Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az F1 meghódította Amerikát – Brawn szerint jöhet a harmadik ottani futam!

Az F1 meghódította Amerikát – Brawn szerint jöhet a harmadik ottani futam!

F1, ESPN
Az austini telt házas hétvége bizonyítja, a Forma–1 kezdi meghódítani az Egyesült Államokban. Ross Brawn szerint a következő lépést egy harmadik amerikai nagydíj jelentheti.

A múlt hétvégi Amerikai Nagydíj helyszínen több F1-es versenyző is megjegyezte: sosem látott még olyan hangulatot és akkora tömeget az austini lelátókon, mint idén. Több helyszínre utazó újságíró is arról számolt be, hogy a pályán az egyes napok kezdetén sosem látott hosszúságú sorok kígyóztak a kapuknál – az érdeklődés valóban nagyobb volt, mint valaha, már a pénteki edzésnapon is.

A hivatalos közvetítés során közölt adatok szerint 400 ezer, Ross Brawn F1-es sportigazgató szerint 380 ezer fő látogatott ki Austinba az F1 három napja során, és a tévés nézettségi adatok is nagy növekedést mutattak, hiszen átlagban 1,23 millióan kapcsoltak az Amerikai Nagydíjra az Egyesült Államokban, ami 2019-hez képest 43%-os emelkedést jelent.

Amióta az amerikai Liberty Media felvásárolta a Forma–1-et, a médiacég célzott lépéseket tett az Egyesült Államok piacának meghódítására. Számos területen alkalmazkodtak az amerikai „követelményekhez”, évek óta dolgoznak a Netflix F1 világát bemutató sorozatán, mely egyértelmű robbanást eredményezett a tengerentúlon, de a sprintfutamos lebonyolítás, valamint az annál alkalmazott program (európai idő szerinti szinte esti időmérő edzéssel és sprinttel) hátterében is ez a törekvés áll.

Fotó: XPB

Ross Brawn úgy véli, ténylegesen kezdik meghódítani Amerikát. „Nagyon erős lelkesedést tapasztalunk az amerikai rajongók körében. Éveken át az F1 csak egy kulthobbi volt Amerikában, de ma már komoly növekedés mutatkozik az elköteleződésben.”

„A szurkolók ismerik a versenyzőket, a személyiségüket, tisztában vannak az F1 részleteivel. Ez nagyon izgalmas, és úgy vélem, bizonyítja, hogy az F1 kényelmesen szervezhet két versenyt az USA-ban. És talán többet is, mivel megtapasztaltuk a szurkolók szenvedélyét ezen a hétvégén”

– írta az F1 honlapján a brit szakember.

Austin mellett jövő májusban Miami is vendégül fogja látni az F1 mezőnyét. A Miami Nagydíj lesz a második amerikai verseny a naptárban, ám máris szó van a további terjeszkedésről. Bobby Epstein, az austini főszervező a hétvégén Las Vegast dobta be lehetséges helyszínként. Sok versenyző el tudna képzelni egy ottani nagydíjat is.

Amerika F1 iránti lelkesedésének növekedését nem csak a számok mutatják. A versenyzők és csapataik saját bőrükön tapasztalták ezt a hétvége során. „Őrületes volt” – mondta Lando Norris a népszerűségük növekedéséről. „A pályán kívül is. A hotelnél minden reggel és este vártak ránk. Mintha sosem aludnának! Gyanítom, a Drive To Survive nagy különbséget jelent ebből a szempontból. Sok szurkolót talán ennek köszönhetünk. Legutóbb is sok szurkoló volt kint, de most sokkal többnek tűnt, mint 2019-ben. Klassz látni, hogy ennyire lelkesek Amerikában.”

A nagy Texas-rajongó Daniel Ricciardo megerősítette:

„A tömeg elképesztő volt ezen a hétvégén. Még a belvárosban is, messze most volt a legzsúfoltabb, amit valaha láttam. És ez klassz. Az elején a himnusz alatt is klassz volt látni az embertömeget a dombokon. Az egyik legklasszabb dolog volt, és remélem, hogy újra és újra visszatérnek majd.”

Christian Horner kiemelte, a verseny is méltó volt ehhez a lelkesedéshez. „A Forma–1 letette a névjegyét ezen a hétvégén az Államokban. Nagy tömeg, talán világcsúcsot is döntött az F1 egy teljes nagydíjhétvége alatt a nézőszámával. Fantasztikus volt látni az amerikai szurkolókat, mennyire lelkesednek az F1 iránt. Köszönetet mondhatunk a Netflixnek, de a nagyszerű tartalom nélkül az sem lenne jó műsor. És most a verseny is jó volt, a szurkolókat igazán lázba hozta, kiszolgáltuk őket” – vélekedett a Red Bull csapatfőnöke.

Brawn úgy véli, az austini hétvégével az F1 kiszolgálta a helyi szurkolókat: látványosság volt a pályán és azon kívül is. „Nagyszerű dolgokat láttunk a hétvégén, mint például a Hírességek Csarnokának tagját, Shaquille O’Nealt, ahogy megérkezik a dobogóhoz a trófeákkal az elképesztő Longhorn-autójával. Egy kicsit beszélgettünk utána, és kiderült, hogy nagy benzinőrült.”

„Ez most egy nagyon amerikai hétvége volt, a jó fajtából. Szeretjük az ilyen versenyeket. Fantasztikus volt ennyire közel lenni Austin városához, és nagyszerű volt látni, hogy 380 ezer szurkoló látogatott ki a hétvége során, és fantasztikus hangulatot csináltak” – írta elégedetten a sportigazgató.

További tartalmak