kiválóan kivitelezte, de nem került elég közel a végén. Amikor a másik autó mögött haladsz, szenvedni kezdesz. Ha maradt volna még két kör, ki tudja, mi lett volna. De  ez van, gratulálnunk kell a Red Bullnak a kiállásaikhoz.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

És szerinte Verstappennek is jár a gratuláció, mert rendkívül okosan versenyzett, és neki köszönhetően működött a Red Bull taktikája. „Különösen az utolsó etapon volt lenyűgöző. Látható volt, hogy tanult a második etapból, és nem tette tönkre a gumikat az elején, mert a végre maradt neki” – dicsérte a hollandot Wolff.

Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sergio Pérez és Masashi Yamamoto(Fotó: Bearne / XPB Images)

A vereség őt és Hamiltont is bosszantotta. A futam után azt mondta: „Mindkettőnknek szüksége van fél órára, hogy túltegyük magunkat rajta.”

Némi vigasz számukra, hogy túl sok mindent nem csinálhattak volna másképp a verseny során. Ezt Hamilton is elismerte. „Nem tudom, csinálhattunk volna-e bármit ma. Le fogok ülni a csapattal, és át fogom beszélni velük ezt. De szerintem a csapat nagyszerű munkát végzett, ennyi volt bennünk. Most jön a következő két pálya, amik nagyon erős pályák a Red Bull számára, szóval nehéz lesz, az biztos” – vélekedett a brit.

Az Amerikai Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

Wolff eközben rámutatott, a győzelmük talán nem is vasárnap úszott el, hanem korábban, amikor a pénteki első szabadedzés után eltévedtek a beállításokkal. „Megnyerhettük volna a versenyt, természetesen, hiszen vezettünk, és nagyon gyorsak voltunk a kemény gumin. De most vissza kell pörgetnünk az egész hétvégét péntektől vasárnapig. Hol néztünk el valamit? Hol siklott félre? Mit csináltunk jól? Sok megbeszélés lesz, pozitív viták a hétvége tanulságairól” – bocsátotta előre a csapatfőnök.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: Chris Graythen/Getty Images)

További tartalmak